- Διαφήμιση -
Χρόνος Ανάγνωσης: 4 ΛεπτάΧρόνος Ανάγνωσης: 4 Λεπτά

Τα «διαμάντια» της Ελλάδας, 395 καθαρές, σπάνιας ομορφιάς ελληνικές ακτές κέρδισαν φέτος «Γαλάζιες σημαίες» -ανάμεσά τους 13 παραλίες του Λαυρίου, της Βούλας, της Βουλιαγμένης, της Βάρκιζας και της Αγίας Μαρίνας- κατατάσσοντας τη χώρα μας στην τρίτη θέση παγκοσμίως, ανάμεσα σε 50 χώρες, σύμφωνα με την Ελληνική Προστασία της Φύσης. Βραβεύτηκαν όμως και 9 μαρίνες.

Η Διεθνής Επιτροπή συνολικά βράβευσε φέτος 3.468 ακτές και 695 μαρίνες σε όλο τον κόσμο.

Η ανακοίνωση της φετινής λίστας με τις παραλίες με «Γαλάζιες Σημαίες» πραγματοποιήθηκε στην Παραλία Κατερίνης από την ΕΕΠΦ που είναι και ο συντονιστής του προγράμματος.

«Η φετινή εκδήλωση έγινε στην Πιερία, που διαθέτει πέντε βραβευμένες παραλίες, αλλά οι φορείς έχουν εκφράσει συνολικά μια διάθεση να γίνουν ενέργειες για να αυξηθούν οι παραλίες με γαλάζια σημαία τα επόμενα χρόνια» τόνισε ο πρόεδρος της ΕΕΠΦ Νίκος Πέτρου.

Όπως επισημαίνεται από την ΕΕΠΦ η «Γαλάζια Σημαία» αποτελεί το πλέον αναγνωρίσιμο και διαδεδομένο διεθνές σύμβολο ποιότητας στον κόσμο. Βέβαια, για να γίνει η βράβευση εκτός από την απαιτούμενη εξαιρετική ποιότητα νερών κολύμβησης, οι ακτές πρέπει να τηρούν συνολικά 32 κριτήρια.

galazies

Μεταξύ άλλων τα κριτήρια αναφέρονται στην καθαριότητα, την οργάνωση, την πληροφόρηση, την ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών, την προστασία του φυσικού πλούτου της ακτής και του παράκτιου χώρου και την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση.

Την πρώτη θέση στην ελληνική λίστα με τις ακτές κατέχει ο Δήμος Λασιθίου, ο οποίος βραβεύτηκε με 44 συνολικά «Γαλάζιες Σημαίες». Έπειτα ακολουθούν η Χαλκιδική με 39 σημαίες, τα Χανιά με 29 σημαίες, η Ρόδος με 23 σημαίες και το Ηράκλειο με 17 σημαίες. Η Αττική βραβεύτηκε συνολικά με 13 σημαίες για τις παραλίες του Λαυρίου, της Βούλας, της Βουλιαγμένης, της Βάρκιζας, της Αγίας Μαρίνας κ.ά.

Πάντως η κατάκτηση «Γαλάζιων Σημαιών», έχει θετικό αντίκτυπο για την αύξηση του τουρισμού της χώρας, καθώς οι υψηλής ποιότητας υπηρεσίες που προσφέρονται στις ελληνικές ακτές, προσελκύουν ακόμα μεγαλύτερο τουριστικό κοινό και από το εξωτερικό.

 

- Διαφήμιση -