- Διαφήμιση -
Χρόνος Ανάγνωσης: 4 ΛεπτάΧρόνος Ανάγνωσης: 4 Λεπτά

Είναι Βασιλεύουσα επειδή έχει μια μοναδική ιδιότητα: Είναι το αρχαιότερο άστυ του κόσμου, που κατοικείται αδιάλειπτα.

Η Κωνσταντινούπολη δεν είναι μόνο Κωνσταντινούπολη, αφού αν αθροίζαμε τα χρονικά διαστήματα από το 330 μ.Χ μέχρι το 1453 και από το 1453 μέχρι σήμερα, αν αθροίζαμε δηλαδή την Κωνσταντινούπολη με την Ιστανμπούλ, το σύνολο θα ήταν μηδαμινό μπροστά στην ηλικία της Πόλης η οποία κρατά από την Παλαιολιθική εποχή. Αυτό το βάθος προσπαθεί να παρουσιάσει, στηριζόμενος στα συμπεράσματα των αρχαιολόγων ο συγγραφέας Άρης Αμπατζής στο βιβλίο του «Πόλις –η πρωτεύουσα του μη ανήκειν», που κυκλοφορεί από τις “Εκδόσεις Κομνηνός”

Πρόκειται για δοκίμιο, το οποίο στηρίζεται στα αρχαιολογικά ευρήματα και στα συμπεράσματα των αρχαιολόγων, για να κάνει μια πρώτη διαπίστωση, ότι δηλαδή πρόκειται για την αρχαιότερη πόλη στον κόσμο που κατοικείται αδιάλειπτα.

Από τη σημείο αυτό, ξεκινά η αναζήτηση των χαρακτηριστικών της πόλης αυτής, για να καταλήξει ο συγγραφέας στο συμπέρασμα ότι οι συνεχείς μετακινήσεις πληθυσμών είναι η γενεσιουργός αιτία της Πόλης. Μία πόλη μεταναστών, μια πόλη σε ατελείωτο γίγνεσθαι. Από τα χαρακτηριστικά αυτά, ο συγγραφέας καταλήγει σε κάποιες διαπιστώσεις όπως το ότι κανείς δεν ανήκει και δεν μπορεί να ανήκει στην Πόλη και ότι σε κανέναν δεν ανήκει και δεν μπορεί να ανήκει και αυτή. Το πρώτο ανακύπτει από το χαρακτηριστικό των διαχρονικών κατοίκων που είναι μετανάστες. Το δεύτερο, υπογραμμίζει τον ενιαίο χαρακτήρα που πρέπει να έχει η ματιά, καθώς παρατηρεί κανείς μια πόλη σαν κι αυτήν. Ο λόγος απλός: Η Πόλη ανήκει σε όλους αυτούς που εδώ και 800.000 χρόνια δημιουργούν συνεχώς την πόλη τους και όχι σε ένα τμήμα τους.

Πράγμα που σημαίνει ότι η Πόλη δεν είναι μόνο Κωνσταντινούπολη. Δεν είναι μόνο Αγία Σοφία. Είναι επίσης οι αρχαίοι ελληνικοί ναοί που υπήρχαν στην Ακρόπολη του Βυζαντίου και που καταστράφηκαν επί Ρωμαϊκής εποχής για να κτιστούν η Αγία Σοφία και η Αγία Ειρήνη. Είναι επίσης πολλά άλλα στοιχεία που αναδεικνύουν συνεχώς οι αρχαιολογικές έρευνες για το άστυ της Νεολιθικής και Παλαιολιθικής εποχής.

 

Ποιος είναι ο συγγραφέας

Ο Άρης Αμπατζής, γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη. Άσκησε το επάγγελμα του δημοσιογράφου για περίπου τριάντα χρόνια. Έγινε διδάκτωρ Φιλοσοφίας επιχειρώντας να βρει αν πράγματι υπάρχει, όπως φημολογείται, σχέση μεταξύ του ανθρωπισμού και της Ένατης Συμφωνίας του Μπετόβεν. Έχουν εκδοθεί βιβλία του όπως Μαρμαρωμένη Ρωμιοσύνη (2006), Ισλάμ-light (2006), Ποια Τουρκία (2008) και Λαβύρινθος της Χάλκης (2011).

- Διαφήμιση -