- Διαφήμιση -
Χρόνος Ανάγνωσης: 3 ΛεπτάΧρόνος Ανάγνωσης: 3 Λεπτά
Της Ντέμις Δημητρακοπούλου*
Διαβάζω με θλίψη ότι το έργο “Η Αφροδίτη στον Καθρέφτη” του Velázquez βανδαλίστηκε από την ομάδα Just stop oil. Ποιος θα πει στους ανθρώπους αυτούς ότι κανένας σκοπός δεν μπορεί να δικαιολογεί καταστροφή έργων τέχνης; 
Το έργο εκτίθεται σε μια από τις κεντρικές αίθουσες της Εθνικής Πινακοθήκης του Λονδίνου και στην Μεγάλη Βρετανία είναι γνωστό και ως “Rokeby Venus” κατά την προσφιλή συνήθεια των Βρετανών να οικειοποιούνται έργα τέχνης μέσω της μετονομασίας .
Και παρά το γεγονός ότι το έργο έχει βανδαλιστει ξανά στο παρελθόν οι υπεύθυνοι του μουσείου δεν είχαν πεισθεί για την ευαλωτότητά του και δεν έχουν λάβει πρόσθετα μέτρα προστασίας (όπως έχουν ληφθεί για πχ για την Μόνα Λίζα στο Λούβρο).
Το έργο αυτό συνιστά το μοναδικό γνωστό γυμνό του καλλιτέχνη και το φιλοτέχνησε στην Ιταλία (στην Ισπανία θα ήταν σκάνδαλο, στην Ιταλία απλώς Παρασκευή). Απεικονίζει την Αφροδίτη αλλά χωρίς τα γνωστά πλούσια στολίδια της και τον μικρό Ερωτιδεα χωρίς τα βέλη του αφήνοντας ανοιχτή την ερμηνεία για το ποια πραγματικά απεικονίζεται.
Επίσης, αν και το να κοιτάζεται η Αφροδίτη στον καθρέφτη της είναι ένα διαδεδομένο θέμα, εδώ στην πραγματικότητα κοιτάζει τον ζωγράφο και κατ’ επέκταση απευθείας το θεατή με αξιοσημείωτη μάλιστα αυτοπεποίθηση.
* Η Ντέμι Δημητρακοπούλου είναι Φιλόλογος, Ιστορικός Τέχνης
- Διαφήμιση -