- Διαφήμιση -
Χρόνος Ανάγνωσης: 7 ΛεπτάΧρόνος Ανάγνωσης: 7 Λεπτά

Δύο μείζονα ζητήματα έθεσαν με έμφαση οι Δήμαρχοι Μοσχάτου-Ταύρου, Καλλιθέας και Παλαιού Φαλήρου, στον Υπουργό Υποδομών , αναφορικά με το έργο της ανάπλασης του Φαληρικού όρμου, ενώ ο κ. Χρυσοχοϊδης διαβεβαίωσε ότι το έργο είναι προτεραιότητα για την Κυβέρνηση και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ (30 Αυγούστου 2014) σε σύσκεψη στο Κέντρο Επισκεπτών, που βρίσκεται δίπλα στο υπό κατασκευή Κέντρο Πολιτισμού «Σταύρος Νιάρχος», υπό τον κ. Χρυσοχοΐδη και με την συμμετοχή υπηρεσιακών παράγοντων, εκπρόσωπων των δήμων Μοσχάτου-Ταύρου, Καλλιθέας και Παλαιού Φαλήρου, καθώς και των μελετητών του έργου, ετέθη επί τάπητος η πορεία του έργου.

Οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης εξέφρασαν τη στήριξή τους στην ανάπλαση, ζήτησαν ωστόσο περαιτέρω μελέτη σε δύο σημεία:

– Ο επανεκλεγείς δήμαρχος Μοσχάτου-Ταύρου Ανδρέας Ευθυμίου εξέφρασε αντιρρήσεις για το ύψος του τεχνητού λόφου (9 μ.) που θα δημιουργηθεί σε μήκος 300 μέτρων για την κάλυψη τμήματος της λεωφόρου Ποσειδώνος (η οποία με τη σειρά της θα «μετακινηθεί» προς τη θάλασσα με την κατάργηση της σημερινής γέφυρας). ΄Οπως υποστήριξε, ο λόφος θα «κόψει» τη θέα προς τη θάλασσα στον πρώτο όροφο των κατοικιών που βρίσκονται στο τμήμα αυτό του παραλιακού μετώπου του δήμου. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι μελετητές αντιπαρέβαλαν τη μεγάλη σημασία που θα έχει η απευθείας σύνδεση της παραλιακής περιοχής του Μοσχάτου με τη θάλασσα μέσω του λόφου και όχι μέσω πεζογεφυρών, πάνω από τη λεωφόρο Ποσειδώνος. Εκτίμησαν δε ότι οι κάτοικοι της περιοχής, που θα έχουν θέα έναν πράσινο λόφο αντί για τη θάλασσα, θα επωφεληθούν τόσο από τη γειτνίαση με το πάρκο και από τη μείωση του θορύβου της σημερινής λεωφόρου Ποσειδώνος (που κατασκευάστηκε στις αρχές της δεκαετίας του ’70) όσο και από την άνοδο της αξίας των ακινήτων τους.

-Ο δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου Διονύσης Χατζηδάκης ζήτησε να ληφθεί ειδική μέριμνα για την κυκλοφοριακή επιβάρυνση της περιοχής, η οποία θα επιδεινωθεί και από την κατάργηση (λόγω περικοπής του κόστους) των υπογείων πάρκινγκ που είχαν αρχικά προβλεφθεί μέσα στον φαληρικό όρμο.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης επανέλαβε στους εμπλεκομένους ότι το έργο βρίσκεται στις προτεραιότητες της κυβέρνησης και μάλιστα τυγχάνει του προσωπικού ενδιαφέροντος του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. Ανέφερε ότι η προκήρυξη του διαγωνισμού θα σταλεί προς δημοσίευση στα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης τον Οκτώβριο, επομένως η έναρξη του διαγωνισμού τοποθετείται περίπου 50 ημέρες αργότερα, δηλαδή τον Δεκέμβριο. Σημείωσε δε ότι η χρηματοδότηση του έργου είναι εξασφαλισμένη.

Πάντως και στην σύσκεψη επιβεβαιώθηκε η μετάθεση της κατασκευής του τοπόσημου στο μέλλον, προκειμένου να συγκρατηθεί ο προϋπολογισμός του έργου. Το τοπόσημο είναι ίσως το πιο εντυπωσιακό κομμάτι του σχεδιασμού της ανάπλασης: πρόκειται για μια κατασκευή 100×100 μέτρων στο τέλος της κεντρικής προβλήτας, μέσα στη θάλασσα, με θέα όλο τον φαληρικό όρμο, η οποία θα μπορούσε να αξιοποιηθεί με τη δημιουργία χώρου εστίασης ή/και αναψυχής ή και άλλες χρήσεις. Για τη μορφή του τοπόσημου το ΥΠΕΚΑ πραγματοποίησε αρχιτεκτονικό διαγωνισμό (επικράτησε το αρχιτεκτονικό γραφείο Point Supreme). Πάντως δεν φαίνεται να έχει «πέσει στο τραπέζι» η ιδέα να αναζητηθεί χορηγία (λ.χ., από το Ιδρυμα «Στ. Νιάρχος») για να «διασωθεί» το έργο. Σε κάθε περίπτωση, η δημιουργία του προβλέπεται στον σχεδιασμό και στο προεδρικό διάταγμα για τον φαληρικό όρμο, οπότε το έργο δεν έχει εγκαταλειφθεί οριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι τις μελέτες για την ανάπλαση του φαληρικού όρμου έχει χρηματοδοτήσει το Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» με 2 εκατ. ευρώ.

Συντονιστής των μελετητών είναι το γραφείο Θύμιος Παπαγιάννης και Συνεργάτες, ενώ έχουν εργαστεί δεκάδες γραφεία και μεμονωμένοι επιστήμονες (όπως Ελλη Παγκάλου και Συνεργάτες Architecture 3, Δρόμος ΕΠΕ, Εξάρχου – Νικολόπουλος – Μπεσσανσών Α.Ε., Denco Α.Ε., ΤΕΚΕΜ Α.Ε., Μπαϊρακτάρης και Συνεργάτες, κ.ά). Τις γενικές κατευθύνσεις έχει δώσει ο Ρέντσο Πιάνο, ώστε η ανάπλαση του φαληρικού όρμου να συμβαδίζει με το Κέντρο Πολιτισμού «Στ. Νιάρχος».

 

 

 

- Διαφήμιση -