Το άγχος, οι αϋπνίες, η δυσκοιλιότητα, ακόμη και οι ημικρανίες ή οι πόνοι στη μέση, αποτελούν ορισμένες από τις παθήσεις που, σε μεγάλο βαθμό, οφείλονται στον σύγχρονο τρόπο ζωής. Οι φρενήρεις ρυθμοί της καθημερινότητας, ο λιγοστός ελεύθερος χρόνος, η κακή διατροφή είναι μερικοί από τους παράγοντες του σύγχρονου τρόπου ζωής που απειλούν την υγεία μας.
της Φυσικοπαθητικής Θεραπεύτριας Ματίνας Χρονοπούλου*
Υπάρχει, ωστόσο, μια εναλλακτική μέθοδος που στοχεύει στην αντιμετώπιση των σύγχρονων «lifestyle» παθήσεων. Πρόκειται για τη Φυσικοπαθητική (ή Φυσική Ιατρική), που βασίζεται κυρίως στη θεραπευτική δράση της σωστής διατροφής.
Η Φυσικοπαθητική είναι επίσημα αναγνωρισμένη εναλλακτική μέθοδος που διδάσκεται σε πολλές – αγγλόφωνες κυρίως – χώρες του εξωτερικού.
Τι είναι η Φυσικοπαθητική
Η ΦΥΣΙΚΟΠΑΘΗΤΙΚΗ είναι μια ολοκληρωμένη εναλλακτική προσέγγιση που εστιάζει όχι μόνο στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων μιας ασθένειας – όπως γίνεται κατά κανόνα στην συμβατική ιατρική -, αλλά και των βαθύτερων αιτίων που την προκαλούν.
Ο ΑΠΩΤΕΡΟΣ ΣΤΟΧΟΣ της Φυσικοπαθητικής είναι η πρόληψη των παθήσεων, γεγονός που απαιτεί την «εκπαίδευση» του ασθενούς.
«Η Φυσικοπαθητική δεν παρέχει μία θαυματουργή λύση. Είναι μια εκπαιδευτική μορφή Ιατρικής. Εκπαιδεύουμε τους ασθενείς βήμα βήμα ως προς τον συνολικό τρόπο της ζωής και της διατροφής τους. Τους εξηγούμε ότι με απλές κινήσεις, όπως το να τρέφονται σωστά, να κοιμούνται καλά και να περπατούν στη φύση, θα διατηρούνται σε ισορροπία» εξηγεί η κα Χρονοπούλου.
Η ΔΥΣΚΟΙΛΙΟΤΗΤΑ, ΟΙ ΤΡΟΦΙΚΕΣ ΔΥΣΑΝΕΞΙΕΣ, η υπέρταση, οι ημικρανίες, οι πόνοι της μέσης, οι αϋπνίες, το άγχος, ακόμη και η παχυσαρκία είναι μερικές από τις παθήσεις του σύγχρονου τρόπου ζωής που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι φυσικοπαθητικοί.
Μια επίσημη εναλλακτική μέθοδος
Η Φυσικοπαθητική είναι αναγνωρισμένη επισήμως σε πολλές χώρες του εξωτερικού όπου και διδάσκεται (Η.Π.Α., Καναδάς, Μεγάλη Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία). Μάλιστα, στις χώρες αυτές οι Φυσικοπαθητικοί έχουν το δικαίωμα να συνταγογραφούν φάρμακα και να κάνουν μικροεπεμβάσεις. Στη χώρα μας η Φυσικοπαθητική δεν έχει αναγνωριστεί από το κράτος, ούτε έχει συσταθεί κάποιος φορέας που να εκπροσωπεί τους Φυσικοπαθητικούς που εργάζονται στην Ελλάδα.
Πώς να επιλέξετε Φυσικοπαθητικό
Καταρχάς είναι σημαντικό να νιώθετε άνετα με τον Φυσικοπαθητικό που θα επισκεφτείτε. Επιπλέον, ρωτήστε τον σε ποιο εκπαιδευτικό ίδρυμα έχει φοιτήσει (των ΗΠΑ, της Αγγλίας κ.λπ.) και για πόσα χρόνια (ο ελάχιστος χρόνος σπουδών είναι τα τέσσερα χρόνια).
Η πρώτη επίσκεψη
Η πρώτη επίσκεψη στον Φυσικοπαθητικό μπορεί να διαρκέσει μία ώρα, επειδή εκείνος θα θελήσει να μάθει πολύ περισσότερα από τα συμπτώματα που σας οδήγησαν σ’ αυτόν. Θα προσπαθήσει να διερευνήσει τον γενικότερο τρόπο ζωής και διατροφής σας.
Γι’ αυτό και ο Φυσικοπαθητικός:
- Θα σας εξετάσει κοιτώντας τη γλώσσα σας, το χρώμα του δέρματός σας, πιθανώς και την ίριδα του ματιού σας. Ενδεχομένως να χρησιμοποιήσει και ορισμένα τεχνικά διαγνωστικά μέσα, όπως το βιοενεργειακό τεστ, το οποίο θεωρείται ότι αποκαλύπτει τις διατροφικές ελλείψεις του οργανισμού (βλ. τεύχος Body and Mind νούμερο Χ).
- Θα σας ρωτήσει αν έχετε υποβληθεί σε χειρουργικές επεμβάσεις, ακόμη κι αν έχετε σφραγίσματα. Εάν λαμβάνετε κάποια φαρμακευτική αγωγή δεν θα σας τη διακόψει, επειδή η Φυσικοπαθητική είναι συμβατή με τις θεραπείες της Κλασικής Ιατρικής.
- Θα ενδιαφερθεί για τον τρόπο διατροφής σας, αν για παράδειγμα τρώτε πολλά γλυκά, ζυμαρικά, αν πίνετε συχνά καφέ, αλλά και για τις συνήθειές σας: αν καπνίζετε, αν έχετε δυσκοιλιότητα, αν κοιμάστε καλά κ.λπ.
ΠΡΟΣΟΧΗ! Εάν ο Φυσικοπαθητικός διαπιστώσει κάτι ανησυχητικό στην κλινική σας εικόνα θα σας παραπέμψει στον γιατρό της κλασικής ιατρικής για πρόσθετες εξετάσεις.
Με ποια μέσα θα σας βοηθήσει
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ
«Ο θεμέλιος λίθος της Φυσικοπαθητικής είναι η χρήση της διατροφής ως θεραπευτικό μέσο» τονίζει η κα Χρονοπούλου. Η φυσικοπαθητική είναι κυρίως, μια διατροφική θεραπεία, που κατά 90%, βασίζεται σε συγκεκριμένες και απλές διατροφικές αλλαγές – οποίες όμως δεν πρέπει να είναι περιστασιακές! Στο πλαίσιο αυτών των αλλαγών, ο φυσικοπαθητικός μπορεί να σας χορηγήσει και συμπληρώματα διατροφής.
ΒΟΤΑΝΑ
«Τα φυτά χρησιμοποιούνται ως φάρμακα από την αρχαιότητα» εξηγεί η κα Χρονοπούλου.
Στη φαρέτρα του Φυσικοπαθητικού λοιπόν, υπάρχει και η βοτανοθεραπεία στην οποία καταφεύγει εφόσον το κρίνει απαραίτητο.
ΑΛΛΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ
Ο Φυσικοπαθητικός μπορεί να χρησιμοποιεί συμπληρωματικά και άλλες μεθόδους, ανάλογα με την εκπαίδευσή του, όπως το Θεραπευτικό μασάζ, τον Βελονισμό, τον Βιοσυντονισμό, την Ομοιοπαθητική, τα Ανθοιάματα κά.
* Η Ματίνα Χρονοπούλου σπούδασε Φυσικοπαθητική Θεραπευτική στην Αγγλία και απέκτησε δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών, Naturopathic Doctor, Lic. Dip. Master Ac., TCM στο Βελονισμό και την Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική και διδακτορικό Δίπλωμα
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ξενίας 18, Πλατεία Μαβίλη, 11528, Αθήνα
Τηλ. 210-64.00.411
Κιν. 6932-191.724
Ε-mail: matinachr@gmail.com
Skype: matina.chronopoulou
http://naturopathicmedicine.gr/
http://naturopathyingreece.wordpress.com/