- Διαφήμιση -
Χρόνος Ανάγνωσης: 7 ΛεπτάΧρόνος Ανάγνωσης: 7 Λεπτά

Από τα μπάνια δημιουργούνται εξωτερικές ωτίτιδες κι αν το παιδί δεν το είδε κάποιος ειδικός ή αν δεν έκανε καλή θεραπεία -τις περιόρισε απλώς και τώρα ξαναφουντώνουν- τότε χρειάζεται μια καλή εξέταση, έναν καθαρισμό του αυτιού τώρα που αρχίζει τη νέα σχολική χρονιά.

της Χειρουργού ΩΡΛ Αργυρώς Κυπραίου*

Τα παιδιά είναι απαραίτητο τον Σεπτέμβριο να κάνουν εξέταση ΩΡΛ.

Είναι αναγκαίο να δούμε την ακοή τους, αν έχουν μαζέψει υγρό πίσω από το τύμπανο -υπάρχουν παιδιά που το έχουν για χρόνια. Όλα πηγαίνουν καλύτερα με τα θαλάσσια μπάνια, το θαλασσινό νερό πάντα βοηθάει, όμως κάποια προβλήματα παραμένουν. Αλλάζει ο καιρός και αρχίζει το κλίμα να γίνεται πιο υγρό και αρχίζουν πάλι οι αλλεργικές ρινίτιδες που οφείλονται στην υγρασία, στα πρωτοβρόχια, στους μύκητες και εκδηλώνονται με καθημερινά φταρνίσματα και ένα περίεργο μπούκωμα της μύτης που δεν είναι κρύωμα.

Με την αλλαγή του καιρού στα παιδιά που έχουν κρεατάκια (ροχαλητό, δεν αναπνέουν καλά), μπουκώνει η μύτη τους.

Έτσι, υπάρχει η περίπτωση να πάνε στο σχολείο και να μην ακούνε καλά. Ιδίως τα παιδιά των πρώτων τάξεων του δημοτικού που διαπλάθουν την ομιλία τους, που μαθαίνουν τη χρήση της γλώσσας, πρέπει να ακούν καλά. Είναι κρίμα να τους στερηθεί η δυνατότητα της μάθησης από τέτοιου είδους προβλήματα.

Το υγρό πίσω από το τύμπανο δημιουργεί πτώση της ακοής περίπου 20-30 ντεσιμπέλ. Τα παιδάκια δεν ακούν πολύ καθαρά.

Θα πρέπει, λοιπόν, να εντοπίσουμε τα προβλήματα έγκαιρα, στις αρχές της σχολικής χρονιάς, να τα επανεκτιμήσουμε πιθανώς μέσα από ένα Ακόγραμμα. Ακόμη, πριν αρχίσουν τα μαθήματα, είναι η κατάλληλη εποχή να βγάλουν τα κρεατάκια τους -αν έχουν- ή τις αμυγδαλές τους.

Θεραπεία

Τι μπορεί να κάνει κάποιος;

Να αρχίσει αγωγή, η οποία θα περιλαμβάνει ένα ειδικό σπρέι, που καλύπτει και ηρεμεί το βλεννογόνο της μύτης. Αυτό αφήνει το αλλεργιογόνο να καθίσει πάνω στο βλεννογόνο της μύτης και να δημιουργήσει την αλλεργική αντίδραση.

Ακόμη μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα αντισταμινικό χάπι που ηρεμεί τον βλεννογόνο της μύτης επίσης. Αυτό το δίνουμε και σε εκείνους που η αλλεργία της δεν εντοπίζεται μόνο στη μύτη (δεν είναι δηλαδή ήπιας μορφής) αλλά και στους βρόχους και τους φέρνει δύσπνοια και σφίξιμο στο στήθος. Σε αυτές τις περιπτώσεις εκτός από αντισταμινικό χάπι ίσως χρειαστούν και κάποιο εισπνεόμενο.

Εκδηλώσεις αλλεργικές πολλές φορές αποτελούν και το βήξιμο ή δύσπνοια σε ένα παιδί την ώρα της άθλησης, όταν πάει για παράδειγμα να τρέξει.

Ακοή

Όταν κάποιος δεν ακούει καλά τι μπορεί να φταίει;

Χρειάζεται εξέταση για να δούμε τι ζημιά έχει γίνει στα οστάρια της ακοής, πώς είναι η ακοή, η βαρηκοΐα τού ασθενή. Πρέπει να γίνει κάποιο πρόγραμμα, με βάση το οποίο θα μπορέσουμε να επανορθώσουμε ένα μέρος της χαμένης ακοής.

Η μείωση της ακοής μπορεί να οφείλεται σε ένα κρύωμα: το συνάχι μέσω της ευσταχιανής σάλπιγγας μεταφέρεται ως υγρό πίσω από το τύμπανο και στην αρχή κάνει εκκριτική ορώδη ωτίτιδα -αποτελεί το πρώτο στάδιο- που αν δεν θεραπευθεί σε αυτό το στάδιο δημιουργεί οξεία μέση πυώδη ωτίτιδα.

Μπορεί η μείωση της ακοής να οφείλεται και σε πιο απλά προβλήματα. Μπορεί να έχει μαζέψει το αυτί απλώς κερί που με έναν απλό καθαρισμό επανέρχεται. Αν κάποιος ανέβει σε αεροπλάνο ή σε βουνό και εκείνη την εποχή τυχαίνει να μην έχει καλή αναπνοή πιθανώς από συνάχι ή μπούκωμα, μπορεί να παρουσιάσει εκκριτική ωτίτιδα.

Άλλες πιο σοβαρές χρόνιες ωτίτιδες, που μπορούν να κάνουν σοβαρή ζημιά στην ακοή, μπορεί να θεραπευθούν μόνο με χειρουργείο.

Αυτές οφείλονται σε προβλήματα της παιδικής ηλικίας (κρεατάκια, ιγμορίτιδες) που δεν αντιμετωπίστηκαν θεραπευτικά.

Τότε τα χρόνια προβλήματα της μύτης μετατρέπονται σε χρόνια προβλήματα του αυτιού. Έτσι έχουμε χρόνιες ωτίτιδες που οι επιπλοκές τους είναι χειρότερες από τις χρόνιες ρινίτιδες, γιατί το αυτί είναι πολύ λεπτό όργανο, πολύ λεπτός σχηματισμός κι αν έχουμε καταστροφή της ακοής, δεν ξέρουμε πάντα αν μπορούμε να την επαναφέρουμε.

Χρόνιες ωτίτιδες με διατρήσεις τυμπάνων που έχουν παραμεληθεί στην παιδική ηλικία, δεν είναι σίγουρο ότι μπορεί να αντιμετωπιστούν σε ό,τι φορά στην επαναφορά της ακοής.

 

* Η Αργυρώ Κυπραίου είναι Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος

Αν. Διευθύντρια στο νοσοκομείο Μετροπόλιταν

Μέλος της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Πλαστικής Χειρουργικής Προσώπου

 

Επικοινωνία

Μπουμπουλίνας 31-33, Πειραιάς, τηλ. 210 4523738, 6932200011

mail: kypraiou@faceanatomy.gr

www.faceanatomy.gr,

https://www.facebook.com/profile.php?id=100001562974268&fref=ts

http://www.youtube.com/channel/UCYLvcbEUyLQ2Jj4MEzHHvqQ

http://akypraiou.wordpress.com/

http://faceanatomykypraiou.blogspot.gr/

https://sites.google.com/site/faceanatomykypraiou/

https://plus.google.com/104548885699567502745/posts

 

 

- Διαφήμιση -