Ανάπτυξη ή «ξεπούλημα»; Με σκεπτικισμό αντιμετωπίζουν οι δήμαρχοι του παραλιακού μετώπου την πρόσφατη μεταβίβαση 20 ακινήτων του Δημοσίου στην εταιρεία Παράκτιο Αττικό Μέτωπο Α.Ε, αναφέρει σε εκτεταμένο πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της η Ντίνα Καράτζιου στην «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ» (18/10/2014)
Διατηρούν κυρίως επιφυλάξεις, όσον αφορά τη διαφύλαξη της ποιότητας ζωής και της ελεύθερης πρόσβασης των πολιτών στις παραλίες, και βεβαίως πατάνε πόδι, καθώς υπολογίζουν κι αυτοί στην πίτα των εσόδων, τα οποία -όπως υποστηρίζεται από την κυβέρνηση- θα φέρουν οι επενδύσεις στην περιοχή.
Από την άλλη πλευρά, σθεναρή αντίσταση για το νέο αστικό σχεδιασμό της παραλιακής Αθήνας προβάλλεται από την Περιφέρεια, αλλά κι από δημοτικές παρατάξεις της αντιπολίτευσης, προερχόμενες κυρίως από την Αριστερά, οι οποίες χαρακτηρίζουν κοφτά τη διαδικασία «εκποίηση του δημόσιου πλούτου».
Οι διαφωνούντες δεν φαίνεται να πείθονται από το σχεδιασμό που προτείνει η κυβέρνηση, «κύριο μέλημα της οποίας είναι η ανάδειξη της Αθηναϊκής Ριβιέρας», όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης, κατά την πρόσφατη μεταβίβαση των -κατά κοινή παραδοχή- παραλιακών φιλέτων.
Ακόμη πιο εμφαντικά, ο Οργανισμός Enterprise Greece -αποτελεί μετεξέλιξη της «Επενδύστε στην Ελλάδα Α.Ε.»- μιλά για την «ιστορική ανάπτυξη της Αθηναϊκής Ριβιέρας» και αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «οι επενδυτές θα αποκτήσουν πολυάριθμες ευκαιρίες, έχοντας τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε έργα αναδιαμόρφωσης της παράκτιας περιοχής της Νότιας Αττικής».
Ξεπούλημα ή νοικοκύρεμα;
Η επιχειρηματολογία της κυβέρνησης για τις αιτιάσεις της άλλης πλευράς είναι ότι δεν ξεπουλάει, αλλά «νοικοκυρεύει»: «Στόχος είναι να καταγραφεί η δημόσια περιουσία στην υπό αξιοποίηση περιοχή, να ξεκαθαρίσει το ιδιοκτησιακό καθεστώς και να προστατευθεί από τις αυθαιρεσίες και τις καταπατήσεις», είχε δηλώσει ο πρόεδρος της εταιρείας Παράκτιο Αττικό Μέτωπο, Α. Ματιάτος, μετά την εκχώρηση των ακινήτων, ο οποίος ήταν προσωπική επιλογή του Α. Σαμαρά, πολιτικός μηχανικός και ιδιοκτήτης κατασκευαστικής εταιρείας, που είχε συμβάλει στη δημιουργία των γραφείων της Ν.Δ. στη Συγγρού.
Τα ακίνητα που έχουν περιέλθει στην «Παράκτιο Α.Ε.» είναι συνολικής έκτασης 3,6 εκατ. τετραγωνικών μέτρων και οριοθετούνται μεταξύ Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας και Σουνίου. Ο σχεδιασμός προβλέπει ότι ο διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για το master plan θα προκηρυχθεί την ερχόμενη άνοιξη.
Σε κάθε περίπτωση, μηχανικοί που γνωρίζουν τα τεκταινόμενα λένε χαρακτηριστικά ότι «κανείς πρέπει να κρατάει μικρό καλάθι, θυμίζοντας την περίπτωση του Ελληνικού, που στη σύμβαση προέκυψαν παραβιάσεις της νομοθεσίας, με αποτέλεσμα το μπλοκάρισμα της υπογραφής της από το Ελεγκτικό Συνέδριο».
Ο αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Πέτρος Φιλίππου δηλώνει κατηγορηματικά αντίθετος με τα «επενδυτικά σχέδια» που εξυφαίνονται για τις παραλιακές εκτάσεις: «Πρόκειται για ξεκάθαρη εκποίηση του δημόσιου πλούτου της χώρας μας που επιχειρείται τα τελευταία χρόνια από το ΤΑΙΠΕΔ, την ΕΤΑΔ Α.Ε. και πρόσφατα από την Παράκτιο Αττικό Μέτωπο Α.Ε., μια εταιρεία που συνέστησε το κράτος και στην οποία παραχώρησε εκτάσεις και ακτές του Σαρωνικού προκειμένου εκείνη με “σύντομες” διαδικασίες να προβεί στην πώλησή του. Οι τοπικές αρχές από κοινού με τις τοπικές κοινωνίες πρέπει ξεκάθαρα να δηλώσουν την έντονη αντίθεση και διαμαρτυρία τους και να αγωνιστούν ενάντια στην επιχειρούμενη αυτή προσπάθεια της κυβέρνησης να ξεπουλήσει τις παραλίες της περιοχής. Σε κάθε περίπτωση, για την όποια πρωτοβουλία για αξιοποίησή τους θα πρέπει οι δήμοι των περιοχών αυτών να έχουν τον πρώτο λόγο και η όποια ανάπτυξη πρέπει να έχει κύριο στόχο την εξυπηρέτηση των 4 εκατ. κατοίκων του λεκανοπεδίου της Αττικής, που στις παραλίες του Σαρωνικού βρίσκουν διέξοδο αναψυχής τούς καλοκαιρινούς μήνες».
Αναφανδόν αντίθετη και η δημοτική παράταξη Ανατροπή στη Γλυφάδα-Αγωνιστική Ριζοσπαστική Συνεργασία: «Ξεπουλάνε το καλύτερο τμήμα της παραλίας του Σαρωνικού», εξηγεί στην «Ε» ο Αναστάσιος Ταστάνης. Και προσθέτει: «Ανάμεσα στα προς εκποίηση φιλέτα περιλαμβάνεται και μεγάλο τμήμα της παραλίας της Γλυφάδας, έκτασης πάνω 300 στρέμματα και μήκους ακτογραμμής πάνω από 2.000 μέτρα από το Αθλητικό Κέντρο Αγίου Κοσμά μέχρι και τα “Αστέρια” Γλυφάδας. Η Ανατροπή στη Γλυφάδα είχε από τις αρχές του καλοκαιριού με ανακοινώσεις της “κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου” και επανειλημμένα έχει αναφερθεί στην “αφωνία” του δημάρχου κ. Παπανικολάου και του πρώην δημάρχου κ. Κόκκορη, ο οποίος διορίστηκε στο Δ.Σ. της εν λόγω εταιρείας».
Οι δήμαρχοι των παραλιακού μετώπου, με τους οποίους μίλησε η «Ε», μετά και την πρώτη συνάντησή τους με τη διοίκηση της Παράκτιο Μέτωπο Α.Ε., εμφανίζονται επιφυλακτικοί και τηρούν στάση αναμονής. Απ’ ό,τι φάνηκε από τα λεγόμενά τους, ουσιαστικά δεν αντιτίθενται στο επενδυτικό project, εφ’ όσον ληφθούν υπ’ όψιν οι προϋποθέσεις που θέτουν:
«Θέσαμε κάποια ζητήματα, τα οποία δεν μπορεί να υπερκεραστούν από την αρχιτεκτονική μελέτη που θα γίνει για τη συγκεκριμένη περιοχή», εξηγεί στην «Ε» ο δήμαρχος Αλίμου Ανδρέας Κονδύλης. Και προσθέτει: «Για εμάς ένα κεφαλαιώδες θέμα είναι η διασφάλιση της ελεύθερης πρόσβασης των πολιτών στην παραλία και τη θάλασσα. Πρόκειται για ένα κοινωνικό αγαθό, το οποίο σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψουμε να παραγκωνιστεί, ανεξαρτήτως από τις όποιες επενδύσεις γίνουν.
»Το δεύτερο ζήτημα είναι πως δεν μπορεί να γίνει τίποτα ερήμην των δήμων. Γι’ αυτό και ζητήσαμε, στην αρχιτεκτονική μελέτη που θα γίνει, να εμπεριέχονται οι κατευθύνσεις των δήμων για το αναπτυξιακό μοντέλο της περιοχής. Ενα άλλο ζήτημα είναι το θέμα και των υποδομών και των εσόδων. Αφ’ ενός θα πρέπει να υπάρξει ισόρροπη ανάπτυξη, δεν μπορεί δηλαδή από την Ποσειδώνος και πάνω να είναι Ριβιέρα και από την Ποσειδώνος και κάτω φαβέλες. Αφ’ ετέρου, δεν μπορεί τα έσοδα από τις όποιες επενδύσεις να πηγαίνουν στη μαύρη τρύπα του χρέους».
«Δεν είμαστε κατά των επενδύσεων, είμαστε κατά των αποκλεισμών», τονίζει ο δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης Γιάννης Κωνσταντάτος. Και εξηγεί: «Είναι γεγονός ότι δεν γνωρίζουμε ακόμη τι ακριβώς θέλουν να κάνουν. Οπωσδήποτε, όμως, αντιμετωπίζουμε το ζήτημα με μεγάλο σκεπτικισμό και επιφύλαξη. Και μπορώ να σας πω ότι αν οι δήμοι δεν είναι συμμέτοχοι, ούτως ώστε να διασφαλίσουν το δημόσιο συμφέρον, δεν θα δεχτούμε καμία συζήτηση επί του θέματος. Είναι δυνατόν να μην είναι ενεργοί οι δήμοι μέσα στις παραλίες τους; Τι θα κάνουν; Θα σηκώσουν τείχη και θα μας αποκλείσουν; Εχουμε καταθέσει ήδη τις απόψεις μας στη διοίκηση της Παράκτιο Μέτωπο Α.Ε. και η συζήτηση θα συνεχιστεί, γιατί ακόμη είναι ασαφές τι ακριβώς θέλουν να κάνουν εκεί».
«Ναι μεν υπάρχουν πολλά ερωτηματικά, αλλά ωστόσο σήμερα γνωρίζουμε ποιος είναι ο συνομιλητής μας, κι αυτό είναι πολύ θετικό», αναφέρει ο δήμαρχος Γλυφάδας Γιώργος Παπανικολάου. «Μέχρι σήμερα, οι αρμοδιότητες, όσον αφορά τις παραλιακές εκτάσεις, ήταν συγκεγχυμένες και διασκορπισμένες. Τώρα, η διαχείριση του παραλιακού μετώπου δεν θα είναι αποσπασματική, θα μπορούμε να συζητήσουμε και θα απαιτήσουμε να συμμετέχουμε στη διαμόρφωση της κατάστασης και θα ξέρουμε ποια είναι τα δικαιώματα και ποιες οι υποχρεώσεις. Από εκεί και πέρα, το πλαίσιο τώρα διαμορφώνεται και έχουμε καταστήσει σαφές στη διοίκηση της Παράκτιο Μέτωπο Α.Ε. ότι θέλουμε να ενημερωνόμαστε για την πορεία ανάθεσης του master plan, όπως επίσης να ληφθούν υπ’ όψιν και να συμπεριληφθούν σ’ αυτό οι προτάσεις των παραλιακών δήμων».
Η Παράκτιο Αττικό Μέτωπο Α.Ε. ήρθε για να μείνει
Η σύσταση της ανώνυμης εταιρείας Παράκτιο Αττικό Μέτωπο προβλέπεται στον αναπτυξιακό νόμο 4146/2013 και συγκεκριμένα στα άρθρα 16 και 17. Η εταιρεία προβλέπεται να έχει διάρκεια 99 χρόνια και μετοχικό κεφάλαιο 500.000 ευρώ (1.000 μετοχές των 500 ευρώ) το οποίο θα καταβάλει εξ ολοκλήρου το ελληνικό Δημόσιο εντός 6 μηνών. Σύμφωνα με το νόμο, σκοπός της εταιρείας είναι η διοίκηση, η διαχείριση και η αξιοποίηση δημοσίων και ιδιωτικών εκτάσεων, κτηρίων και εγκαταστάσεων, καθώς και εκτάσεων, κτηρίων και εγκαταστάσεων ιδιοκτησίας ΝΠΔΔ, που βρίσκονται στην περιοχή μεταξύ του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας και του ακρωτηρίου Σουνίου. Οι εν λόγω εκτάσεις παραχωρούνται στην εταιρεία με κοινές υπουργικές αποφάσεις ή μεταβιβάζονται σε αυτήν με αγοραπωλησία, δωρεά, κληροδότημα ή άλλου τύπου σύμβαση.
Σημειώνεται πως σε αυτές τις περιοχές δεν περιλαμβάνονται οι εκτάσεις του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού και της Παράκτιας Ζώνης Αγίου Κοσμά Αττικής (πρώην Ολυμπιακό Κέντρο Ιστιοπλοΐας Αγίου Κοσμά και Εθνικό Κέντρο Νεότητας Αγίου Κοσμά), του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας (ΣΕΦ), του Αστέρα Βουλιαγμένης και των Μαρινών Αλίμου και Γλυφάδας.