- Διαφήμιση -
Χρόνος Ανάγνωσης: 6 ΛεπτάΧρόνος Ανάγνωσης: 6 Λεπτά

Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και συνάμα πρωτότυπη εκδή λωση/ έκθεση οργανώνει το Πολιτιστικό Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (στο Κέντρο Επισκεπτών), με τον σημαντικό αρχιτέκτονα και φωτογράφο Γιώργη Γερόλυμπο. Σκοπός αυτής της εκδήλωσης, που οργανώνεται την Παρασκευή 21 Νοεμβρίου (στις 18.00μ.μ), είναι να γνωρίσει το ευρύ κοινό την τέχνη και την ομορφιά της αρχιτεκτονικής φωτογραφίας.

Μέσα από τη διάλεξη που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 21 Νοεμβρίου, με τίτλο «Από την Αποτύπωση στην Ερμηνεία: η Αφήγηση ενός κτιρίου μέσω της Εικόνας του» και με όχημα μία έκθεση αρχιτεκτονικής φωτογραφίας που θα φιλοξενηθεί στον χώρο, με τίτλο «Κάτοψη: η εικόνα ενός χώρου από ψηλά», η εκδήλωση έχει ως στόχο να διερευνήσει τη σχέση μεταξύ αρχιτεκτονικής φωτογραφίας και καλλιτεχνικής σύνθεσης. Ειδικότερα, η φωτογραφική έκθεση θα εστιάσει στη σημασία της προοπτικής, προβάλλοντας φωτογραφικές κατόψεις του εργοταξίου του Κέντρου Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρου Νιάρχου ( ΚΠΙΣΝ)

argo3

Μέσα από την επαγγελματική και προσωπική φωτογραφική δραστηριότητα σε διάστημα 19 ετών, ο Γ. Γερόλυμπος αποτολμά να συνδέσει το νήμα μιας συνεχούς πορείας, μετακινούμενος από τον χώρο της αρχιτεκτονικής εικόνας, σε αυτόν της καλλιτεχνικής φωτογραφίας.

Ποια είναι η σχέση μεταξύ αρχιτεκτονικής και καλλιτεχνικής φωτογραφίας; Αποτελούν δύο διαφορετικούς κόσμους ή αντιθέτως αλληλοσυμπληρώνονται;
Ποια είναι η σχέση περιεχομένου και σύνθεσης, πληροφορίας και αισθητικής;

Κατά τη διάρκεια της διάλεξης θα προβληθούν φωτογραφίες που ελήφθησαν από το 1995 έως σήμερα σε μία προσπάθεια να φανεί η ξεκάθαρη επιρροή του ενός λεξιλογίου (αρχιτεκτονική εικόνα) στη διαμόρφωση του άλλου (καλλιτεχνική φωτογραφία), χρησιμοποιώντας ως “τελικό εργαλείο” την αφήγηση της κατασκευής του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος από την πρώτη του στιγμή έως την τρέχουσα: από την αποτύπωση της μορφής του έργου στην ερμηνεία του συμβολισμού του.

 

nia3

 

Η διάλεξη και η έκθεση πραγματοποιούνται στο πλαίσιο των θεματικών εκδηλώσεων του Κέντρου Επισκεπτών του ΚΠΙΣΝ με τίτλο «Ακτίνες Δράσης- Σημεία Επαφής», ενώ η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 7 Δεκεμβρίου. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

 

argo
Σύντομα βιογραφικά στοιχεία του Γιώργη Γερόλυμπου:

Γεννήθηκε στο Παρίσι το 1973. Σπούδασε Φωτογραφία στην Αθήνα και Αρχιτεκτονική στη Θεσσαλονίκη. Ολοκλήρωσε μεταπτυχιακές σπουδές στο Goldsmiths College, University of London (1998) και διδακτορικό στο University of Derby (2007).

Δίδαξε Φωτογραφία στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων-Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στο Βόλο από το 2008 έως το 2011. Φωτογραφίες του έχουν δημοσιευτεί σε πολλά βιβλία Τέχνης και Αρχιτεκτονικής. Παράλληλα με την ακαδημαϊκή του δραστηριότητα, εκθέτει την δουλειά του σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Το 2008, με την υποστήριξη υποτροφίας του Ιδρύματος Fulbright, ολοκλήρωσε ένα οδοιπορικό στις ΗΠΑ, ταξιδεύοντας και φωτογραφίζοντας από τη μια ακτή ως την άλλη.

Το 2012 αποτέλεσε μέλος της Ελληνικής συμμετοχής στην Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής στη Βενετία, εκθέτοντας εικόνες μεγάλου μεγέθους της Αθήνας, ενώ από το 2007 είναι ο επίσημος φωτογράφος της κατασκευής του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Το 2013 συμμετείχε στην κυρίως έκθεση «Παντού αλλά Τώρα» της 4ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης σε επιμέλεια της Αdelina von Fürstenberg.
Στοιχεία επικοινωνίας Κέντρου Επισκεπτών:
Τηλ: 210 8778396-8
Email: visitorscenter@snfcc.org
Κέντρο Επισκεπτών – Πεζογέφυρα Εσπλανάδας, Εργοτάξιο ΚΠΙΣΝ, Καλλιθέα

nia1

 

- Διαφήμιση -