Για τη διασφάλιση του δηµόσιου χαρακτήρα και της περιβαλλοντικής βιωσιµότητας του παράκτιου µετώπου, μίλησε η Περιφερειάρχης Ρένα Δούρου, όπως και για το ευρύτερο δικαίωµα της ελεύθερης
πρόσβασης των πολιτών στις παραλίες της Αττικής.
“Βρισκόµαστε σήµερα σε µια κρίσιµη καµπή. Γιατί το παράκτιο µέτωπο κινδυνεύει. Κινδυνεύει από τις ενέργειες της κυβέρνησης που το αντιµετωπίζει, και αυτό όπως και τόσες άλλες παρεµφερείς περιπτώσεις ανά την Ελλάδα, όχι ως προϋπόθεση για µια υγιή ανάπτυξη της χώρας προς όφελος των πολιτών και του περιβάλλοντος, αλλά ως αντικείµενο άρον– άρον εκµετάλλευσης προκειµένου να βάλει στο ταµείο της ένα ασήµαντο τίµηµα.
Ασήµαντο ειδικά αν λάβουµε υπόψη τι χάνεται για λίγα αργύρια. Χάνεται η ελεύθερη πρόσβασή των πολιτών σε δηµόσιο, κοινόχρηστο χώρο, η πρόσβασή τους στις ακτές. Χάνεται το δικαίωµά τους σε µια ζωή µε όρους αξιοπρέπειας. Χάνεται η δυνατότητα ανάσας των πολιτών, το δικαίωµά τους στη βιώσιµη ανάπτυξη.
Οι εξελίξεις τους τελευταίους µήνες είναι ραγδαίες, µε την κυβερνητική κάλυψη και χρειάζονται από την πλευρά των δήµων και των πολιτών όχι απλά εγρήγορση, αλλά κινητοποίηση και δράση”.
Μεθοδεύσεις σκοτεινές, αδιαφανείς
Η κα Δούρου με σκληρές εκφράσεις κατά της κυβέρνησης μίλησε για τσιµεντοποίηση στο όνοµα της εκµετάλλευσης του φυσικού πλούτου με µεθοδεύσεις σκοτεινές, αδιαφανείς, µακριά από τον κοινωνικό έλεγχο”. Για μια στρεβλή έννοια της ανάπτυξης που προωθεί στο παραλιακό µέτωπο του Σαρωνικού, που συνοδεύεται από τεράστιες εγκαταστάσεις σε βάρος του περιβάλλοντος:
“Παραχωρούνται άµεσα και µεταβιβάζονται «φιλέτα» του δηµοσίου, µέσω«οχηµάτων» που είτε ονοµάζονται ΤΑΙΠΕ∆ είτε Παράκτιο Αττικό Μέτωπο ΑΕ, προκειµένου να εξασφαλιστεί ένα τίµηµα, το οποίο θα καταλήξει στην εξόφληση των δανειστών της χώρας”.
Στη συνέχεια μίλησε για συλλογική δράση Περιφέρειας, ∆ήµων, πολιτών με την Περιφέρεια Αττικής να στέκεται στο πλευρό κάθε συγκεκριµένης πρωτοβουλίας στην κατεύθυνση της διασφάλισης της ελεύθερης πρόσβασης και χρήσης των κοινόχρηστων ακτών, στο πλαίσιο µιας βιώσιµης ανάπτυξης, µε στόχο τη δηµιουργία υγιούς απασχόλησης µέσα από µικροµεσαίες και κοινωνικές επιχειρήσεις– επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνταν πριν από πολλά χρόνια στους υπό«εκµετάλλευση» σήµερα χώρους.
“Η δική µας προσέγγιση έχει να κάνει µε την εξυπηρέτηση των πέντε εκατοµµυρίων κατοίκων της Αττικής και όχι µε την προσέλκυση «ακριβού τουρισµού»”, είπε η κα Δούρου και συνέχισε:
“Μακριά λοιπόν από εµάς γυαλιστερές «φούσκες» δήθεν«ανάπτυξης», τα αποτυχηµένα µοντέλα τύπου costa del sol, της Ισπανίας. Εµείς, αντιθέτως, προκρίνουµε λογικές αξιοποίησης του παραλιακού
µετώπου µε σεβασµό στο φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον, όπως µας επιβάλλει η παράδοση της Αττικής γης. Μέσα από την ανάπτυξη του γεωτουρισµού, του οικοτουρισµού και του πολιτιστικού
τουρισµού, µε έµφαση στην οικονοµική ευηµερία των τοπικών κοινωνιών και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών”.