- Διαφήμιση -
Χρόνος Ανάγνωσης: 5 ΛεπτάΧρόνος Ανάγνωσης: 5 Λεπτά

της Εύης Δημοπούλου

Τη νοοτροπία της χρήσης του ποδηλάτου για τις μετακινήσεις μέσα στην πόλη, μετά τις ευρωπαϊκές πόλεις, υιοθετεί σταδιακά και η Ελλάδα, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια.
Τι συμβαίνει όμως όταν ο καθένας δεν διαθέτει το δικό του ποδήλατο;
Την απάντηση δίνουν τα συστήματα Κοινόχρηστων Ποδηλάτων (bike sharing), τα οποία διαθέτουν ηλεκτρονικά, αυτοματοποιημένα ποδήλατα που διατίθενται για βραχυχρόνιες ενοικιάσεις στους πολίτες. Τα συστήματα έχουν εγκατασταθεί παγκοσμίως σε περισσότερες από 350 πόλεις, ενώ στην Ελλάδα περισσότεροι από 20 δήμοι φιλοξενούν ήδη αυτήν την υπηρεσία για τους κατοίκους τους.

podilato3
Στην Αθήνα, τα συστήματα της εταιρείας Cyclopolis, η οποία δραστηριοποιείται σε αυτόν τον τομέα, εξυπηρετούν ήδη τους δημότες του Αμαρουσίου, της Νέας Σμύρνης, του Μοσχάτου-Ταύρου και του Μαραθώνα. Το παράδειγμά τους θέλει να ακολουθήσει σύντομα και ο Δήμος Γλυφάδας, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, προγραμματίζει από την άνοιξη και μετά τα κοινόχρηστα ποδήλατα να γεμίσουν τους δρόμους και την παραλία της περιοχής.

podilato7
Η φιλοσοφία του bike sharing, είναι η χρήση του ποδηλάτου ως μέσο μεταφοράς και άθλησης από όσους το δυνατόν περισσότερους χρήστες. Ο κάθε χρήστης μπορεί να εγγραφεί στο σύστημα Cyclopolis, και στη συνέχεια να επισκεφθεί τους αυτοματοποιημένους σταθμούς των ποδηλάτων, από όπου θα ενοικιάζει ένα από αυτά.

Μια δίωρη ποδηλατάδα και η επιστροφή του ποδηλάτου στον σταθμό θα έχει μηδενικό κόστος για κάθε χρήστη, ενώ η ημερήσια ενοικίαση κοστίζει 1 ευρώ, η εβδομαδιαία 3 ευρώ και η μηνιαία 5 ευρώ.

Το κόστος είναι μικρό αλλά τα οφέλη μιας τέτοιας υπηρεσίας είναι εξαιρετικά μεγάλα, τόσο για τον ίδιο το χρήστη όσο και για το περιβάλλον. Η καθιστική ζωή, οι γρήγοροι ρυθμοί της καθημερινότητας και η έλλειψη χρόνου δεν επιτρέπουν στον σύγχρονο άνθρωπο να ασκηθεί ή να χαλαρώσει. Η χρήση του ποδηλάτου ωστόσο μπορεί να συνδυάσει τη σωματική ευεξία με την εξυπηρέτηση και τη μεταφορά του σε κοντινές αποστάσεις μέσα στην πόλη.

podilato2

Ταυτόχρονα η μείωση της κυκλοφοριακής συμφόρησης και η προστασία του περιβάλλοντος είναι σημαντικοί λόγοι για να δοκιμάσει κανείς την εμπειρία των κοινόχρηστων ποδηλάτων.

Η ιδέα είναι απλή, οικονομική και φιλική προς το περιβάλλον. Αξίζει να βάλετε τα αθλητικά σας και να απολαύσετε το ηλιοβασίλεμα στην παραλιακή με το πιο «αθώο» μεταφορικό μέσο.

podilato8

- Διαφήμιση -