- Διαφήμιση -
Χρόνος Ανάγνωσης: 4 ΛεπτάΧρόνος Ανάγνωσης: 4 Λεπτά

Με βασικό στόχο την αποκέντρωση των λειτουργιών του κράτους και την πλήρη αυτονομία των Δήμων, το υπουργείο Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης, προωθεί ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις στην Αυτοδιοίκηση, οι οποίες θα τους δώσουν δημιουργική ανάσα, αλλά και θα τους επιτρέψουν να πάψουν να παράγουν ελλείμματα.

Ο «Καλλικράτης» θα αντικατασταθεί με ένα νέο θεσμικό και οικονομικό πλαίσιο, το οποίο θα προβλέπει:

  • Τη χωροταξική αποκλιμάκωση των Ο.Τ.Α., ώστε να γίνουν πιο αποτελεσματικοί «και να καλυφθεί το τεράστιο σημερινό έλλειμμα πρωτογενούς δημοκρατίας», κατά τον υπουργό κ. Ν. Βούτση.
  • Την αποκέντρωση και τον σαφή προσδιορισμό των αρμοδιοτήτων κάθε επιπέδου διοίκησης.
  • Την επαρκή και ακριβή κατανομή των πόρων και των αντιστοίχων επενδυτικών μέσων.
  • Τον βαθύ εκδημοκρατισμό της λειτουργίας της Τοπικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, με τη θέσπιση συμμετοχικών θεσμών, ως αναπόσπαστο και δομικό μέρος της θεσμικής και πολιτικής τους λειτουργίας.
  • Ο κ. Βούτσης, συνεχίζει, αναφερόμενος στις μνημονιακές ρυθμίσεις, που ζημίωσαν και τους δύο Βαθμούς της Αυτοδιοίκησης, στη μεγάλη περικοπή των πόρων των Δήμων (60%) και των Περιφερειών (40%), ανακοινώνοντας:

12kalikratisΠαράλληλα, θα υπάρχει άρση των απολύσεων μέσω των διαδικασιών της διαθεσιμότητας και της κινητικότητας.

Δημιουργία ενός αντικειμενικού συστήματος διαρκούς αξιολόγησης του επιπέδου παρεχόμενων υπηρεσιών.

Αναμόρφωση του Πειθαρχικού Δικαίου.

Δυνατότητα προσλήψεων στις ανταποδοτικές υπηρεσίες των ΟΤΑ, που δεν επιβαρύνουν τον κρατικό Προϋπολογισμό, προγραμματισμός εν γένει των προσλήψεων και εκπόνηση ειδικού προγράμματος για υπαλλήλους υψηλής εξειδίκευσης σε κατηγορίες αιχμής.

΄Αρση των περιορισμών προσλήψεων άλλων κατηγοριών τακτικού προσωπικού για κοινωνικές δομές και για τεχνικές εργασίες.

 

Κατάργηση όλου του πλέγματος των σχετιζόμενων με το «Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας ΟΤΑ» διατάξεων και παρακολούθηση της πορείας των οικονομικών, μέσω της ειδικής ηλεκτρονικής βάσης του Υπουργείου Εσωτερικών, σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών.

 

Κατάργηση των διατάξεων, σχετικά με την παρακράτηση των ποσοστών 4%, 5% και 1%, αντίστοιχα, από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ), που επιβλήθηκαν στις τελευταίες τροπολογίες, από την προηγούμενη Κυβέρνηση.

 

Παρεμβάσεις για τη χρηματοδότηση και οφειλομένων πόρων και για τον δανεισμό και τα χρέη των Ο.Τ.Α.

 

Συνολική αναβάθμιση και επέκταση των Κοινωνικών Δομών και Προγραμμάτων, μέσα και από την πλέον ορθολογική κατανομή των υπαρχόντων πόρων του Προγράμματος ΕΣΠΑ.

- Διαφήμιση -