- Διαφήμιση -
Χρόνος Ανάγνωσης: 6 ΛεπτάΧρόνος Ανάγνωσης: 6 Λεπτά

της Εύης Δημοπούλου

 

Οι ελπίδες των καταστηματαρχών να ζεσταθεί κάπως η αγορά, να ανεβεί ο τζίρος και να «αδειάσουν» τα ράφια από εμπορεύματα , καθώς ήδη είμαστε στον Φεβρουάριο και στην καρδιά των χειμερινών εκπτώσεων , μάλλον δεν επαληθεύονται .

Η Γλυφάδα με το καλύτερο ίσως και μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο στο Λεκανοπέδιο και με τους κεντρικούς της δρόμους γεμάτους εμπορικά μαγαζιά που κινούνται στους ρυθμούς της μόδας, γνωρίζει «χαμηλές πτήσεις» σε αυτή την περίοδο εκπτώσεων . Πλην εξαιρέσεων οι εκπτώσεις μέχρι τώρα , παρά τις καλές τιμές και την ποικιλία ποιοτικών προϊόντων, δεν ζέσταναν τους τζίρους.

 

ekptwseis5-1

Οι καταστηματάρχες της περιβόητης Μεταξά (με τα πολλά και πολύχρωμα μαγαζιά) , με τους οποίους συνομίλησε το Attica Coast, επισημαίνουν πως «ο κόσμος δεν ψωνίζει ούτε στις εκπτώσεις» και ότι ο μειωμένος οικογενειακός προϋπολογισμός, οι φόροι και τα αναρίθμητα έξοδα των καταναλωτών σε συνδυασμό με την προεκλογική περίοδο που μεσολάβησε κατά τη διάρκεια των χειμερινών εκπτώσεων, δημιούργησαν και δημιουργούν «τάσεις ασφυξίας» στην αγορά.
Η Άννυ Καυκά Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Γλυφάδας και Δημοτική Σύμβουλος μιλώντας στο Attica Coast , επεσήμανε πως η συγκρατημένη αγοραστική κίνηση έχει πλήξει και την αγορά της Γλυφάδας, μια από τις περιοχές των Νοτίων Προαστίων με έντονη εμπορική κίνηση στο παρελθόν.

anni

«Οι φετινές εκπτώσεις, οι οποίες ξεκίνησαν στις 12 Ιανουαρίου, παρουσιάζουν σύμφωνα με τις μέχρι ώρας εκτιμήσεις μας, μεγάλη κάμψη όσον αφορά την κινητικότητα των καταναλωτών. Η κατάσταση στην αγορά είναι υποτονική σε όλους τους κλάδους», δήλωσε η κα Καυκά.
Επιπρόσθετα επεσήμανε ότι η περίοδος των εκλογών λειτούργησε επιβαρυντικά για τις πωλήσεις των καταστημάτων, καθώς δημιούργησε αίσθημα ανασφάλειας και επιφυλακτικότητας στο αγοραστικό κοινό, παρόλο που οι εκπτώσεις ήταν εξαιρετικά μεγάλες σε όλα τα είδη.
Κάνοντας μια βόλτα σε έναν από τους πιο εμπορικούς δρόμους της Γλυφάδας, στην οδό Μεταξά, η οποία άλλοτε κατακλυζόταν από τους κατοίκους τόσο της περιοχής όσο και των διπλανών περιοχών για τις αγορές τους, αντικρίσαμε με τα μάτια μας την εικόνα μιας ήσυχης και υποτονικής αγοράς. Οι εκπτώσεις στις προθήκες των καταστημάτων, οι οποίες αναγράφονταν σε μεγάλες πινακίδες φαίνεται ότι τελικά δεν αποτέλεσαν ισχυρό κίνητρο για να ενισχυθεί η επισκεψιμότητα των αγοραστών.

ekptwseis3

Μάλιστα, η Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου σημείωσε ότι τα καταστήματα, τα οποία κατάφεραν φέτος να έχουν τζίρο παρά τις δύσκολες συνθήκες στην αγορά, ήταν ελάχιστα και κυρίως ήταν οι αλυσίδες καταστημάτων μαζικής κατανάλωσης –Zara, H&M, Bershka κ.ά.– και όχι οι ατομικές επιχειρήσεις και οι μικρομεσαίες .

ekptwseis2

Όπως επεσήμανε στο Attica Coast κ. Καυκά το πρόβλημα το οποίο εντοπίζεται στη μειωμένη κίνηση στις εκπτώσεις της χειμερινής περιόδου, έχει επιδεινωθεί συγκριτικά με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. «Στο τέλος του μήνα, μετά τη λήξη των εκπτώσεων αναμένεται να σχηματιστεί μια πλήρης, λεπτομερής εικόνα σχετικά με το μέγεθος της ζημίας, το οποίο έχει προκληθεί συνολικά στην αγορά», επεσήμανε η Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Γλυφάδας .

anni1
Είναι αναμφισβήτητο το γεγονός, ότι το αγοραστικό κοινό παραμένει διστακτικό και ιδιαίτερα εκλεκτικό στις αγορές του ακόμα και όταν οι τιμές είναι χαμηλές, δυσχεραίνοντας ακόμα περισσότερο τη θέση των μικρομεσαίων καταστημάτων της περιοχής. Πρόκειται για ένα φαύλο κύκλο, ο οποίος μπορεί να σταματήσει αν επέλθουν ριζικές αλλαγές στο γενικότερο οικονομικό αδιέξοδο των ελληνικών νοικοκυριών.

- Διαφήμιση -