- Διαφήμιση -
Χρόνος Ανάγνωσης: 3 ΛεπτάΧρόνος Ανάγνωσης: 3 Λεπτά

Τόσο γλυκιά αλλά και τόσο ανθυγιεινή για τον οργανισμό μας, η ζάχαρη πρωταγωνιστεί στην καθημερινή μας ζωή είτε μέσω του καφέ είτε μέσω των γλυκών τα οποία καταναλώνουμε στη διάρκεια της ημέρας.

της Professional Fitness Trainer Σοφίας Αμούντζια

Οι διατροφολόγοι και οι διαιτολόγοι συνιστούν να την αποφεύγουμε, καθώς έχει ενοχοποιηθεί για την πρόκληση βλαβερών επιπτώσεων στην υγεία του οργανισμού μας, αν καταναλώνεται χωρίς μέτρο.

Παρόλα αυτά, δεν χρειάζεται να αποκλείσουμε την κρυσταλλική λευκή ζάχαρη από τη ζωή μας, διότι τα σάκχαρα που περιέχονται σε αυτήν μπορούν να μας δώσουν ενέργεια και να μας τονώσουν ώστε να μπορούμε να αντεπεξέλθουμε στις καθημερινές μας δραστηριότητες.

Απλά μπορούμε να την αντικαταστήσουμε με τη μαύρη ή την ακατέργαστη ζάχαρη, οι οποίες κυκλοφορούν επίσης στην αγορά και θεωρούνται λιγότερο επιβαρυντικές για την υγεία μας.

Σε αντίθεση με τη λευκή, η μαύρη ζάχαρη έχει υποστεί λιγότερη επεξεργασία, είναι πιο φυσική και περιέχει λιγότερες θερμίδες.

Είναι σημαντικό επίσης το γεγονός ότι εφόσον δεν έχει υποστεί μεγάλη επεξεργασία, έχει διατηρήσει τα θρεπτικά της συστατικά –κάλιο, μαγνήσιο- και άρα έχει μεγαλύτερη θρεπτική αξία. Μάλιστα η μαύρη ζάχαρη, η οποία ανάμεσα στα συστατικά της περιέχει και μελάσα, είναι πλούσια σε χαλκό, ψευδάργυρο και βιταμίνες Β.

Λόγω των μικρών κρυστάλλων τους, η μαύρη και ακατέργαστη ζάχαρη μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη μαγειρική, τη ζαχαροπλαστική ή ως γλυκαντικό στα διάφορα ροφήματα, καθώς διαλύονται εξίσου εύκολα όπως και η λευκή.

Οι ειδικοί προτείνουν γενικά η ζάχαρη, η οποία περιέχεται σε ένα καθημερινό πρόγραμμα διατροφής, να μην υπερβαίνει το 10% των συνολικών θερμίδων.

Επομένως, ρυθμίζοντας τις διατροφικές σας συνήθειες και σε συνδυασμό με οποιαδήποτε μορφή άσκησης, μπορείτε να καταναλώνετε άφοβα τη ζάχαρη, χωρίς να αισθάνεστε ενοχές για ένα κουταλάκι που προσθέσατε στον πρωινό σας καφέ.

 

 

- Διαφήμιση -