- Διαφήμιση -
Χρόνος Ανάγνωσης: 5 ΛεπτάΧρόνος Ανάγνωσης: 5 Λεπτά

Μια από τις σοβαρότερες ασθένειες της εποχής μας, η κατάθλιψη, ταλαιπωρεί ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού της χώρας, και ιδιαίτερα τις γυναίκες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία ερευνών, οι γυναίκες είναι περισσότερο επιρρεπής στις καταθλιπτικές διαταραχές, καθώς όπως υπολογίζεται 10% έως 25% του γυναικείου πληθυσμού κινδυνεύει να νοσήσει από αυτές, σε αντίθεση με το 5% έως 9% του ανδρικού πληθυσμού.

Ο ασθενής εκτός από την ψυχοθεραπεία και τη φαρμακευτική αγωγή με αγχολυτικά, αντικαταθλιπτικά φάρμακα, τα οποία συνιστά ο ψυχίατρος, οφείλει να ακολουθεί μικρές καθημερινές δραστηριότητες, οι οποίες θα τον βοηθήσουν να αποβάλλει ευκολότερα τα αρνητικά συναισθήματα και τις καταστροφικές σκέψεις.

Συμβουλές για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης:

  • Προσπαθήστε να μην εστιάζεται τη σκέψη σας σε δυσάρεστα γεγονότα και καταστάσεις που βιώνετε. Με αισιοδοξία και θετική σκέψη μπορείτε να πείσετε τον εαυτό σας να αντιμετωπίζει αμυντικά οποιοδήποτε δυσάρεστο ή απρόοπτο γεγονός,  το οποίο σας προβληματίζει.
  • Μην αισθάνεστε τύψεις ή ενοχές για πράγματα που δεν καταφέρατε στο παρελθόν. Σίγουρα δεν μπορείτε να γυρίσετε πίσω το χρόνο, όμως με θετικές σκέψεις και αισιοδοξία θα κατορθώσετε να ζήσετε καλύτερα το παρόν και να χτίσετε γερές βάσεις για το μέλλον.
  • Αναζητήστε στήριξη στο οικογενειακό και φιλικό σας περιβάλλον, εξωτερικεύοντας τα συναισθήματά σας σε έναν καλό ακροατή. Εντάξτε στην καθημερινότητά σας την επικοινωνία με άλλα άτομα, διότι η απομόνωση από το κοινωνικό περιβάλλον θα σας βυθίσει ακόμα περισσότερο στην κατάθλιψη.
  • Φροντίστε να διατηρείτε σταθερό το καθημερινό σας πρόγραμμα, ρυθμίζοντας τον ύπνο και το φαγητό σας σε συγκεκριμένες ώρες μέσα στη μέρα. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να αισθάνεστε ότι ζείτε μια φυσιολογική και οργανωμένη ζωή.happy
  • Γενικά αποφύγετε την παραμονή στο σπίτι όλη τη διάρκεια της ημέρας, όπου μπορεί να αισθανθείτε μοναξιά και πλήξη. Μια πολύ καλή λύση είναι να ξεκινήσετε μια αθλητική δραστηριότητα είτε ατομική είτε ομαδική, η οποία μπορεί να βελτιώσει την ευεξία του σώματος και του πνεύματός σας.
  • Θέστε μικρούς και υλοποιήσιμους στόχους, οι οποίοι μπορούν να καταστούν εφικτοί χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια και σκέψη. Κάθε φορά που θα επιτυγχάνετε ένα συγκεκριμένο στόχο σας, μπορείτε να επιβραβεύετε τον εαυτό σας, τονώνοντας ταυτόχρονα και την αυτοπεποίθησή σας.
  • Αποδεχθείτε και αναγνωρίστε την κατάθλιψη, την οποία βιώνετε, διότι όσο περισσότερο αρνείστε την ύπαρξη της ασθένειας τόσο πιο πολύ καθηλώνεστε από τα συμπτώματά της. Μόνο αν αποδεχθείτε την κατάστασή σας θα καταφέρετε να φτάσετε ευκολότερα στον δρόμο προς την ίασή της.

Όσο έντονη και αν είναι η κατάθλιψη από την οποία ταλαιπωρείστε, προσπαθήστε με τη βοήθεια των αγαπημένων σας να βρείτε λόγους για να ζήσετε χαρούμενοι, επανακτώντας σταδιακά την πλήρη συναισθηματική σας υγεία.

- Διαφήμιση -