- Διαφήμιση -
Χρόνος Ανάγνωσης: 4 ΛεπτάΧρόνος Ανάγνωσης: 4 Λεπτά

Σε ένα γήπεδο δέκα μέτρων με τέσσερις τοίχους, δύο αντίπαλοι παίκτες κρατώντας ρακέτες που στέκονται δίπλα διπλά- όχι αντικριστά- χτυπούν ένα εύκαμπτο μπαλάκι, το οποίο φτάνει στον απέναντι τοίχο σχεδόν με 200 χλμ/ώρα, «συνθλίβεται» και έπειτα επιστρέφει πίσω στους παίκτες. Κι όμως δεν πρόκειται για γρίφο αλλά για το squash, ένα άθλημα το οποίο έχει όλο και μεγαλύτερη απήχηση στο κοινό παγκοσμίως.

Το squash ή ελληνιστί η τοιχοσφαίριση, συγγενικό άθλημα του τέννις, είναι ένα από τα πιο εκρηκτικά, γρήγορα και απαιτητικά αθλήματα, το οποίο μάλιστα έχει ανακηρυχθεί από το περιοδικό Forbes ως το πιο υγιεινό άθλημα στον κόσμο ανάμεσα στην κωπηλασία, την ελεύθερη αναρρίχηση, την κολύμβηση κ.ά.

Στο squash συνδυάζεται η αερόβια με την αναερόβια γυμναστική και την έντονη σωματική άσκηση, ενώ κατά τη διάρκεια των 60 λεπτών του αγώνα ξοδεύονται μεγάλα ποσά ενέργειας. Εξαιτίας της φύσης του αθλήματος είναι απαραίτητο ο κάθε αθλητής να διαθέτει ταχύτητα, ευλυγισία, γρήγορα αντανακλαστικά και δύναμη στις αρθρώσεις. Ειδικά για τις γυναίκες το άθλημα αυτό ενδείκνυται για τη δημιουργία σμιλεμένου σώματος με σφριγηλούς γλουτούς και τετρακέφαλους.

Σημαντικό ρόλο στο συγκεκριμένο άθλημα υψηλής εκγύμνασης παίζει η διατροφή του αθλητή, καθώς σε έναν αγώνα ο παίκτης μπορεί να ξοδέψει μέχρι και 1.000 θερμίδες. Το διατροφικό του πρόγραμμα λοιπόν οφείλει να είναι εμπλουτισμένο με πρωτεΐνη, υδατάνθρακες και πολλά υγρά, τα οποία θα καλύψουν τις ενεργειακές ανάγκες του οργανισμού του.

squash2
Στην Ελλάδα το squash έκανε την εμφάνισή του το 1938 και έκτοτε έχει κερδίσει πολλούς νέους υποστηρικτές, οι οποίοι θέλουν να μυηθούν στους κανόνες και τη φιλοσοφία του αθλήματος. Σήμερα στη Ελλάδα υπάρχουν 31 ειδικά διαμορφωμένα γήπεδα τοιχοσφαίρισης σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Μύκονο, Πάτρα, Χανιά καθώς και σε άλλες πόλεις. Ετησίως διοργανώνονται τουρνουά, στα οποία συμμετέχουν πάνω από 500 αθλητές, άνδρες και γυναίκες.

Γενικά είναι ένα άθλημα για όλους, το οποίο δεν απαιτεί πολλά έξοδα ή ιδιαίτερο εξοπλισμό. Μοναδική προϋπόθεση για όσους θέλουν να προπονηθούν είναι να αφιερώνουν χρόνο και ενέργεια για να μυηθούν ευκολότερα στην εκμάθηση των κανόνων, της τεχνικής και των μυστικών της τοιχοσφαίρισης με τις οδηγίες του κατάλληλου δασκάλου. Όπως και τα άλλα είδη αθλητισμού, το squash συμβάλλει στην εκτόνωση από την πίεση της καθημερινότητας ενώ παράλληλα τονώνει την πνευματική και σωματική ευεξία του αθλητή.

Σοφία Αμούντζια
Professional Coach & Fitness Manager
www.holisticfitness.gr

- Διαφήμιση -