- Διαφήμιση -
Χρόνος Ανάγνωσης: 4 ΛεπτάΧρόνος Ανάγνωσης: 4 Λεπτά

Στο μυαλό των ανδρών η ορμόνη τεστοστερόνη αποτελεί την επιτομή του ανδρισμού και της σεξουαλικότητάς τους. Ωστόσο, η συγκεκριμένη ορμόνη ευθύνεται και για σημαντικές λειτουργίες του ανδρικού οργανισμού, γι΄αυτό και όταν δεν παράγεται στην απαραίτητη ποσότητα, μπορεί να προκαλέσει αρνητικές επιπτώσεις όχι μόνο στην υγεία αλλά και στη σεξουαλική ζωή του ανδρικού φύλου. Τα επίπεδα τεστοστερόνης ιδιαίτερα σε άνδρες ηλικίας άνω των 50-60 ετών μειώνονται σταδιακά, μέχρι που εξαντλούνται πλήρως, δημιουργώντας ανεπάρκεια τεστοστερόνης.

Συνέπειες λόγω ανεπάρκειας τεστοστερόνης

 

  • Αμερικανοί επιστήμονες σε μελέτη που πραγματοποίησαν, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης μπορούν να αυξήσουν το κίνδυνο θνησιμότητας κατά 33%.
  • Η έλλειψη τεστοστερόνης έχει επίσης ενοχοποιηθεί για την εμφάνιση σακχαρώδη διαβήτη. Ο διαβήτης με τη σειρά του σε συνδυασμό μάλιστα και με την παχυσαρκία ή την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, επηρεάζει αρνητικά την παραγωγή τεστοστερόνης, οδηγώντας στην σταδιακή εξουδετέρωσή της.
  • Το στρες είναι επίσης κακός σύμμαχος για την ανδρική ορμόνη, καθώς έχει παρατηρηθεί έπειτα από μελέτες, ότι το άγχος αυξάνει την παραγωγή της κορτιζόλης και μειώνει αισθητά τα επίπεδα τεστοστερόνης.test2
  • Το ροχαλητό και η άπνοια είναι επίσης πιθανό να προκαλέσουν ανεπάρκεια τεστοστερόνης. Η διακοπή της αναπνοής, όταν κάποιος πάσχει από υπνική άπνοια, δεν επιτρέπει στο οξυγόνο να εισέλθει σε επαρκείς ποσότητες στον εγκέφαλο του άνδρα, με αποτέλεσμα η υπόφυση του εγκεφάλου να μην δίνει εντολή στους όρχεις να δημιουργήσουν νέες ποσότητες τεστοστερόνης.
  • Το πρόβλημα της ανεπάρκειας της τεστοστερόνης εντείνουν η προχωρημένη ηλικία, ο καρκίνος του προστάτη, η στεφανιαία νόσος καθώς και άλλες παθολογικές καταστάσεις, οι οποίες κάνουν την εμφάνισή τους μετά τα 50 στον ανδρικό πληθυσμό.

Ωστόσο η φαρμακευτική αγωγή με υποκατάστατα της ορμόνης μπορούν να προσφέρουν καλύτερες συνθήκες ζωής για τον άνδρα. Μάλιστα σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία μιας μελέτης, κατά τη δεκαετία 2001- 2011 οι άνδρες, οι οποίοι έχουν λάβει τέτοια θεραπεία υποκατάστασης της τεστοστερόνης έχουν σχεδόν τριπλασιαστεί.

- Διαφήμιση -