Μια από τις ομορφότερες θάλασσες της παραλιακής Αττικής, η θάλασσα της Βουλιαγμένης κατακλύζεται κάθε χρόνο από εκατοντάδες λουόμενους. Πρόκειται για Αθηναίους που στη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου επιθυμούν να ξεφύγουν από το αποπνικτικό κλεινόν άστυ και το πετυχαίνουν με μικρές αποδράσεις.
Η νέα δημοτική αρχή του Δήμου Βάρης- Βούλας- Βουλιαγμένης αποφάσισε για τη φετινή καλοκαιρινή σεζόν να επεκτείνει κατά πολύ των αριθμών των ξαπλωστρών σε ορισμένες παραλίες, προσθέτοντας συνολικά 346 επιπλέον και 173 ομπρέλες. Την Πέμπτη 26 Μαρτίου, αναμένεται μάλιστα να πραγματοποιηθεί η δημοπρασία όλων, των ελεύθερων μέχρι ώρας από ξαπλώστρες, παραλιών.
Στην παραλία του Μεγάλου Καβουρίου θα τοποθετηθούν τουλάχιστο 81 ομπρέλες και 150 περίπου ξαπλώστρες, οι οποίες θα υποδεχθούν τους λουόμενους που θέλουν να απολαύσουν τον καλοκαιρινό ήλιο. Η παραλία του Αγίου Νικολάου στο Καβούρι θα κατακλυστεί από 100 νέες ξαπλώστρες ενώ ο Όρμος Μαλτσινιώτη θα φέρει στην παραλία του 50 νέες ξαπλώστρες και ομπρέλες. Η απόφαση της δημοτικής αρχής προβλέπει επίσης και την τοποθέτηση 20 ομπρελών και 40 ξαπλωστρών στην παραλία έναντι του Αστέρα, στο Λαιμό.
Φυσικά, οι αμέτρητες ξαπλώστρες και ομπρέλες πρόκειται να δημιουργήσουν συνωστισμό στις ελάχιστες ελεύθερες παραλίες που είχαν απομείνει για το κοινό της περιοχής και για τους επισκέπτες από όλα τα προάστια της Αθήνας, δημιουργώντας ένα οπτικό αποτέλεσμα αμφιβόλου αισθητικής. Αν αναλογιστεί κανείς και τις ήδη υπάρχουσες υποδομές στις παραλίες του Αστέρα Βουλιαγμένης και την Ακτή Βουλιαγμένης, θα συνειδητοποιήσει ότι η εκμετάλλευση των παραλιών της περιοχής υφίσταται σε υπερβολικό βαθμό.
Τα κέρδη για το Δήμο υπολογίζονται στα 54.000 ευρώ, πόσο το οποίο θεωρητικά δεν αντικατοπτρίζει την πραγματική αξία εκχώρησης ενός δημοσίου αγαθού, όπως οι παραλίες. Επιπλέον, «αγκάθι» στην υπόθεση των καινούριων ξαπλωστρών αποτελεί το γεγονός ότι όλοι οι επισκέπτες των συγκεκριμένων παραλιών θα κληθούν να πληρώσουν ένα αρκετά υψηλό αντίτιμο για να τις χρησιμοποιήσουν. Ένα επίσης μεγάλο μειονέκτημα είναι ότι πλέον θα μετρούνται στα δάχτυλα οι φυσικές παραλίες της περιοχής οι οποίες δεν θα έχουν κακοποιηθεί από την κακώς εννοούμενη τουριστική ενίσχυση της περιοχής.
Το ερώτημα βέβαια που προκύπτει είναι αν η συγκεκριμένη «εκμετάλλευση» των παραλιών εκτός από το οικονομικό όφελος του Δήμου, προσφέρει ουσιαστικά τουριστικά και οικονομικά οφέλη για την αναβάθμιση της περιοχής.
Τέλος, παρά τις εξαγγελίες του Δημάρχου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης για πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος, φαίνεται ότι οι νέες συμβάσεις με τις επιχειρήσεις, οι οποίες θα προχωρήσουν στην οργάνωση των συγκεκριμένων παραλιών, θα διαρκέσουν τουλάχιστον για τρία χρόνια.
Πηγή: Ρεπορτάζ του Γιώργου Λαουτάρη στο www.3vita.gr