Η ανάπλαση και η ανασυγκρότηση της παραλιακής, που αποκαλείται από πολλούς Ελληνική Ριβιέρα , περνά από την Γλυφάδα και από το θρυλικό και μυθικό συγκρότημα «ΑΣΤΕΡΙΑ» που μεσουρανούσε από τα μέσα της 10ετιας του 1950 μέχρι και τα μέσα της δεκαετίας του 1980.
Τα θρυλικά «ΑΣΤΕΡΙΑ» της Γλυφάδας αποκτούν νέο σύγχρονο πρόσωπο, διατηρώντας όμως όλα εκείνα τα κοσμοπολίτικα στοιχεία, την μοναδικότητα και την γοητεία που τα έκαναν διάσημα όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε όλο τον κόσμο , καθώς κατακλύζονταν από προσωπικότητες , διάσημους σταρ, μεγιστάνες του πλούτου κ.ά.
Οι περιβόητες «καμπάνες» που υπήρχαν και ήταν πασίγνωστες από τις Ελληνικές ταινίες της εποχής , μετατρέπονται σε αυτόνομες πολυτελείς σουϊτες , η εξαίρετη οργανωμένη πλαζ αναβαθμίζεται , ενώ κατασκευάζεται –προσαρμοζόμενη στο ανθρώπινο μέτρο και το μοναδικό τοπίο της περιοχής- μια υπερσύγχρονη ξενοδοχειακή μονάδα.
Το «συγκρότημα «ΑΣΤΕΡΙΑ ΓΛΥΦΑΔΑΣ» με βάση τις μελέτες και τις προδιαγραφές που έχουν εγκριθεί από όλες τις αρμόδιες αρχές περιλαμβάνει:
– Ξενοδοχείο μικτού τύπου (5 αστέρων) 400 κλινών που αποτελείται από:
>Τουριστικά καταλύματα δωματίων, σουϊτών και επιπλωμένων διαμερισμάτων τουριστικών κατοικιών
>Συγκρότημα Κέντρου Αναζωογόνησης και Ομορφιάς
>Αθλητικές εγκαταστάσεις
>Κτίρια υποδοχής κοινόχρηστων χώρων και εστιατορίου
>Πισίνες και άλλα υγρά στοιχεία
>Χώρους προσωπικού
– Εστιατόρια -αίθουσα πολλαπλών χρήσεων- Εκθεσιακό χώρο, που διαμορφώνονται στην περιοχή του πρώην νυχτερινού κέντρου «Αστέρια».
– Μια σειρά απαραίτητων επί μέρους συνοδών έργων υποδομής, όπως εσωτερικό οδικό δίκτυο, δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης , δίκτυα ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων, αθλητικές εγκαταστάσεις κ.ά.
Να σημειωθεί ότι κανένα εκ των κτιριακών έργων δεν είναι καινούργιο, εκτός από ορισμένες απαραίτητες Η/Μ υποδομές (δεξαμενές, αντλιοστάσια) καθώς όλα τα κτιριακά έργα διαμορφώνονται επί των παλαιών υφιστάμενων κτιρίων, τα οποία αναβαθμίζονται και εκσυγχρονίζονται.
Το τουριστικό συγκρότημα, που θα παρέχει υπηρεσίες υψηλού επιπέδου και σε μια ατμόσφαιρα που δεν θα υπολείπεται σε τίποτα των αναλόγων του εξωτερικού, αναπτύσσεται σε οικόπεδο συνολικής επιφάνειας 271.709 τετραγωνικών μέτρων, επί της παραλιακής Λεωφόρου Ποσειδώνος, στον Δήμο Γλυφάδας.
Η συνολική διάρκεια κατασκευής των προβλεπόμενων έργων ανέρχεται σε 18 μήνες, ενώ το συνολικό κόστος του έργου ανέρχεται στα 54.240.000 ευρώ με ΦΠΑ.
Ο σχεδιασμός του έργου δεν περιλαμβάνει ενιαίες και μεγάλης κλίμακας κτιριακές εγκαταστάσεις. Αντίθετα, οι εγκαταστάσεις είναι διεσπαρμένες στο οικόπεδο του έργου με σαφή περιορισμένα γεωμετρικά χαρακτηριστικά, προσαρμοσμένα σε μεγάλο βαθμό στο φυσικό ανάγλυφο. Ο εκσυγχρονισμός και η αναβάθμιση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων καθώς και η κατασκευή της μικρής κλίμακας απαιτούμενων συνοδών έργων δεν αλλάζει τον χαρακτήρα του συγκροτήματος.
Να σημειωθεί πως έχουν ληφθεί όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία του αρχαιολογικού χώρου που βρίσκεται εντός του οικοπέδου, αλλά και της δασικής περιοχής.
Την αξιοποίηση της έκτασης, έχει αναλάβει η εταιρεία «Ναυσικά Ανώνυμη Εταιρεία –Τουριστικές – Καλλιτεχνικές – Ναυτιλιακές –Οικοδομικές Επιχειρήσεις» του κ. Παπαθεοχάρη.
Τ΄ΑΣΤΕΡΙΑ ΕΓΡΑΨΑΝ ΙΣΤΟΡΙΑ
Οι εγκαταστάσεις των Αστεριών στη Γλυφάδα είναι η πρώτη εφαρμογή οργανωμένου λουτρικού και τουριστικού συγκροτήματος στη μεταπολεμική Ελλάδα. Πρόκειται για πρωτοποριακό έργο, πρότυπο για όλες τις μεταγενέστερες αντίστοιχες οργανωμένες πλαζ της χώρας το οποίο ολοκληρώθηκε το 1965.
Μια ολόκληρη ιστορία γράφεται από τα μέσα της δεκαετίας του 50 για την παραλιακή με την πλαζ της Γλυφάδας και μετά της Βουλιαγμένης να αποτυπώνουν ένα κλίμα αισιοδοξίας για το μέλλον. Η Αθήνα ανακαλύπτει το Beach Culture και μετά το καλοκαίρι του 1957 τίποτα δεν θα είναι το ίδιο.
Η «επανάσταση» ξεκινά με την Ακτή Γλυφάδας. Συνεργάτες αρχιτέκτονες, οι Εμμανουήλ Βουρέκας, Αντώνης Γεωργιάδης και Κωνσταντίνος Δεκαβάλλας. Η διαμόρφωση της ακτής περιλαμβάνει τα αποδυτήρια, ξενοδοχειακό συγκρότημα από bungalows και εγκαταστάσεις ψυχαγωγίας. Το συγκρότημα των bungalows εξυπηρετείται από δική του είσοδο και από χωριστή, ανεξάρτητη πλαζ. Ένα εστιατόριο-χορευτικό κέντρο τοποθετείται στην άκρη της περιοχής προς την Αθήνα, όσο το δυνατόν πιο μακριά από το ξενοδοχειακό συγκρότημα, ώστε να ενοχλεί ελάχιστα και να μπορεί να λειτουργεί ανεξάρτητα.
Εκεί θα δώσει η ΧΕΝ τον Ιούλιο του 1957 τον «μεγαλύτερο μετα πολεμικό χορό της Αθήνας». «Το Μόντε Κάρλο στʼΑστέρια» θα γράψουν οι «Εικόνες». Δύο χιλιάδες άνθρωποι, ο αφρός της καλής αθηναϊκής κοινωνίας.
«Ο Σαρωνικός άστραψε από τέχνη, ομορφιά, πλούτο, φήμη και κέφι». Τρία χρόνια μετά τα εγκαίνια της πλαζ της Γλυφάδας, ο φακός των «Εικόνων» φωτογραφίζει την οργανωμένη παραλία γεμάτη κόσμο και ζωή: «Μια πλαζ που θαυμάζουν και ζηλεύουν ακόμα και οι ξένοι. Η Αθήνα παίρνει το θαλασσινό μπάνιο της με άνεση, με χαρά και ευγένεια».
Οι εγκαταστάσεις των Αστεριών στη Γλυφάδα είναι η πρώτη εφαρμογή οργανωμένου λουτρικού και τουριστικού συγκροτήματος στη μεταπολεμική Ελλάδα. Πρόκειται για πρωτοποριακό έργο, πρότυπο για όλες τις μεταγενέστερες αντίστοιχες οργανωμένες πλαζ της χώρας. Θα ακολουθήσουν οι παραλίες της Βουλιαγμένης, η Ωκεανίδα, το Καβούρι και πολλές περισσότερες παραλλαγές στην Αττική και σε όλη την Ελλάδα. Στην πραγματικότητα πρόκειται για το πιστοποιητικό εισόδου της χώρας σε μία νέα εποχή εκσυγχρονισμού και ευημερίας, ύστερα από αλλεπάλληλους πολέμους και καταστροφές.