Ο καρκίνος, η μεγαλύτερη μάστιγα της σύγχρονης εποχής, έχει υπολογιστεί ότι σκοτώνει ετησίως ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού. Μάλιστα σύμφωνα με μια μελέτη, 1 στους 3 θανάτους μπορεί να συσχετίζεται άμεσα με τις επιβλαβείς διατροφικές συνήθειες.
Ωστόσο στη φύση υπάρχουν τροφές, οι οποίες διαθέτουν ένα συνδυασμό συστατικών, πολύτιμο για τη μάχη κατά του καρκίνου και την οχύρωση του οργανισμού. Συνεπώς, είναι εξαιρετικά σημαντικό να γνωρίζουμε τα τρόφιμα με τις αντικαρκινικές ιδιότητες, ώστε να τα εντάξουμε ενεργά στην καθημερινή μας διατροφή.
- Το μπρόκολο, το οποίο ανήκει στην κατηγορία των σταυρανθών λαχανικών, περιέχει την ουσία σουλφοραφάνη, η οποία λειτουργεί ως ασπίδα προστασίας των κυττάρων από τον καρκίνο. Το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν έπειτα από μια μελέτη έφτασε στο συμπέρασμα ότι η συχνή κατανάλωση μπρόκολου (3-4 φορές την εβδομάδα) μπορεί να αποτρέψει την εμφάνιση καρκίνο του ήπατος, του προστάτη, του μαστού και του παχέος εντέρου.
- Η συμβολή του πράσινου τσαγιού στη μάχη κατά του καρκίνου, είναι εξαιρετικά σημαντική, καθώς το τσάι περιέχει πολυφαινόλες, κοινώς γνωστές και ως κατεχίνες. Με βάση στοιχεία μελετών του Πανεπιστημίου της Αλαμπάμα, αποδείχθηκε ότι οι πολυφαινόλες λειτουργούν κατασταλτικά στην ανάπτυξη πολλών μορφών καρκίνου και κυρίως του καρκίνου των πνευμόνων, του μαστού, του οισοφάγου και του δέρματος. Οι αντικαρκινικές ιδιότητες του πράσινου τσαγιού έχουν μάλιστα τη δυνατότητα να επαναφέρουν το δέρμα στην αρχική του μορφή, ακόμα και έπειτα από βλάβες που έχει υποστεί από την υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου. Κατά συνέπεια καλό θα ήταν να αντικαταστήσουμε τον καθημερινό μας καφέ με ένα ποτήρι πράσινο τσάι.
- Το σκόρδο και το κρεμμύδι, δύο από τους βασιλιάδες της ελληνικής παραδοσιακής κουζίνας, εκτός από νόστιμη γεύση διαθέτουν τις ουσίες πολυφαινόλες, οι οποίες αποδεδειγμένα συμβάλλουν ενεργά κατά της εμφάνισης όγκων στο στομάχι, το παχύ έντερο και τον οισοφάγο. Η τακτική κατανάλωση ωμού ή μαγειρεμένου σκόρδου μπορεί μάλιστα να μειώσει στο μισό τον κίνδυνο προσβολής από καρκίνο.
- Ένα από τα βασικότερα συστατικά της μεσογειακής διατροφής, η ντομάτα, οφείλει τη διατροφική της αξία στο λυκοπένιο, την ουσία που της δίνει το κόκκινο χρώμα. Το λυκοπένιο έχει εκτός των άλλων την ιδιότητα να καταπολεμάει τις ελεύθερες ρίζες που προκαλούν βλάβες στα κύτταρα και είναι συνδεδεμένες με την εμφάνιση σοβαρών νοσημάτων. Η σάλτσα ντομάτας στα ζυμαρικά μπορεί να προσδώσει στον οργανισμό την απαραίτητη ποσότητα λυκοπενίου.
- Ο χυμός λεμονιού και πορτοκαλιού, πλούσιος σε βιταμίνη C και φυτοχημικά συστατικά, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην μάχη του οργανισμού απέναντι στον καρκίνο. Συγκεκριμένα το λεμόνι επιβραδύνει δραστικά την ανάπτυξη των καρκινογόνων κυττάρων και ιδιαίτερα τα καρκινογόνα κύτταρα του παχέος εντέρου, του προστάτη, του στήθους και του παγκρέατος. Μια κούπα με ζεστό νερό και χυμό από ένα λεμόνι κατά το πρωινό ξύπνημα είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να ξεκινήσει η ημέρα.