- Διαφήμιση -
Χρόνος Ανάγνωσης: 4 ΛεπτάΧρόνος Ανάγνωσης: 4 Λεπτά

Το κάπνισμα, την πιο επιβλαβή για τον οργανισμό συνήθεια, έχουν υιοθετήσει σήμερα τουλάχιστον 1 δις ανθρώπων παγκοσμίως, κάνοντας το φαινόμενο να μοιάζει εξαιρετικά ανησυχητικό.

Ωστόσο για να περιοριστεί το φαινόμενο και να ενημερωθούν οι καπνιστές για τις επιπτώσεις στην υγεία τους, έχουν ψηφισθεί αντικαπνιστικοί νόμοι σε παγκόσμια κλίμακα. Οι καπνοβιομηχανίες όμως στην προσπάθειά τους να μην σημειώσουν ζημία στα κέρδη τους από την πώληση τσιγάρων εναντιώνονται στις χώρες που εφαρμόζουν αυστηρούς αντικαπνιστικούς νόμους.

Χαρακτηριστική περίπτωση είναι ο κολοσσός της καπνοβιομηχανίας Philip Morris, ο οποίος μηνύει την Ουρουγουάη επειδή απαιτεί το 80% του πακέτου των τσιγάρων που πωλούνται στη χώρα να καλύπτονται από προειδοποιήσεις και γραφικές εικόνες σχετικά με τις επιπτώσεις στην υγεία του καπνιστή.

Στην Ουρουγουάη το ποσοστό των καπνιστών ήταν εξαιρετικά υψηλό, καθώς καταγράφονταν καθημερινά 7 θάνατοι λόγω καπνίσματος. Έπειτα από τη λήψη των ισχυρών αντικαπνιστικών μέτρων παρατηρήθηκε σημαντική μείωση του καπνίσματος σε ολόκληρη τη χώρα.

smoking2

Η εταιρεία Philip Morris ισχυρίζεται ότι οι προειδοποιητικές ενδείξεις δεν αφήνουν αρκετό χώρο στο πακέτο για το λογότυπο της εταιρείας, προσπαθώντας έτσι να προκαλέσει τριγμούς στα θεμέλια των αντικαπνιστικών νόμων.

Προκειμένου λοιπόν η εταιρεία να μην δικαιωθεί στα δικαστήρια οργανώνεται ένα παγκόσμιο κίνημα, το οποίο θα παρουσιάσει στο δικαστήριο νομικά επιχειρήματα ενάντια στα όσα ζητά η καπνοβιομηχανία.

Το ζήτημα είναι εξαιρετικά σημαντικό, αν αναλογιστεί κανείς ότι σε περίπτωση που κερδίσει η Philip Morris ενάντια στην Ουρουγουάη, τότε θα στραφεί εναντίον και άλλων κρατών –Φιλανδία, Γαλλία, Νορβηγία, Νέα Ζηλανδία- που εφαρμόζουν αντίστοιχους αντικαπνιστικούς νόμους. Μάλιστα οι ειδικοί αναφέρουν ότι υπάρχουν σημαντικές πιθανότητες να κερδίσει η καπνοβιομηχανία τη δίκη, διότι χρησιμοποιεί ένα κλειστό διεθνές δικαστήριο, στο οποίο η πλειοψηφία των υποθέσεων που εκδικάστηκαν κερδήθηκαν από πολυεθνικές εταιρείες.

Η ευαισθητοποίηση και η κινητοποίηση του κόσμου έχει ωστόσο τη δύναμη να αποτρέψει την καταστροφική επίδραση της απόφασης του δικαστηρίου, η οποία μπορεί αποσκοπώντας στο συμφέρον και το κέρδος να θέσει σε κίνδυνο την υγεία των ανθρώπων.

 

 

- Διαφήμιση -