- Διαφήμιση -
Χρόνος Ανάγνωσης: 4 ΛεπτάΧρόνος Ανάγνωσης: 4 Λεπτά

Μια σύντομη εκδρομή μέχρι το Λαύριο, τη μικρή πόλη στο νοτιοανατολικό μέρος της Αττικής Ακτής, φέρνει στο νου την ιστορία του παρελθόντος, όταν υπήρξε μια περιοχή με πλούσια μεταλλευτική δραστηριότητα.

Βασικός σταθμός στην πόλη του Λαυρίου αποτελεί το ιστορικό λιμάνι, το οποίο απεικονίζει μια ανάγλυφη εικόνα της «χρυσής» βιομηχανικής εποχής που διήρκεσε για περίπου 80 χρόνια.

Το «Λιμάνι Εργαστηρίων», όπως ονομαζόταν, απέκτησε ήδη από το 1860 πανελλήνιο αλλά και διεθνή χαρακτήρα, καθώς στις προβλήτες του φιλοξενούσε μεγάλα εμπορικά ατμόπλοια φορτωμένα με καύσιμα και μεταλλεύματα, ενώ στις αποβάθρες του συγκεντρώνονταν ταξιδιώτες από όλη την Ευρώπη.

lavrio5

Στον περίπατο κατά μήκος του λιμένα η συνάντηση με τα άψυχα αλιευτικά κατάλοιπα της προηγούμενης εποχής είναι αναπόφευκτη. Οι γέφυρες φόρτωσης των μεταλλευμάτων και η «Γαλλική Σκάλα» παραμένουν ακόμα στο λιμάνι ως σύμβολα της πρότερης βιομηχανικής ακμής της πόλης, αποτελώντας μάλιστα τα πιο προχωρημένα θαλάσσια έργα της εποχής τους.

skala

Μια ματιά στο σημερινό λιμάνι, όπως έχει διαμορφωθεί έπειτα από την ανάπλασή του, αποδεικνύει ότι διαδραματίζει έναν καινούριο ρόλο στη ζωή της πόλης. Εξαιτίας της αναβαθμισμένης αισθητικής και ανάπτυξής του, αποτελεί έναν τουριστικό πόλο έλξης για όσους επιλέγουν τον τουρισμό με τα σκάφη αναψυχής. Σήμερα το δεύτερο σημαντικότερο λιμάνι της Αττικής, γνωρίζει μεγάλη ακμή λόγω της άνθησης της τουριστικής δραστηριότητας.

20150419_172706

Εκτός από ομορφιά και ιστορικό χαρακτήρα, το λιμάνι του Λαυρίου διαθέτει ένα σημαντικό προνόμιο: αποτελεί το ιδανικό σημείο αφετηρίας για τα νησιά του Αιγαίου, καθώς η απόσταση που το διαχωρίζει από τα νησιά είναι πολύ μικρότερη συγκριτικά με το λιμάνι του Πειραιά.

Καθώς η απογευματινή βόλτα τελειώνει, ο ήλιος «βυθίζεται»στη θάλασσα και η μαρίνα του Λαυρίου γεμίζει χιλιάδες χρώματα που αντανακλώνται στα κατάρτια των ιστιοπλοϊκών που έχουν αράξει για να «ξεκουραστούν», χαρίζοντας ένα ειδυλλιακό θέαμα.

 

lavrio!!!

 

Φωτογραφία: mylavrio.gr

- Διαφήμιση -