Σήμερα η ταχύτατη εξέλιξη της τεχνολογίας και η αδιάκοπη πρόοδος της κοινωνίας «γεννούν» την ανάγκη διαρκούς επιμόρφωσης των πολιτών.
Ο δήμος Αλίμου έχοντας συνειδητοποιήσει την αξία της δια βίου μάθησης έχει προωθήσει, μέσω των Κέντρων Δια Βίου Μάθησης Αλίμου, επιμορφωτικά προγράμματα για ενήλικες από 18 έως 65 ετών, οι οποίοι θέλουν να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους σε διαφορετικά αντικείμενα.
Το Attica Coast συνομίλησε με τον κ. Μπεναβέλη Σταύρο, Υπεύθυνο Εκπαίδευσης Δια Βίου Μάθησης, προκειμένου να ενημερωθεί για την πορεία, την απήχηση και τους στόχους του προγράμματος επιμόρφωσης.
Το σημαντικό έργο του προγράμματος επιμόρφωσης ενηλίκων, σύμφωνα με τον κ. Μπεναβέλη, έχει ήδη ξεκινήσει πριν από έναν χρόνο, από τον Φεβρουάριο του 2014, όταν πραγματοποιήθηκε η έναρξη της Α΄ φάσης του προγράμματος. Έπειτα, ακολούθησε η Β΄φάση -τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους- ενώ η Γ΄φάση ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2015, για να ολοκληρωθεί την περασμένη Τρίτη, με την παρουσία του Δημάρχου Αλίμου Ανδρέα Κονδύλη.
«Συνολικά και στις τρεις φάσεις του προγράμματος συμμετείχαν περίπου 2.100 άτομα, τα οποία βελτίωσαν τις γνώσεις τους σε περισσότερες από 40 θεματικές ενότητες», τόνισε ο κ. Μπεναβέλης θέλοντας να καταδείξει την μεγάλη απήχησή του στους πολίτες.
Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά του προγράμματος είναι ότι παρέχει πολύτιμες και πολύπλευρες γνώσεις στους συμμετέχοντες, οι οποίοι μπορούν να μάθουν πληροφορική και ξένες γλώσσες και να διευρύνουν τις γνώσεις τους στην οικονομικά ζητήματα, την τέχνη και τον πολιτισμό.
Στα συνολικά 82 τμήματα που δημιουργήθηκαν σε όλη τη διάρκεια του προγράμματος, συμμετείχαν κυρίως πολίτες άνω 65 ετών. Μάλιστα, στο πρόγραμμα υπήρχε και τμήμα Τεχνολογίας στην τρίτη ηλικία, καθώς οι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας επέδειξαν ιδιαίτερο ζήλο και διάθεση να επιμορφωθούν σε νέους τομείς.
«Τα προγράμματα δια βίου μάθησης έχουν διπλό όφελος για τον κάθε συμμετέχοντα, καθώς από τη μια τον βοηθούν να βελτιώσει τις δεξιότητες και τις γνώσεις του γενικά αλλά παράλληλα αποτελούν και εφόδιο για την εξέλιξη του επαγγελματικής του πορείας», μας είπε ο κ. Σταύρος Μπεναβέλης, ξεκαθαρίζοντας ότι όλα τα προγράμματα έχουν μηδενικό κόστος για τους συμμετέχοντες.
Τέλος, το όλο εγχείρημα του ΚΔΒΜ Αλίμου έχει, μεταξύ άλλων, στόχο να δημιουργήσει ευκαιρίες κοινωνικοποίησης για τους ανθρώπους που είναι ηλικιωμένοι, μόνοι ή άνεργοι, οι οποίοι, συνήθως, δεν έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε τέτοιες δραστηριότητες.
Στην ολοκλήρωση της τρίτης φάσης του προγράμματος, ο Δήμαρχος συνεχάρη τους βασικούς συντελεστές του Προγράμματος -Γιάννη Μαριόλη, Σταύρο Μπεναβέλη και Ντόρα Δανοχρήστου-, ενώ δήλωσε ότι βασικός στόχος είναι η συνέχιση της προσπάθειας για εδραίωση και επέκταση του θεσμού.