Μια πρωτότυπο, ουσιαστική που σηματοδοτεί μια ολόκληρη ιστορία, εγκαινιάζεται σήμερα Τρίτη 19 Μαΐου στον Πειραιά. Η έκθεση φέρει τον τίτλο «Ο Πειραιάς στο ρεμπέτικο τραγούδι την εποχή του γραμμοφώνου» και πραγματοποιείται στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ημέρας Θάλασσας στον Πειραιά, η οποία θα εορταστεί με πλήθος πολιτιστικών εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων αθλητικού και εκπαιδευτικού ενδιαφέροντος.
Το ρεμπέτικο τραγούδι, το οποίο γεννήθηκε και τραγουδήθηκε επί δεκαετίες στις γειτονιές του Πειραιά έχει συνδεθεί απόλυτα με την πολιτιστική παράδοση της περιοχής. Η έκθεση «στις γειτονιές του ρεμπέτικου Πειραιά» που θα λάβει χώρα σήμερα στις 19:00 μμ στην Πέτρινη Αποθήκη του Κεντρικού Λιμανιού θα συγκεντρώσει σε ένα χώρο τις μουσικές νότες, το έργο και τη διαδρομή μεγάλων συνθετών που αποτελούν σύμβολα του ρεμπέτικου τραγουδιού.
Κάθε συνθέτης γίνεται γνωστός στο ευρύ κοινό μέσα από την έκθεση προσωπικών φωτογραφιών, ετικετών δίσκων, βιογραφικών κειμένων καθώς και με τα τραγούδια του. Πρωταγωνιστές της έκθεσης θα είναι κορυφαίοι εκπρόσωποι του ελληνικού ρεμπέτικου τραγουδιού, όπως ο Μάρκος Βαμβακάρης, ο θεμελιωτής του πειραιώτικου ρεμπέτικου και επικεφαλής της πρώτης επώνυμης κομπανίας με το όνομα «Τετράς, η ξακουστή του Πειραιώς». Μέσα από την έκθεση θα αναβιώσει επίσης το έργο του Παναγιώτη Τούντα, του καλλιτέχνη από τη Σμύρνη που στιγμάτισε την ιστορία του νεώτερου ελληνικού τραγουδιού.
Γνήσιος Πειραιώτης ο συνθέτης, τραγουδιστής και οργανοπαίκτης, Δημήτρης Γκόγκος, ο οποίος διαμόρφωσε με τις συνθέσεις του το ρεμπέτικο τραγούδι καθώς και ο Μανώλης Χρυσαφάκης ο στιχουργός και οργανοπαίκτης από τη Σμύρνη, ξεχωρίζουν στην έκθεση ως δύο από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της ρεμπέτικης παράδοσης.
Ένας χάρτης του Πειραιά που θα απεικονίζει ακριβώς τις γωνιές της πόλης, όπου γράφτηκαν, παίχτηκαν και αγαπήθηκαν τα ρεμπέτικα τραγούδια θα αναβιώσει στους επισκέπτες μνήμες του παρελθόντος και θα τους ταξιδέψει στη «πηγή» της ρεμπέτικης κουλτούρας.
Μέσα από τα ποικίλα έργα και εκθέματα της έκθεσης αναδύεται ουσιαστικά το κλίμα και το χρώμα μιας εποχής άγνωστης στους νεώτερους, ενώ παράλληλα ζωντανεύει ένα πολύτιμο κομμάτι της σύγχρονης ιστορίας του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας, όπως αυτή αποτυπώθηκε στο ρεμπέτικο τραγούδι.
Η έκθεση, η οποία πραγματοποιείται με βάση το «Αρχείο Κουνάδη» θα διαρκέσει από τις 19 έως τις 31 Μαΐου και θα έχει ελεύθερη είσοδο για όλο το κοινό.