Η εικόνα που μεταφέρεται για την Ελλάδα στις πιο «εχθρικές» ευρωπαϊκές χώρες (Γερμανία, Ολλανδία, Φιλανδία και γενικά χώρες του Βορρά) αποδεικνύεται πως είναι… οφθαλμαπάτη.
Του Γεωργίου Παπασίμου
H εξαπάτηση της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης από υψηλά πολιτικά ιστάμενους σε αυτές τις χώρες, που συνεπικουρούνται από διεθνή ΜΜΕ, αποτελεί το αποτέλεσμα μιας συστηματικής προσπάθειας να πεισθούν άπαντες πως οι ΄Ελληνες καλοπερνούν, σε σχέση κυρίως με τους λαούς που υποτίθεται ότι ευημερούν. Παίρνουν περισσότερα χρήματα, έχουν κομπόδεμα, ακίνητα, είναι απερίσκεπτοι καταναλωτές, βγαίνουν στη σύνταξη 6 χρόνια νωρίτερα από τους Γερμανούς και παίρνουν την ίδια σύνταξη με αυτούς.
Με αυτόν τον τρόπο δημιουργούν την ηθική βάση για να καταπατήσουν βάναυσα τα δικαιώματα των εργαζομένων, να απορρυθμίσουν οριστικά την αγορά εργασίας, να δημιουργήσουν μια «αποικία χρέους», με φτηνό εργατικό δυναμικό.
Κι όμως, οι στατιστικοί δείκτες από το 2010 και μετά, όχι μόνο σε σχέση με μισθούς και συντάξεις, αλλά και σε ό,τι αφορά την ακρίβεια και τις πραγματικές ανάγκες ενός νοικοκυριού, είναι μάλλον εφιαλτικοί, κάτι που έχουν επισημάνει επανειλημμένα ο Σάββας Ρομπόλης, επιστημονικό; Διευθυντής του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ («Οκτώ στα δέκα στοιχεία των τροϊκανών, σε ό,τι αφορά την αγορά εργασίας ήταν λάθος») και ο Μανώλης Δρεττάκης (από το 2010 έως το 2013 το εισόδημα των νοικοκυριών μειώθηκε κατά 41 δισ. Ευρώ- το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο μετά τις χώρες της Αν. Ευρώπης).
Μια μικρή έρευνα σε πρόσφατα μόνο δημοσιεύματα αρκεί για να πεισθεί κάποιος το πόσο ψευδή είναι τα στοιχεία που κοινοποιούνται για την ελληνική πραγματικότητα.
Στις 11 Ιουνίου 2015, μόλις προχθές, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις μίλησε για δαπάνες για το ασφαλιστικό που αντιστοιχούν στο 10% του ΑΕΠ της χώρας και συντάξεις που είναι ελαφρώς μικρότερες από τις συντάξεις των Γερμανών, την ώρα που οι Έλληνες βγαίνουν σε σύνταξη έξι χρόνια νωρίτερα.
Στην ίδια λογική ήταν και παλαιότερα δημοσιεύματα.
Στις 3 Ιουλίου 2013, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Πόουλ Τόμσεν ισχυριζόταν: «Οι Γερμανοί συνταξιούχοι παίρνουν λιγότερα από τους Έλληνες. Στη Γερμανία η μέση σύνταξη είναι 830 ευρώ και στην Ελλάδα 915».
Στις 24 Μαρτίου του 2015, οι εφημερίδες Die Welt και Handelsblatt φιλοξενούσαν ρεπορτάζ με τίτλο «οι Έλληνες συνταξιούχοι παίρνουν περισσότερα από τους Γερμανούς».
«Στην Ελλάδα ένας συνταξιούχος που πλήρωνε επί 45 χρόνια χωρίς διακοπή, παίρνει σύνταξη το 80% του μέσου μισθού -1.100 ευρώ τον μήνα-, ενώ στη Γερμανία ο συνταξιούχος λαμβάνει το 48% του μέσου μισθού -1.280 ευρώ αν δούλευε στην Α.Γερμανία και 1.180 ευρώ στη Δυτική».
«Στην Ελλάδα», έγραφε η Die Welt «η μέση σύνταξη εκπροσωπεί το 63% του μέσου μισθού, ήτοι 958,77 ευρώ. Στη Γερμανία, αντίθετα, η μέση σύνταξη είναι μικρότερη: στο τέλος του 2013 ήταν 734 ευρώ στη Δυτική Γερμανία και 896 ευρώ στην Ανατολική. Η διαφορά, μάλιστα, δείχνει ακόμη μεγαλύτερη, αν σκεφτεί κανείς ότι οι Έλληνες παίρνουν σύνταξη στα 62 χρόνια, ενώ οι Γερμανοί στα 68».
«Οι ελληνικές συντάξεις, παρά τη ρητορική για λιτότητα, μειώθηκαν ελάχιστα τα τελευταία χρόνια», υποστήριζε η Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Η αλήθεια όμως βρίσκεται πολύ πολύ μακριά από τους ισχυρισμούς του ευρωπαϊκού κατεστημένου.
Η μέση σύνταξη στην Ελλάδα είναι για την κύρια 664,69 ευρώ και για την επικουρική 168,40. Το 44,8%, όμως, των συνταξιούχων ( 1.189.396 άνθρωποι) από το σύνολο των 2.654.784, παίρνουν μηνιαία σύνταξη κάτω από το σταθερό όριο της σχετικής φτώχειας, που είναι 665 ευρώ.
Στην Ελλάδα για την κάλυψη του ελλείμματος των συντάξεων ο κρατικός προϋπολογισμός δίνει το 4,5% (και όχι το 10%), καθώς το υπόλοιπο 4,55% αποτελεί μέρος της τριμερούς χρηματοδότησης.
Σε ό,τι αφορά τις συντάξεις, οι άνδρες στην Ελλάδα συνταξιοδοτούνται στα 63, ακριβώς όπως στη Γερμανία και οι γυναίκες στα 59, τρία χρόνια νωρίτερα από τις Γερμανίδες (στοιχεία OECD, Pension at Glance 2011).
Οι μέσες δε πραγματικές αποδοχές από το 81% (2009) σε σύγκριση με τις αντίστοιχες των 15 χωρών της Ε.Ε., θα βρεθούν στο 65% (τέλη του 2014), ενώ η αγοραστική δύναμη του μισθού στην Ελλάδα βρίσκεται στα επίπεδα που ήταν το 1995.
Τέλος, οι πρόωρες συντάξεις στην Ελλάδα βρίσκονται στον μέσο όρο της Ε.Ε. με κόστος γύρω στα 320 εκατ. τον χρόνο.
Φυσικά δεν είναι μόνο οι συγκεκριμένοι αριθμοί, καθώς συνταξιούχοι και εργαζόμενοι χρηματοδοτούν την ανεργία στην Ελλάδα, που έχει σκαρφαλώσει στο 26%.
Site: http://www.gpapasimos.gr/
Twitter: @PapasimosG
https://www.facebook.com/syrizapapasimos?ref=hl