Νέα δεδομένα και κινητικότητα γύρω από τον χώρο του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού δημιουργούν οι ανακοινώσεις για να χρησιμοποιηθεί μέρος της έκτασης του για τα απορρίμματα των όμορων δήμων . Πάντως οι Δήμαρχοι της περιοχής παρ΄ότι διεκδικούσαν μια διευθέτηση για τα απορρίμματα θέτουν το ερώτημα το τι θα απογίνουν και πως θα αξιοποιηθούν τα υπόλοιπα στρέμματα της έκτασης του πρώην αεροδρομίου.
Ειδικότερα την παραχώρηση τμήματος έκτασης 12 στρεμμάτων του παλαιού αεροδρομίου στο Ελληνικό για την κατασκευή σταθμού μεταφόρτωσης απορριμμάτων αποφάσισε το ΥΠΟΙΚ και η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη.
«Πράγματι υπάρχει αναγκαιότητα να παραχωρηθεί χώρος περίπου δώδεκα στρεμμάτων εντός της έκτασης του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό προκειμένου να υλοποιηθεί το τοπικό σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων των τεσσάρων όμορων Δήμων», δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη, απαντώντας στο σχετικό αίτημα των όμορων Δήμων.
Προσέθεσε πως «θα προχωρήσουμε άμεσα σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία και την εταιρεία Ελληνικό ΑΕ για τη δρομολόγηση και υλοποίηση της συγκεκριμένης παραχώρησης».
Η Νάντια Βαλαβάνη, ενημερώθηκε από τον αντιπεριφερειάρχη Νότιου Τομέα Αθηνών Χρήστο Καπάνταη, για το συγκεκριμένο αίτημα των Δήμων Γλυφάδας, Αλίμου, Αργυρούπολης Ελληνικού, Παλαιού Φαλήρου.
Ο παραπάνω χώρος είναι απολύτως απαραίτητος προκειμένου να υλοποιηθεί τοπικό σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων των παραπάνω Δήμων όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.
Ο υπουργός Αναπληρωτής ΠΑΠΕΝ Γιάννης Τσιρώνης δήλωσε:
«Η δήλωση της αναπληρώτριας υπουργού Οικονομικών Νάντιας Βαλαβάνη που έγινε κατόπιν συνεργασίας του αντιπεριφερειάρχη κ. Χρήστου Καπάταη με τους δημάρχους της περιοχής, για παραχώρηση έκτασης 12 στρεμμάτων για διαχείριση απορριμμάτων 4 όμορων δήμων, είναι απόλυτα σύμφωνη και συμβατή με όλο τον νέο Εθνικό Σχεδιασμό που παρουσιάσαμε σήμερα.
Ο νέος ΕΣΔΑ προβλέπει – σύμφωνα με την αρχή της εγγύτητας – ότι ήπιες και μη οχλούσες χρήσεις διαχείρισης απορριμμάτων, που δεν έχουν καμία σχέση με ΧΥΤΑ και με ΧΥΤΥ, άνετα μπορούν να γίνουν σε χώρους μέσα στους δήμους. Παρόλο που το υπουργείο μας δεν έχει δικαιοδοσία να χωροθετεί χώρους διαχείρισης απορριμμάτων, αφού είναι αρμοδιότητα της τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού, εκτάσεις όπως αυτή του πρώην αεροδρομίου είναι κατάλληλες για τέτοιες χωροθετήσεις».
Να ξεκαθαρίσει το τοπίο ζητά ο Δήμαρχος Ελληνικού
Πάντως αρκετά είναι για την ώρα τα ερωτήματα για το μέλλον της επένδυσης στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού μετά τη δήλωση της αναπληρώτριας υπουργού Οικονομικών, Νάντιας Βαλαβάνη ότι θα δρομολογηθεί η παραχώρηση 12 στρεμμάτων στο Ελληνικό για να υλοποιηθεί το τοπικό σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων των τεσσάρων όμορων δήμων (Γλυφάδας, Αλίμου, Αργυρούπολης, Ελληνικού και Παλαιού Φαλήρου).
Το ερώτημα που τίθεται είναι πώς είναι νομικά δυνατό να κοπεί ένα κομμάτι από την έκταση του πρώην αεροδρομίου για το οποίο έχει πλειοδοτήσει επενδυτικο σχήμα υπό την Lamda Development σε διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ και η σχετική σύμβαση έχει υπογραφεί από τον περασμένο Νοέμβριο, όπως αναφέρουν Τα Νέα.
Οι δήμαρχοι των όμορων περιοχών του Ελληνικού εμφανίζονται θετικοί κατ’ αρχήν, αλλά διατηρούν κάποιες επιφυλάξεις.
Η δημιουργία της μονάδας είναι ένα αίτημα που δίνει λύσεις στους δήμους, αλλά δεν μπορεί να υλοποιηθεί, όπως εκτιμούν, χωρίς να ληφθεί υπόψη η συνολική αξιοποίηση του πρώην αεροδρομίου.
«Η υπουργός πρέπει να μας ξεκαθαρίσει τι θα γίνει με τα υπόλοιπα στρέμματα του αεροδρομίου» σημειώνει στο Έθνος ο δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης, Γιάννης Κωνσταντάτος.
Ο δήμαρχος Αλίμου, Ανδρέας Κονδύλης, επισημαίνει ότι πρέπει να ελεγχθεί η διαδικασία για το πώς ο χώρος των 12 στρεμμάτων θα πάει από το ΤΑΙΠΕΔ στους δήμους και λέει κατηγορηματικά ότι η διαχείριση των απορριμμάτων θα πρέπει να γίνει με τον πλέον φιλικό για το περιβάλλον τρόπο.