Η μουσική όταν γυμναζόμαστε φαίνεται πως επιδρά στον εγκέφαλο κατά τέτοιο τρόπο ώστε να «μουδιάζει» τον πόνο και να μειώνει την κόπωση που αισθανόμαστε.
Όσο πιο ενεργή είναι η συμμετοχή στη μουσική την ώρα της άσκησης, μάλιστα, τόσο μεγαλύτερη είναι η θετική της επίδραση.
Αυτό είναι το συμπέρασμα μελετών των τελευταίων ετών, τα ευρήματα των οποίων συνοψίστηκαν στο ετήσιο συνέδριο της αμερικανικής Εταιρείας Αντίληψης & Γνώσης της Μουσικής (SMPC 2015), που πραγματοποιήθηκε στο Νάσβιλ του Τένεσι.
Προγενέστερες μελέτες, είχαν δείξει ότι ακόμη και η προσμονή της ακρόασης της αγαπημένης μας μουσικής διεγείρει την παραγωγή μίας άλλης ουσίας, της ντοπαμίνης, που προκαλεί αίσθημα ευφορίας.
Άλλη μελέτη, που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης το 2012, έδειξε ότι η ενεργός συμμετοχή στην μουσική αυξάνει την αντοχή των ασκουμένων στον πόνο, πολύ περισσότερο απ’ ό,τι η απλή ακρόασή της.
Το συμπέρασμα αυτό επιβεβαιώθηκε πέρυσι και από μελέτη του Ινστιτούτου Μαξ Πλανκ, κατά την οποία ομάδα εθελοντών κλήθηκαν να γυμνασθούν σε ένα μηχάνημα που επινόησαν και ονόμασαν Jymmin.
Το μηχάνημα αυτό παρήγαγε μουσική ανάλογα με την ταχύτητα της άσκησης, μετατρέποντας ουσιαστικά τον ασκούμενο σε… συνθέτη.
Όπως φάνηκε, οι ασκούμενοι που χρησιμοποιούσαν το Jymmin ανέφεραν πως ένιωθαν ότι κατέβαλλαν τη μισή προσπάθεια απ’ ό,τι όταν γυμνάζονταν σε κοινό μηχάνημα, ενώ δήλωναν και βελτιωμένη ψυχική διάθεση.