- Διαφήμιση -
Χρόνος Ανάγνωσης: 5 ΛεπτάΧρόνος Ανάγνωσης: 5 Λεπτά

Είδαμε για σας…

Η Σουηδέζα Μόνικα Ζέτερλουντ (Monica Zetterlund – 1937-2005), παγκοσμίου φήμης τραγουδίστρια τζαζ –easy listening– και ηθοποιός, έζησε όπως πολλοί άλλοι συνάδελφοί της καλλιτέχνες ιδίως από τον αμαρτωλό αλλά και γοητευτικό κόσμο της τζαζ.

5
Εξάλλου, δεν είναι τυχαίο πως η καριέρα της διασταυρώθηκε κάποιες στιγμές:

με τον πιανίστα Μπιλ ‘Εβανς, πρωτοπόρο στο περίφημο «τρίτο ρεύμα» που συγχώνευε την ευρωπαϊκή μουσική με την τζαζ,

την κακομεταχειρισμένη, αλκοολική Μπίλι Χολιντέι που οι καταχρήσεις της την οδήγησαν στον πρόωρο φινάλε, στα 44 μόλις χρόνια της,

τον Μάιλς Ντέιβις, τον Aμερικανό τζαζ μουσικό, τρομπετίστα και συνθέτη, ο οποίος άσκησε σημαντική επίδραση στη μουσική του 20ού αιώνα

και τη μεγάλη Αμερικανίδα τραγουδίστρια της τζαζ,  Έλλα Φιτζέραλαντ.

3

Η Μόνικα δουλεύοντας, τη δεκαετία του ’6ο, ως τηλεφωνήτρια –ήταν ήδη, χωρισμένη μητέρα ενός ανήλικου κοριτσιού– επέμενε να αναζητά τη λύτρωση από τη βαρετή ζωή της επαρχίας μέσα από το τραγούδι. Οι απόπειρές της όμως από τη Νέα Υόρκη μέχρι τον διαγωνισμό της Γιουροβίζιον του 1963 ήταν δύσκολες, επώδυνες, εξαντλητικές.

Οι δύσκολες σχέσεις με την πατέρα της, η αδυναμία της να λειτουργήσει ως μητέρα αλλά και η μεγάλη φιλοδοξία της την οδηγούν βήμα βήμα στη φθορά και την παρακμή, την αποτυχημένη απόπειρα αυτοκτονίας. Οι επιλογές της σε συντρόφους αποδεικνύονται άτυχες, θλιβερές, αλλά και στην τελική αναρρίχηση από την ανωνυμία και την αληθινή αγάπη.

4

Η τραγουδίστρια της τζαζ στη διάρκεια της καριέρας της συνεργάστηκε με τους Μπιλ Έβανς, Σταν Γκετζ και Κουίνσι Τζόουνς, ενώ παράλληλα εμφανίστηκε και σε κάποιες ταινίες, όπως στην ταινία «Οι Μετανάστες».

Στην ταινία «Βαλς για τη Μόνικα», του Δανού σκηνοθέτη Περ Φλι («Η Κληρονομιά», «Ανθρωποκτονία») την υποδύεται με απόλυτη πιστότητα η τραγουδοποιός Έντα Μάγκνασαν (Edda Magnason), η οποία καταφέρνει να μας πείσει για τον ιδιόρρυθμο χαρακτήρα της Μόνικα, την εξωτερική αποστασιοποίηση και ψυχρότητα και την εσωτερική αναστάτωση και ευαισθησία της.

monica

Η ταινία χωρίς ποτέ να σε παρασύρει, να αποκτά βάθος, χωρίς να μπορεί να αναζητήσει τους αληθινούς δαίμονες πίσω από τη συμπεριφορά της τραγουδίστριας, σου αφήνει μια πικρή γεύση για την απόπειρα ενός ανθρώπου να ξεφύγει από τη συμβατικότητα και να αφήσει το αποτύπωμά του, θυμίζοντας κάπως τον μεγάλο Σουηδό σκηνοθέτη ‘Ιγκμαρ Μπέργκμαν, στον οποίο και γίνεται αναφορά.

Μπορείτε να προμηθευτείτε την ταινία από το video club της γειτονιάς σας ή να την κατεβάσετε από το διαδίκτυο εμπλουτίζοντας τη βιντεοθήκη σας με άλλη μια βιογραφία.  

Σουηδία 2013. Διάρκεια: 111΄. Διανομή: HOLLYWOOD ENT.

 

- Διαφήμιση -