- Διαφήμιση -
Χρόνος Ανάγνωσης: 5 ΛεπτάΧρόνος Ανάγνωσης: 5 Λεπτά

της  Ματίνας Χρονοπούλου BSc., N.D., Ph.D., Δρ. Φυσικοπαθητικής Θεραπευτικής *

 

Η ικανότητα επιβίωσης και η καλή κατάσταση της υγείας οφείλεται στην ικανοποιητική λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος, δηλαδή στην ισχυρή φυσική άμυνα του οργανισμού.

Είναι αυτή που θα εντοπίσει εγκαίρως και θα καταστρέψει ανεπιθύμητους εισβολείς, όπως είναι οι ιοί και τα μικρόβια, πριν προλάβουν να δημιουργήσουν λοίμωξη στον οργανισμό μας. Εάν το ανοσοποιητικό δεν λειτουργεί σωστά, δεν θα εξουδετερωθούν εγκαίρως, θα πολλαπλασιασθούν και θα νοσήσουμε.

Αυτό που οφείλουμε να κάνουμε είναι ενδυναμώσουμε τον ίδιο τον οργανισμό μας, μέσω της βελτίωσης του ανοσοποιητικού μας συστήματος, δίνοντας έμφαση στην πρόληψη.

Όργανα που συμμετέχουν στο ανοσοποιητικό σύστημα είναι ο θύμος αδένας, η σπλήνα, ο μυελός των οστών και ένα απέραντο δίκτυο λεμφαγγείων και λεμφαδένων που είναι διεσπαρμένοι σε όλο το σώμα. Μέσα στο σύστημα αυτό, καθώς και στο αίμα και στον μεσοκυττάριο χώρο, κυκλοφορούν κύτταρα, τα «λευκά αιμοσφαίρια», που είναι εντεταλμένα να καταστρέφουν «τους εισβολείς», για παράδειγμα ιούς, μικρόβια ή ακόμη και μη φυσιολογικά κύτταρα του οργανισμού, όπως είναι τα καρκινικά.

Ο κάθε τύπος «λευκού αιμοσφαιρίου» (Μακροφάγα, Τ-λεμφοκύτταρα, Β- λεμφοκύτταρα κ.ά) έχει εξειδικευμένη εργασία και συνεργάζεται αρμονικά με τα άλλα, είτε για να καταστρέψει τους εισβολείς ή για να τους αναγνωρίσει, να τους ταυτοποιήσει και να μεταφέρει τις πληροφορίες αυτές (Τ-λεμφοκύτταρα ), ώστε να δοθεί η δυνατότητα να παραχθούν τα αντισώματα.

Τα τελευταία είναι εξειδικευμένα στην εξουδετέρωση του ανεπιθύμητου εισβολέα (παράγονται από τα Β-λεμφοκύτταρα) και αναλαμβάνουν να καταστρέψουν τους εισβολείς.

Πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος;

Κάνοντας κάποιες σημαντικές αλλαγές στην καθημερινότητά μας, ώστε να έχουμε μια πιο υγιεινή διαβίωση:

Διακοπή καπνίσματος

Άσκηση ή φυσική δραστηριότητα

Ασκηθείτε τουλάχιστον μισή ώρα, εάν είναι δυνατόν κάθε ημέρα. Να θυμάστε ότι υπερβολική καταπόνηση ωρών μπορεί να φέρει το αντίθετο αποτέλεσμα: την καταστολή του αμυντικού συστήματος.

Διατήρηση ή επανάκτηση φυσιολογικού βάρους

Μειώστε το βάρος σας σε φυσιολογικά όρια

Μειώστε την κατανάλωση αλκοόλ-καφέ

Κοιμηθείτε ικανοποιητικά

Να κοιμάστε αρκετές ώρες καθημερινά, ανάλογα με τις ανάγκες σας, και συμπληρώστε τις ώρες της έλλειψης ύπνου το συντομότερο δυνατόν, τις επόμενες ημέρες, στην περίπτωση που αναγκασθείτε να τον μειώσετε κάποια ή κάποιες μέρες. Ο μέσος όρος ωρών ύπνου ανάλογα με το άτομο, είναι 6-9 ώρες ημερησίως.

Ακόμη:

  • Εάν υπάρχει ιογενής ή άλλη επιδημία κρατήστε τους κανόνες υγιεινής με το πλύσιμο τον χεριών, πλύσιμο λαχανικών, αποφυγή κλειστών χώρων κ.λπ.
  • Προσπαθήστε να ελέγξετε και να μειώσετε το άγχος. Χρησιμοποίησε τεχνικές χαλάρωσης, διαλογισμού, προσευχής, yoga, χρησιμοποίησε τεχνικές θετικής σκέψης.
  • Εάν έχετε προβλήματα υγείας, ρυθμίστε τα (π.χ. το σάκχαρο και τη χοληστερίνη). Παρακολουθείτε, με τις ενδεδειγμένες εξετάσεις αίματος, την κατάσταση της υγείας σας με τη βοήθεια του γιατρού σας).

 

*Η Ματίνα Χρονοπούλου σπούδασε Φυσικοπαθητική Θεραπευτική στην Αγγλία και απέκτησε δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών, Naturopathic Doctor, Lic. Dip. Master Ac., TCM στο Βελονισμό και την Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική και διδακτορικό Δίπλωμα

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ξενίας 18, Πλατεία Μαβίλη, 11528, Αθήνα

Τηλ. 210-64.00.411 / Κιν. 6932-191724

Skype: matina.chronopoulou / Ε-mail : matinachr@gmail.com

www.naturopathy.gr

https://www.facebook.com/pages/ Ρυθμίστε-το-βάρος-σας-με-φυσικό-τρόπο-Θεραπευτική-Διατροφολογία/379175708903076?ref=hl

- Διαφήμιση -