Για τη στέβια, τα τελευταία χρόνια, λέγονται και ακούγονται πολλά. Είναι πασίγνωστη ως υποκατάστατο της ζάχαρης.Εξάγεται από το φυτό Stevia rebaudiana και αν
Για πολλούς αιώνες χρησιμοποιούσαν τη στέβια εκτός από τη διατροφή και σε θεραπείες εγκαυμάτων και σε προβλήματα στο στομάχι.
Στη σύνθεσή της περιέχει πολλά φυσικά γλυκαντικά, τους γλυκοζίτες στεβιόλης, που έχουν την ιδιότητα να κάνουν τη γεύση της στέβιας μέχρι και 300 φορές πιο γλυκιά από τη ζάχαρη, με τη τεράστια διαφορά πως η ίδια δεν έχει θερμίδες.
Πολλά άνθρωποι που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη, έχουν βρει ένα μικρό παράδεισο στη στέβια. Κι αυτό επειδή τροφές με γλυκαιμικό δείκτη κάτω από 50 είναι ασφαλείς για τους διαβητικούς και η στέβια περιέχει δείκτη 0!
Τη στέβια μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε όπως ακριβώς και την κοινή ζάχαρη:
- Στον καφέ
- Στα γλυκά
- Σε ποτά
- Στο φαγητό
- Σε ροφήματα
- Σε φαγητά για διαβητικούς
- Σε ειδικά προϊόντα διατροφής
- Σε διαιτητικά προγράμματα
Ο αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) χαρακτήρισε τη στέβια GRAS («γενικά αναγνωρισμένη ως ασφαλής»), ενώ και η EFSA έχει ξεκαθάρισε: «Δεν είναι καρκινογόνος, δεν είναι τοξική και δεν είναι επικίνδυνη για την ανθρώπινη αναπαραγωγή».
Σε μελέτη, που πραγματοποίησαν οι ερευνητές Τζεραερτ Β. (Geeraert B.) και Κρομπέ Φ., διαπίστωσαν πως η στέβια μπορεί να μειώσει την οξειδωμένη LDL χοληστερόλη, δείχνοντας έτσι ότι η στεβιοσίδη μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη καρδιακής νόσου.
Τα πλεονεκτήματα που έχει η στέβια σε σύγκριση με τη ζάχαρη είναι πολλά:
- Μεταβολίζεται εύκολα από τον οργανισμό
- Δεν προκαλεί εθισμό
- Δεν προκαλεί τερηδόνα
- Μειώνει τη χοληστερίνη
- Δεν έχει θερμίδες
- Ρυθμίζει την υπέρταση
- Βοηθάει με την καντιντίαση
- Είναι κατάλληλη για διαβητικούς
- Καταπολεμεί την επιθυμία για γλυκά
Όπως είναι φυσικό, η αντικατάσταση της ζάχαρης με τη στέβια θα σας φανεί λίγο παράξενη στη γεύση, αλλά αυτό θα είναι μόνο στην αρχή
HOLISTIC FITNESS TEAM