- Διαφήμιση -
Χρόνος Ανάγνωσης: 6 ΛεπτάΧρόνος Ανάγνωσης: 6 Λεπτά

Το καλοκαίρι έφυγε και σε πολλούς άφησε ωραίες αναμνήσεις σε ακόμα όμως περισσότερους άφησε παραπανίσια κιλά που τώρα πρέπει να βρουν τρόπο για να τα ξεφορτωθούν.

Πριν ξεκινήσετε μία δίαιτα ή διατροφή, πείτε την όπως θέλετε, θα πρέπει να επισκεφτείτε έναν γιατρό για να κάνετε τις απαραίτητες εξετάσεις. Κι αυτό είναι η αρχή. Βέβαια στις περισσότερες περιπτώσεις, ειδικά εάν οι εξετάσεις έχουν καλά αποτελέσματα, δεν δίνουν ιδιαίτερη σημασία στη διατροφή και περιορίζονται σε γενικόλογα όπως περιορίστε αυτό ή κόψτε το άλλο.

Παρακάτω συγκεντρώσαμε κάποιες συμβουλές, που ίσως δεν θα σας τις αναφέρει ο γιατρός σας πριν ξεκινήσετε τον αγώνα για να χάσετε τα περίσσια κιλά.

1. Η διατροφή είναι σημαντική. Η υγιεινή διατροφή και διατήρηση ενός υγιούς βάρους είναι δύο από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να αποτρέψει κανείς τις πιο κοινές χρόνιες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων, του διαβήτη τύπου 2, καθώς και ορισμένες μορφές καρκίνου. Η καλή διατροφή μπορεί επίσης να βελτιστοποιήσει τη θεραπεία και τη μείωση των επιπλοκών σε άτομα που έχουν ήδη εμφανίσει μία από τις παραπάνω ασθένειες.

2. Οι θερμίδες δεν είναι το μόνο πράγμα που έχει σημασία. Για λόγους αποτελεσματικότητας, πολλοί γιατροί αντιμετωπίζουν τη διατροφή και τον έλεγχο του βάρους, χρησιμοποιώντας τον απλό συσχετισμό «θερμίδες που λαμβάνω, θερμίδες που καταναλώνω». Το ενεργειακό ισοζύγιο είναι πράγματι απαραίτητο, αλλά η ποιότητα των θερμίδων είναι εξίσου σημαντική με την ποσότητα. Επιλέγοντας θρεπτικά τρόφιμα, όπως λαχανικά, φρούτα, όσπρια, δημητριακά ολικής αλέσεως θα σας βοηθήσει να καλύψετε τις ανάγκες σας σε μικροθρεπτικά συστατικά, να βελτιώσετε την υγεία του πεπτικού συστήματος, και να αισθάνεστε χορτάτοι με λιγότερες θερμίδες

3. Δεν υπάρχει “καλύτερη” δίαιτα. Ορισμένοι γιατροί υποστηρίζουν μια συγκεκριμένη δίαιτα επειδή έχει καλές επιδόσεις σε ερευνητικές μελέτες ή λειτούργησε καλά για άλλους ασθενείς (ή ακόμα και για τον εαυτό τους). Ωστόσο, η έρευνα δείχνει ότι κατά τη διάρκεια της διατροφής θα πρέπει να υπάρχει ποικιλία τροφών, διότι ο αποκλεισμός κάποιων μακροπρόθεσμα θα οδηγήσει σε αποτυχία της δίαιτας. Ακόμα θα πρέπει οι διατροφικές συμβουλές να εξατομικεύονται και να οδηγούν στην αλλαγή του τρόπου ζωής.

4. Θα πρέπει να ορίσετε κάποιους στόχους διατροφής. Ο γιατρός σας μπορεί γενικά να σας ενθαρρύνει να «τρώτε περισσότερα φρούτα και λαχανικά» ή «να τρώτε λιγότερο κόκκινο κρέας», αλλά οι γενικές συμβουλές ξεχνιούνται εύκολα. Η καλύτερη λύση είναι να θέσετε μαζί με το γιατρό σας συγκεκριμένους στόχους για την υγεία σας. Μπορείτε να ξεκινήσετε εντάσσοντας στη διατροφή τις σαλάτες και τους ξηρούς καρπούς και στη συνέχεια να εντάξετε περισσότερες υγιεινές συνήθειες, ώστε να έχετε μία ομαλή αλλαγή στον τρόπο της ζωής σας.

5. Τρώτε καλύτερα μπορεί να βελτιώσει την ψυχική και συναισθηματική υγεία σας. Οι γιατροί τείνουν να επικεντρώνονται στα φυσιολογικά οφέλη της υγιεινής διατροφής, όπως τη μείωση της αρτηριακής πίεσης ή του σακχάρου στο αίμα, αλλά οι ψυχολογικές ανταμοιβές μπορεί να είναι εξίσου ισχυρές. Οι έξυπνες διατροφικές επιλογές μπορούν να τονώσουν τη διάθεση, την ενέργεια και την πνευματική συγκέντρωση.

6. Μη σπαταλάτε τα χρήματά σας σε πολυβιταμίνες. Οι περισσότεροι γιατροί είναι αρνητική στο θέμα των συμπληρωμάτων διατροφής, αλλά ορισμένοι μπορεί να προτείνουν τη λήψη πολυβιταμινών ως έναν τρόπο για να γεμίσετε τα θρεπτικά κενά που δημιουργεί μία δίαιτα. Ωστόσο, εάν είστε ένα γενικά υγιές άτομο που τρώει μια σχετικά ποικιλία τροφών μία πολυβιταμίνη δεν θα σας προσφέρει κανένα όφελος παραπάνω.

7. Να πίνετε αρκετό νερό. Η καλή ενυδάτωση του οργανισμού είναι βασική για την καλή υγεία. Χρόνια μειωμένη κατανάλωση νερού μπορεί να προκαλέσει κόπωση, πονοκεφάλους, και δυσκοιλιότητα, αλλά και πιο σοβαρά προβλήματα υγείας όπως πέτρες στα νεφρά. Έτσι θα πρέπει να καταναλώνετε αρκετό νερό και άλλα υγρά με χαμηλές θερμίδες.

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

- Διαφήμιση -