Ξεμένει από “καύσιμα” το δίκτυο Μετρό της Αθήνας. Η καθυστέρηση λόγω της οικονομικής κρίσης στην υλοποίηση νέων έργων έχει επιφέρει μεγάλη ανάσχεση στον αρχικό προγραμματισμό για την επέκταση του δικτύου σε νέες περιοχές της πρωτεύουσας.
Είναι χαρακτηριστικό πως ο τελευταίος διαγωνισμός για έργα Μετρό στην Αθήνα έγινε το 2008 και αφορά την σημερινή υπό κατασκευή επέκταση της γραμμής 3 προς τον Πειραιά. Από τότε έχουν περάσει 7 χρόνια και προς το παρόν δεν φαίνεται στον ορίζοντα τι νέο μπορούμε να περιμένουμε.
Η περίφημη γραμμή 4 εξαγγέλεται από το 2005 αλλά δεν την έχουμε δει να οδεύει προς υλοποίηση. Τα τελευταία 3 χρόνια μεταφέρεται από δημόσιο έργο σε ΣΔΙΤ και τούμπαλιν. Εδώ και μερικούς μήνες έχει επανακάμψει η ιδέα υλοποίησης της γραμμής μέσω ΣΔΙΤ για να μειωθεί η χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ.
Αυτό σημαίνει μεγάλες χρονικές καθυστερήσεις και μετάθεση της λειτουργίας ακόμα και του πρώτου τμήματος μετά το 2025. Όταν ολοκληρωθεί το έργο της επέκτασης της γραμμής 3 στον Πειραιά (μάλλον το 2019) θα υπάρξει μία μεγάλη νεκρή περίοδος μέχρι να δούμε και πάλι νέους σταθμούς στο δίκτυο.
Το πρόβλημα όμως επεκτείνεται. Το νέο ΕΣΠΑ λόγω στενότητας δεν προβλέπει άλλα έργα Μετρό. Οι επεκτάσεις που μελετώνται προς Ίλιον, Γλυφάδα (γραμμή 2) και προς Νέα Ερυθραία (γραμμή 1) στην καλύτερη περίπτωση θα οδεύσουν προς υλοποίηση στο επόμενο ΕΣΠΑ μετά το 2021 και η λειτουργία τους σε εντελώς θεωρητικό επίπεδο μετά το 2026-2027.
Η αδυναμία αυτή θα έχει επιπτώσεις στην μελλοντική εικόνα της πόλης. Εφόσον το Μετρό, η ραχοκοκαλιά του συστήματος μεταφορών δεν θα μεγαλώνει με συνηθισμένους για την πόλη ρυθμούς, τότε μοιραία το υπάρχων σύστημα θα επιδεινώνεται με το επίπεδο κορεσμού να είναι όλο και πιο μεγάλο.
Ήδη, υπάρχουν ώρες που το δίκτυο του Μετρό λειτουργεί σχεδόν στα όρια του. Τι θα γίνει όταν υπάρξει ακόμα μεγαλύτερη συμμετοχή του κόσμου σε αυτό; Μην ξεχνάμε πως πάγια πολιτική στις μεταφορές είναι η αύξηση του ποσοστού εκείνων που μετακινούνται με τα ΜΜΜ στο 50% από 25%.
Αυτό φυσικά δεν μπορεί να γίνει με τους 7 νέους σταθμούς που θα λειτουργήσουν σε 4 χρόνια; η με εκείνους που …προγραμματίζεται να λειτουργήσουν σε 12 ή 15 χρόνια όταν οι ανάγκες τις πόλης θα έχουν αλλάξει εντελώς.
ΠΗΓΗ: www.notiamatia.gr