- Διαφήμιση -
Χρόνος Ανάγνωσης: 4 ΛεπτάΧρόνος Ανάγνωσης: 4 Λεπτά

Σημαντικές θεωρεί τις εξελίξεις σχετικά με το ρέμα της Πικροδάφνης, το «Δίκτυο Πολιτών για τη διάσωση του ρέματος της Πικροδάφνης», αποτέλεσμα των οποίων θα είναι η καταστροφή της περιβαλλοντικής του αξίας, η υποβάθμιση της αντιπλημμυρικής του λειτουργίας και η εκμηδένιση της δυνατότητάς του να χρησιμοποιηθεί ως μοχλός για την περιβαλλοντική αναβάθμιση των περιοχών από τις οποίες διέρχεται, προς όφελος των περισσοτέρων από 240.000 κατοίκων τους.

Σύμφωνα με το Δίκτυο Πολιτών οι εξελίξεις αυτές έχουν να κάνουν με:

  • Την τροποποιημένη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το έργο «Ανάπλαση ρέματος Πικροδάφνης (από λ. Βουλιαγμένης έως εκβολή)» της Περιφέρειας Αττικής. Η μελέτη αυτή προβλέπει την τοποθέτηση συρματοκιβωτίων («σαρζανέτια») κατά μήκος 6.094 μέτρων (και στις δύο όχθες), την ανέγερση τοίχων σε μήκος 3.273 μέτρων και την κατασκευή βαριών έργων από μπετόν σε μήκος 1.067 μέτρων της κοίτης του, που είναι συνολικά 4.805 μέτρα (από τη λ. Βουλιαγμένης μέχρι την εκβολή του). Με τα έργα αυτά καταστρέφεται το τελευταίο ρέμα της Αττικής που έχει παραμείνει στη φυσική του μορφή στο μεγαλύτερο μέρος του και επέρχεται μη αναστρέψιμη ζημιά στην πλούσια πανίδα του.
  • Την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που απέρριψε ως εκπρόθεσμη την αίτηση ακύρωσης κατασκευής αγωγών στην Ηλιούπολη με τους οποίους μεταφέρονται στο ρέμα της Πικροδάφνης τα όμβρια ύδατα έκτασης 3 τετρ. χιλ. που δεν καταλήγουν σήμερα σε αυτό και των οποίων φυσικός αποδέκτης είναι το ρέμα Τραχώνων. Η σημαντική προσαύξηση της παροχής του ρέματος της Πικροδάφνης με τα όμβρια ύδατα περιοχών που δεν ανήκουν στη λεκάνη απορροής του, θα πολλαπλασιάσει τους κινδύνους καταπτώσεως πρανών του, ιδιαίτερα στην περιοχή του Αγίου Δημητρίου όπου σε αρκετά σημεία η ευστάθειά τους είναι ήδη οριακή, και θα αυξήσει τις πιθανότητες πλημμυρικών φαινομένων στις εκβολές του στο Παλαιό Φάληρο και στον Άλιμο.

Προκειμένου να ενημερωθεί το κοινό, το «Δίκτυο Πολιτών για τη διάσωση του ρέματος της Πικροδάφνης» προσκαλεί για αύριο Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου, στις 1:00 μ.μ. στο Φλοίσβο (το γνωστό άσπρο στρογγυλό κτίριο στην παραλία του Παλαιού Φαλήρου) σε συνέντευξη Τύπου, στην οποία θα είναι παρόντες εκπρόσωποι της Περιφέρειας Αττικής, των δημοτικών αρχών και των δημοτικών παρατάξεων των Δήμων της περιοχής Ηλιούπολης, Αγίου Δημητρίου, Παλαιού Φαλήρου, Αλίμου και περιβαλλοντικών οργανώσεων.

 

- Διαφήμιση -