- Διαφήμιση -
Χρόνος Ανάγνωσης: 8 ΛεπτάΧρόνος Ανάγνωσης: 8 Λεπτά

Το οικονομικό κλίμα, παρά το γεγονός πως έχουμε πια μια σταθερή Αριστερή κυβέρνηση, παραμένει βαρύ και επηρεάζεται βαθύτατα από την προσδοκία και τους φόβους χιλιάδων Ελλήνων για τις εξελίξεις που αφορούν, κυρίως στα κόκκινα δάνεια.

Του Γεωργίου Παπασίμου*

Η έρευνα της Public Issue που παρουσίασε η «Αυγή» της Κυριακής είναι χαρακτηριστική. Το 87% των δανειοληπτών αδυνατεί ή δυσκολεύεται να αποπληρώσει το δάνειό του. Και δεν είναι η πρώτη, μιας και όλες οι μετρήσεις καταλήγουν στο ίδιο συμπέρασμα: πως οι Έλληνες πολίτες δεν αντέχουν άλλες περικοπές, αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, έχουν «στεγνώσει» από ρευστό και ελπίδες.

Ακριβώς αυτή η αβεβαιότητά τους για το τι πρόκειται να συμβεί, τους κάνει να είναι απαισιόδοξοι, γεγονός που θα επηρεάσει προσεχώς τη σχέση τους με την Αριστερά αλλά και από αυτήν θα εξαρτηθεί η επιτυχία της τελευταίας.

Ο Αλέξης Τσίπρας και η κυβέρνηση Κοινωνικής Σωτηρίας ψηφίστηκαν, και μάλιστα δύο φορές μέσα σε έναν χρόνο, επειδή έφερναν το νέο, επειδή δεν ταυτίζονταν με τα παραδοσιακά κόμματα, τη διαφθορά και τη διαπλοκή. Επειδή δεν ήταν υπαίτιοι για την εδραίωση ενός αφερέγγυου καθεστώτος που κατέκλεψε το δημόσιο και επέτρεψε στην ντόπια ολιγαρχία να επιβάλλει μια παρασιτική οικονομία και να επιβάλλει κλεπτοκρατικούς μηχανισμούς.

Τα πρώτα όμως μέτρα του νέου μνημονίου, που είναι το ίδιο βάρβαρα και αποτελούν τη συνέχεια των προηγούμενων, που εξάντλησαν τα αποθέματα των νοικοκυριών και απαξίωσαν την εργασία, δημιούργησαν ή τείνουν να δημιουργήσουν μια νέα φουρνιά κουρασμένων, απογοητευμένων και πολιτικά απροσδιόριστης ταυτότητας πολιτών.

Το είχαμε ξαναγράψει. Πολλοί από όλους όσοι ψήφισαν τον ΣΥΡΙΖΑ και τις συνεργαζόμενες με αυτόν δυνάμεις δεν το έκαναν συνειδητά ή δεν το έκαναν με την απόλυτη βεβαιότητα πως γνώριζαν τι θα πράξουν ως κυβέρνηση. Έδιναν όμως ψήφο σε μια νέα ελπίδα, στην ελπίδα της Αριστεράς.

Μερικούς μήνες μετά, το ευφυές σύνθημα «πρώτη φορά Αριστερά», δείχνει πως αρχίζει να λειτουργεί «πιεστικά»… προς την αντίθετη κατεύθυνση. Η νέα κυβέρνηση οφείλει σε σύντομο χρονικό διάστημα να αποδείξει όχι πως μπορεί να υλοποιήσει άλλο ένα επαχθές μνημόνιο και να τηρήσει τις δεσμεύσεις της έναντι των δανειστών, αλλά πως μπορεί να κάνει πράξη ένα νέο όραμα, να υλοποιήσει ένα παράλληλο πρόγραμμα αλληλεγγύης και ανάπτυξης.

Σύμφωνα με την έρευνα της Public Issue, το κλίμα ανάμεσα στους πολίτες για την πορεία της χώρας παραμένει αρνητικό. Το 85% θεωρεί ότι πηγαίνουμε σε λάθος κατεύθυνση και το 9% σε σωστή.

Ίδιες ακριβώς είναι οι τάσεις και σε σχέση με την ανασφάλεια που νιώθουν οι Έλληνες πολίτες, που πιστεύουν ότι το προσεχές δωδεκάμηνο η οικονομική του κατάσταση (68%) θα χειροτερεύσει.

Ένα ποσοστό που αγγίζει το 88% αισθάνεται ανασφαλές και μόλις ένα 11% ασφαλές.

Παράλληλα, επειδή υπάρχουν πολίτες, κυρίως από τη μεριά της αντιπολίτευσης, οι οποίοι σχολιάζουν το γεγονός πως ενώ τα μέτρα που προωθούνται στη Βουλή είναι το ίδιο σκληρά με τα προηγούμενα, δεν… κουνιέται φύλλο, δεν πραγματοποιούνται απεργίες, δεν γίνονται κινητοποιήσεις, να επισημάνουμε πως, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, το 65% εκτιμά πως τους επόμενους 2-3 μήνες θα υπάρξουν απεργίες και κινητοποιήσεις. Άρα, οι όποιοι σχολιασμοί μοιάζουν βιαστικοί, μιας και φαίνεται να διαμορφώνεται πολύ αργά μια νέα τάση που δεν γνωρίζουμε πού θα οδηγήσει. Αν, ας πούμε, δημιουργήσει ένα νέο κίνημα κοινωνικής αμφισβήτησης.

Την ίδια ώρα, η αξιωματική αντιπολίτευση δεν εισπράττει ούτε την επιφύλαξη ούτε την όποια, πρόωρη έστω, δυσαρέσκεια του εκλογικού σώματος. Ενώ από την κυβέρνηση δηλώνει ικανοποιημένο το 15% και δυσαρεστημένο το 85%, από τη Ν.Δ. δυσαρεστημένο είναι το 88% και ικανοποιημένο μόλις το 11%. Παρ’ όλα αυτά, αυτό που κρατάμε, πέρα από την ευχέρεια που παρέχεται με αυτόν τον τρόπο στην κυβέρνηση Κοινωνικής Σωτηρίας να προχωρήσει και να σταθεροποιήσει τα βήματά της και να δώσει αριστερό στίγμα, είναι η μεγάλη δυσαρέσκεια προς τις δύο μεγαλύτερες πολιτικές δυνάμεις του τόπου (που αγγίζει το εξωφρενικό υπό άλλες συνθήκες 85% για την κυβέρνηση και 88% για την αντιπολίτευση).

Η δυσαρέσκεια των πολιτών ήταν αυτή που τους μετατόπισε προς τον ΣΥΡΙΖΑ, που οδήγησε σε κατάρρευση το ΠΑΣΟΚ και συρρίκνωσε τη Νέα Δημοκρατία. Αν παραμείνει, ενδέχεται να μετατοπίσει πολιτικά ευρύτερα κοινωνικά στρώματα και κανείς δεν μπορεί με βεβαιότητα να αποκλείσει την πιθανότητα μιας ακροδεξιάς στροφής. Γι’ αυτό και η επιτυχία της Αριστεράς αποτελεί και ένα στοίχημα, ένα ανάχωμα σε όποιο πολιτικό ολίσθημα.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ Χ. ΠΑΠΑΣΙΜΟΣ*

Δικηγόρος Παρ’ Αρείω Πάγω

Φιλοτίου 2-4, Αθήνα, Τ.Κ. 11362, Τηλ.: 210.8237.140, 6972.924356

Fax: 210.8218.633, e-mail: g.papasimos@yahoo.com

Site: http://www.gpapasimos.gr/

Twitter: @PapasimosG

https://www.facebook.com/syrizapapasimos?ref=hl

- Διαφήμιση -