του Νότη Μαριά, Ανεξάρτητου Ευρωβουλευτή, Επικεφαλής του Πολιτικού Κινήματος Αντιμνημονιακοί Πολίτες, Καθηγητή Θεσμών Ε.Ε. στο Πανεπιστήμιο Κρήτης
Και στο ζήτημα των Γερμανικών αποζημιώσεων η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ αποδείχτηκε τραγικά κατώτερη των προσδοκιών, μετά τη μνημονιακή της στροφή. Αθέτησε πρόσφατα με τον πλέον κυνικό και ένοχο τρόπο την υπόσχεσή της να εγγράψει στον Κρατικό προϋπολογισμό τις απαιτήσεις της Ελλάδας για το γερμανικό χρέος.
Ο σημερινός Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, τον Νοέμβριο του 2014 είχε δεσμευθεί, εν μέσω προεκλογικής περιόδου, ότι αν εκλεγεί θα προχωρήσει αμέσως στην εγγραφή των Γερμανικών Αποζημιώσεων στον Κρατικό προϋπολογισμό. Μία κίνηση που οι Ελληνικές κυβερνήσεις αποφεύγουν συστηματικά και ύποπτα.
Ο τρόπος υπάρχει και ήδη από το 2010 διατυπώσαμε με τεκμηριωμένο νομικά και πολιτικά τρόπο το πώς μπορεί να εγγραφεί στον Κρατικό προϋπολογισμό το σύνολο των απαιτήσεων της χώρας έναντι της Γερμανίας για την περίοδο της ναζιστικής κατοχής.
Όπως έχουμε αναλύσει ήδη από το 2011 και στο βιβλίο μας Το Μνημόνιο της χρεοκοπίας και ο άλλος δρόμος «σε πρώτη φάση η Ελληνική κυβέρνηση οφείλει να εγγράψει το ΄΄αντίστοιχο γερμανικό χρέος προς την Ελληνική Δημοκρατία΄΄ στις ανείσπρακτες οφειλές προς το Ελληνικό Δημόσιο και κατ΄ επέκταση στον Κρατικό προϋπολογισμό αφού πρόκειται για άμεσα απαιτητό χρέος. Στη συνέχεια θα πρέπει να δοθεί σχετική εντολή από το Υπουργείο Οικονομικών στις υπηρεσίες του να προβούν σε άμεσες ενέργειες για την είσπραξη του εν λόγω ληξιπρόθεσμου γερμανικού χρέους. Η εγγραφή στον Κρατικό προϋπολογισμό του ΄΄αντίστοιχου γερμανικού χρέους προς την Ελληνική Δημοκρατία΄΄ θα έχει ως αποτέλεσμα ο προϋπολογισμός της χώρας μας να μεταβληθεί σε πλεονασματικός με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την έξοδο της Ελλάδας από τη δημοσιονομική εποπτεία της Ε.Ε., την εκπλήρωση των κριτηρίων του Μάαστριχτ, την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας κλπ. Ταυτόχρονα σύμφωνα με τους κανόνες της Eurostat η Γερμανία θα πρέπει να υποχρεωθεί να εγγράψει το δημόσιο χρέος της προς την Ελλάδα στον δικό της Κρατικό προϋπολογισμό και έτσι να τεθεί πλέον το Βερολίνο στη βάσανο της πιθανής δημοσιονομικής επιτήρησης από την Ε.Ε. αφού είναι σαφές ότι δε θα εκπληρώνει τα κριτήρια του Μάαστριχτ αλλά ούτε και τους όρους του Συμφώνου Σταθερότητας».
Κάτι τέτοιο θα μετέτρεπε την φτωχοποιημένη σήμερα από την κρίση και τα μνημόνια Ελλάδα από οφειλέτη και αποικία χρέους που πασχίζουν να τη κάνουν, σε δανειστή και κυρίαρχο κράτος, που διεκδικεί και μάλιστα έντοκα όσα οι Γερμανοί της άρπαξαν.
Ειδικότερα, η Ελλάδα μπορεί και ΠΡΕΠΕΙ να διεκδικήσει:
- Τις Πολεμικές Επανορθώσεις που επιδικάστηκαν από τη Διεθνή διάσκεψη Ειρήνης των Παρισίων το 1946.
- Το Αναγκαστικό Κατοχικό Δάνειο.
- Τις αποζημιώσεις των συγγενών των χιλιάδων θυμάτων που εκτελέστηκαν από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής στα εκατοντάδες μαρτυρικά χωριά και τις πόλεις της πατρίδας μας.
- Τις αποζημιώσεις των συγγενών των χιλιάδων θυμάτων που δολοφονήθηκαν στο Άουσβιτς, στο Νταχάου και στα υπόλοιπα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης.
- Την επιστροφή των αρχαιολογικών μας θησαυρών, που λεηλάτησαν οι Ναζί καθώς και των έργων πολιτιστικής και καλλιτεχνικής κληρονομιάς της χώρας μας.
Eν τούτοις και παρά το γεγονός ότι ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε φέτος στην επέτειο της ανατίναξης της γέφυρας του Γοργοποτάμου ότι «οι Γερμανικές Αποζημιώσεις είναι νομικά επιδιώξιμες και δικαστικά διεκδικήσιμες» η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δεν όρθωσε ανάστημα στους δήθεν δανειστές, τη Μέρκελ, τον Σόιμπλε και την «παρέα» τους. Έτσι άφησε να περάσει ανεκμετάλλευτη μια ακόμη ευκαιρία να εγγραφούν οι Ελληνικές απαιτήσεις για το γερμανικό χρέος στον Κρατικό προϋπολογισμό.
Πέρα λοιπόν, από τη μνημονιακή της στροφή, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ προστέθηκε και στον μακρύ κατάλογο των ιστορικά άτολμων κρατούντων, που αρνήθηκαν να διεκδικήσουν σθεναρά το δίκιο της Ελλάδας και τις απαιτήσεις της έναντι της Γερμανίας.
Ο ελληνικός λαός όμως δεν πρόκειται να ξεχάσει και δεν πρόκειται να ησυχάσει μέχρι να δικαιωθεί. Ιδίως τώρα, που παρά τα δεινά που περνάει η χώρα με τα κοράκια των αγορών να ξεσκίζουν τις σάρκες της, υπάρχει επιτέλους για πρώτη φορά σημαντική προοπτική στο ζήτημα των Γερμανικών Αποζημιώσεων.
Κόντρα στις επιβουλές και τα συμφέροντα πολλών, ο δρόμος άνοιξε όταν -μετά από εισήγησή μας- η Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έκρινε παραδεκτή την Αναφορά της Πανελλήνιας Ένωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ) για τις Οφειλές της Γερμανίας προς την Ελλάδα και η Γερμανία καλείται πλέον να απολογηθεί και να αντιμετωπίσει δημοσίως την Ελλάδα. Στόχος μας είναι επιτέλους να αναγκαστεί η Γερμανία να λογοδοτήσει πολιτικά, νομικά, υλικά και ηθικά για τα βασανιστήρια και τη δολοφονία Ελλήνων στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, τις σφαγές χιλιάδων αμάχων, τα ολοκαυτώματα χωριών και το ξεκλήρισμα οικογενειών κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής , την καταστροφή των υποδομών και της οικονομίας της πατρίδας μας, το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο, τις λεηλασίες αρχαιοτήτων και την αρπαγή των πολιτιστικών θησαυρών της χώρας.
Η μάχη θα είναι δύσκολη, καθώς όλο και περισσότεροι επιχειρούν να βάλουν προσκόμματα στην δίκαιη Ελληνική απαίτηση. Όμως, θα συνεχίσουμε μέχρι οι πάντες να συνειδητοποιήσουν ότι η Ελλάδα είναι ο δανειστής και η Γερμανία ο οφειλέτης.
Αυτό άλλωστε διακηρύξαμε και στην εκδήλωση που διοργάνωσε στις 9 Δεκεμβρίου το Πολιτικό μας Κίνημα «Αντιμνημονιακοί Πολίτες» στο πρώην στρατόπεδο συγκέντρωσης των ναζί στο Μπρέντοκ του Βελγίου.
Εκεί όπου διακηρύξαμε για άλλη μια φορά ότι ο αγώνας συνεχίζεται μέχρι να δικαιωθούμε.