- Διαφήμιση -
Χρόνος Ανάγνωσης: 6 ΛεπτάΧρόνος Ανάγνωσης: 6 Λεπτά

Οι ξηροί καρποί είναι must στις γιορτές καθώς αποτελούν το ιδανικό συνοδευτικό των ποτών αλλά και το βασικό συστατικό των γλυκών μας.

Ωστόσο, δεν πρέπει να λείπουν από το διαιτολόγιό μας καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου γιατί είναι ιδιαίτερα θρεπτικοί.

Αμύγδαλα, καρύδια, κουκουναρόσποροι, φιστίκια, φουντούκια, αλλά και πολλοί άλλοι αποτελούν μια υγιεινή, θρεπτική και νόστιμη διατροφική επιλογή.

Τροφές με ιδιαίτερη διατροφική αξία

Τα τελευταία χρόνια γίνονται πολλές έρευνες για τη σύσταση και την αξία τους και έχει αποδειχτεί ότι είναι πλούσιοι σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (υγιεινά λίπη δηλαδή), πρωτεΐνες, ιχνοστοιχεία (π.χ. μαγνήσιο), φυτικές ίνες και σε διάφορες βιταμίνες, όπως η Ε.

Γι’ αυτό άλλωστε και οι ειδικοί συστήνουν να τους καταναλώνουμε ακόμα και καθημερινά, απλώς να μην ξεπερνάμε το μέτρο καθώς δίνουν και αρκετές θερμίδες.

Καλό είναι επίσης, να προτιμούμε τους νωπούς και τους ανάλατους ξηρούς καρπούς.

Πέρα όμως από τα κοινά τους θρεπτικά στοιχεία κάθε ξηρούς καρπός έχει τη δική του ξεχωριστή διατροφική αξία.

Έτσι:

Τα αμύγδαλα: είναι πλούσια σε πολυακόρεστα λιπαρά, βιταμίνη Ε, φυτικές ίνες και φυτοστερόλες. Είναι από τα λίγα τρόφιμα που είναι καλή πηγή ασβεστίου.

Τα καρύδια: Είναι πλούσια από τη φύση τους σε φυτικές στερόλες, έχουν μεγάλη ποσότητα αντιοξειδωτικών ουσιών (όπως σελήνιο και ψευδάργυρο), δίνουν πολύ μαγνήσιο, κάλιο, φώσφορο, βιταμίνη Ε καθώς και λίγο σίδηρο.

Το σπουδαιότερο ίσως είναι η περιεκτικότητα τους σε βιταμίνη Κ, μία βιταμίνη που συντίθεται κυρίως στο έντερο αλλά τα καρύδια την προσφέρουν σε μεγαλύτερη ποσότητα.

Ο κουκουναρόσπορος: Υπερτερεί σε σίδηρο, μαγγάνιο και ψευδάργυρο.

Τα φυστίκια Αιγίνης: Παρέχουν στον οργανισμό μας πλούσια και θρεπτική πρωτεΐνη. Σε αντίθεση με τους περισσότερους ξηρούς καρπούς (που έχουν πολυακόρεστα λιπαρά) είναι – όπως και τα φουντούκια – πλούσια σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, που είναι πολύ ευεργετικά για την καρδιά.

Τα φουντούκια: Είναι πολύ πλούσια σε λιπαρά. Μας δίνουν πρωτεΐνες και υδατάνθρακες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β καθώς και ιχνοστοιχεία, όπως Κάλιο, Μαγνήσιο και Φώσφορο.

Τα αράπικα φιστίκια: Έχουν μεγάλη ποσότητα (διπλάσια από τα καρύδια) φυτικών στερολών και είναι έτσι δραστικά στην αντιμετώπιση της χοληστερίνης.

Στις μέρες μας, μπορούμε να βρούμε όλους τους ξηρούς καρπούς, αφού – ακόμα κι όταν δεν είναι η εποχή τους ή οι ντόπιοι δεν επαρκούν – εισάγονται από το εξωτερικό και υπάρχουν στην αγορά όλες τις εποχές.

Παρ’ όλα αυτά υπάρχουν συγκεκριμένες εποχές του χρόνου που βγαίνουν στην αγορά οι νέες σοδειές, όπου κατά κανόνα οι ξηροί καρποί είναι και καλύτεροι.

Επίσης, όταν αγοράζουμε συσκευασμένους ξηρούς καρπούς θα πρέπει πάντα να προσέχουμε την ημερομηνία λήξης.

Οι ξηροί καρποί πρέπει να φυλάγονται σε μέρος ξηρό και δροσερό γιατί η υγρασία τους κάνει να μουχλιάζουν και η ζέστη τους κάνει να ταγκίζουν και αλλοιώνει τη γεύση τους.

Οι ξηροί καρποί συγκαταλέγονται στα τρόφιμα που προκαλούν συχνά σοβαρές αλλεργίες, που δεν ξεπερνιούνται εύκολα.

Όπως όλες οι αλλεργίες μπορεί να προκύψουν ξαφνικά και σε οποιαδήποτε στιγμή ακόμα και σε κάποιον που έτρωγε σε όλη του τη ζωή το συγκεκριμένο ξηρό καρπό.

Έτσι, θα πρέπει αν κάποιος εμφανίσει έστω και μία ελαφριά αντίδραση σε κάποιο ξηρό καρπό να τη διερευνήσει – με τη βοήθεια ενός αλλεργιολόγου – επειδή την επόμενη φορά μπορεί να είναι πιο σοβαρή.

- Διαφήμιση -