Η τρόικα «έβαλε στο μάτι» και τους Έλληνες αγρότες – κατακρεουργεί επιδοτήσεις, δρομολογεί κατασχέσεις αγροτικών εισοδημάτων και διαλύει συστηματικά τον πρωτογενή τομέα της πατρίδας μας.
Του Νότη Μαριά, Ανεξάρτητου Ευρωβουλευτή, Επικεφαλής του Πολιτικού Κινήματος Αντιμνημονιακοί Πολίτες, Καθηγητή Θεσμών Ε.Ε. στο Πανεπιστήμιο Κρήτης
Η σφαγή των αγροτικών επιδοτήσεων σχεδιάζεται καιρό τώρα από τους δανειστές, που θέλουν να διαλύσουν τον πρωτογενή τομέα της Ελλάδας, με κατασχέσεις αγροτικών εισοδημάτων, άγρια φορολόγηση των παραγωγών και εκμηδενισμό των ενισχύσεων για τους μικροκαλλιεργητές.
Φέτος για πρώτη φορά οι αγρότες μας είδαν τις επιδοτήσεις τους, παραμονές των γιορτών, κατακρεουργημένες, με βάση τις επιταγές της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ). Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης παραδέχτηκε ότι πίστωσε στους λογαριασμούς τους το 56% των ενισχύσεων, ενώ συνάμα τα «αναθεωρημένα κριτήρια της ΚΑΠ» φρόντισαν να πετσοκόψουν τα δικαιώματα της πλατιάς μάζας του αγροτικού μας κόσμου, αφήνοντας εκτός ενισχύσεων τους νέους αγρότες και όσους είχαν μικροκαλλιέργειες κάτω από 4 στρέμματα γης.
Χαρακτηριστικό είναι ότι οι αγροτικές επιδοτήσεις που δεν ξεπερνούν τα €250 χάθηκαν οριστικά, αφού η νέα ΚΑΠ απαξιεί να ασχοληθεί με «μικροποσά». Τα χρήματα αυτά όμως στη φτωχοποιημένη από τα μνημόνια Ελλάδα είναι ποσά υπολογίσιμα για το κάθε νοικοκυριό και ιδίως για τους αγρότες μας, που έχουν ήδη υποστεί καταστροφές στην παραγωγή τους λόγω καιρού, αποκλεισμό από τη ρωσική αγορά λόγω εμπάργκο, φοροεπιδρομή στα εισοδήματά τους λόγω μνημονίων και κατρακύλα στις τιμές των προϊόντων τους λόγω κρίσης.
Τα γεγονότα αποδεικνύουν για άλλη μία φορά ότι οι δανειστές επεργάζονται το πώς θα λεηλατήσουν κάθε πόρο επιβίωσης των Ελλήνων αγροτών, ώστε να τους αναγκάσουν να εγκαταλείψουν την πρωτογενή τους παραγωγή. Έτσι πέρασαν τελικά ένα νομοθετικό πλαίσιο, σε σχέση με τις κατασχέσεις, που μπορούν να κάνουν εις χείρας τρίτων, αφήνοντας Εφορίες, Ταμεία, Τράπεζες και άλλους να «βάλουν στο χέρι» τις αγροτικές επιδοτήσεις, που εξ ορισμού θα έπρεπε να θεωρούνται ακατάσχετα εισοδήματα.
Τελικά, προκάλεσαν μία ασφυκτική κατάσταση, φτάνοντας τους Έλληνες αγρότες στα όρια της απελπισίας, αφού όχι μόνο παρακράτησαν τις επιδοτήσεις αλλά ταυτόχρονα με τη συνδρομή της μνημονιακής συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ πέρασαν μέτρα φοροεπιδρομής στα εισοδήματά τους. Χαρακτηριστικό είναι ότι την τελευταία πενταετία το αγροτικό εισόδημά έχει μειωθεί κατά 1,5 δισ. ευρώ, ενώ η φορολογία του αυξήθηκε κατά 150%.
Ήδη από τις 14 Οκτωβρίου κατήγγειλα με παρεμβάσεις μου στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες το μνημονιακό Πολυνομοσχέδιο, που συρρικνώνει και άλλο το ήδη πενιχρό αγροτικό εισόδημα. Τα τερτίπια των δανειστών και τα φορομπηχτικά μέτρα τους στοχεύουν να διαλύσουν την πρωτογενή παραγωγή για να κάνουν ευκολότερα τη χώρα μας «αποικία χρέους» και υποχείριο των σχεδίων τους. Έθεσα το θέμα δύο ακόμη φορές στην Ολομέλεια της Ευρωβουλής στο Στρασβούργο για να ακουστεί η αγωνία των Ελλήνων αγροτών και τα αιτήματά τους.
Παράλληλα προσπαθήσαμε φτιάχνοντας ένα δίκτυο με ενδιαφερόμενους Ευρωβουλευτές – κυρίως Ιταλούς – να πιέσουμε σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για άρση των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, για να ανοίξουν αντίστοιχα οι ρωσικές αγορές για τους αγρότες μας. Δυστυχώς, πριν λίγες μέρες ο Έλληνας Πρωθυπουργός -ακολουθώντας Μέρκελ, Ολάντ κ.λπ.- έδωσε το «πράσινο φως» και έτσι η ελληνική πλευρά προσυπέγραψε συνακόλουθα αρμοδίως την επέκταση των οικονομικών κυρώσεων της Ε.Ε. στη Ρωσία για 6 ακόμη μήνες. Απόφαση που έχει –εξ αντανακλάσεως- τεράστιο κόστος και για τα γεωργικά προϊόντα της Ελλάδας.
Όμως ο αγώνας μας θα συνεχιστεί. Ως Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής δηλώνω για μία ακόμη φορά, πως θα σταθώ στο πλευρό των αγροτών μας και θα δώσω δυναμικό παρόν σε κάθε προσπάθεια του ελληνικού λαού, για να πετάξουμε όλοι μαζί την τρόικα έξω από την πατρίδα μας.