- Διαφήμιση -
Χρόνος Ανάγνωσης: 10 ΛεπτάΧρόνος Ανάγνωσης: 10 Λεπτά

Με την ζωή να γίνεται όλο και πιο δύσκολη και με τον αγώνα για την αναζήτηση της ευτυχίας, όλο και πιο επίπονο, ο σύγχρονος άνθρωπος έχει δεκάδες ανασταλτικούς παράγοντες που τον εμποδίζουν από το να νιώθει πλήρης, ήρεμος και ευτυχής.

Αν δεχθούμε ότι «η ευτυχία είναι εσωτερική υπόθεση» και ότι «τα λεφτά δεν φέρνουν την ευτυχία», ποια είναι τα δέκα πράγματα που μπορείτε να κάνετε οι ίδιοι/ες για να είστε πραγματικά χαρούμενοι/ες, χωρίς να ξεχνάτε βέβαια ότι και η ευτυχία είναι κάτι που μοιράζεται!
Τον δεκάλογο συνέταξε η «Action for Happiness», μια οργάνωση ανθρώπων που ιδρύθηκε το 2010 με πάτρωνα τον Δαλάι Λάμα και που ως στόχο έχει να κάνει τον κόσμο ένα πιο ευτυχισμένο μέρος για να ζεις, αναλύοντας σχετικές επιστημονικές έρευνες στον χώρο της Ψυχοκοινωνιολογίας.

1) Βοήθησε κάποιον


Όσοι έχουν προσφέρει γνωρίζουν καλά ότι δεν υπάρχει μεγαλύτερη ικανοποίηση από το να δίνεις, μεγαλύτερη και από το να παίρνεις. Και το ζήτημα δεν είναι χρηματικό. Μπορείς να βοηθήσεις με την εθελοντική σου εργασία, με το ενδιαφέρον που θα δείξεις, με τον χρόνο που θα αφιερώσεις σε κάποιον. Έρευνες δείχνουν ότι το να νοιάζεσαι σου προσφέρει την ολοκλήρωση που αναζητάς και ενδυναμώνει την υγεία σου.

2) Χτίσε σχέσεις με τους άλλους


Αν πιστεύεις ότι μπορείς να ευτυχίσεις μέσα στην μοναξιά σου, μάλλον κάτι δεν έχεις καταλάβει σωστά. Οι ανθρώπινες σχέσεις είναι από τους πιο σημαντικούς παράγοντες ευτυχίας, επομένως άρχισε να επενδύεις σε αυτές. Έρευνες δείχνουν ότι οι άνθρωποι με μακρόχρονες και δυνατές σχέσεις, ζουν πιο χαρούμενοι, πιο υγιείς και για περισσότερα χρόνια.

3) Φρόντισε το σώμα σου


«Νους υγιής εν σώματι υγιεί» έλεγαν οι αρχαίοι και τώρα έρχονται και οι σύγχρονοι επιστήμονες να το επιβεβαιώσουν. Και υπάρχουν πολλοί που επιμένουν ότι η διάθεση τους εκτοξεύεται στα ύψη μετά από μια ώρα γυμναστικής. Δεν χρειάζεται να τρέξεις τον Μαραθώνιο ασφαλώς για να το πετύχεις, απλά λίγο περισσότερο χρόνο να περάσεις στην φύση, λίγο περισσότερο να προσέξεις την διατροφή σου και λίγο λιγότερη ώρα να σπαταλήσεις μπροστά σε κάποια οθόνη τηλεόρασης ή υπολογιστή και ήδη θα έχεις σημειώσει σημαντική πρόοδο.

4) Παρατήρησε τον κόσμο γύρω σου


Η ίδια η ζωή είναι η ευτυχία μας. Και αν πολλές φορές που περνάς μια φάση απαισιοδοξίας αναρωτιέσαι αν «αυτό είναι όλο κι όλο», σίγουρα πρέπει να ανοίξεις καλά τα μάτια σου και να αρχίσεις να παρατηρείς το περιβάλλον σου. Γιατί υπάρχουν δεκάδες πράγματα που τα αγνοείς και είναι πραγματικά υπέροχα. Και δεν χρειάζεται να ψάξεις πολύ, είναι όλα γύρω σου.

5) Συνέχισε να μαθαίνεις


Μιας και θυμηθήκαμε τα ρητά, ας σημειώσουμε ότι «το μακάριοι οι πτωχοί τω πνεύματι» μπορεί και να μην ισχύει τελικά. Ίσως πολλές φορές να έχουμε ζηλέψει κάποιον που αντιλαμβάνεται τόσο λίγα, ώστε να μην προβληματίζεται και ιδιαίτερα με κάτι από αυτά. Η ευτυχία του είναι όμως πρόσκαιρη. Η γνώση είναι ευτυχία, Και η διαδικασία απόκτησης της, δηλαδή η μάθηση, ακόμη μεγαλύτερη. Μάθε κάτι καινούργιο και θα δεις ότι αμέσως θα αισθανθείς πιο ευτυχισμένος/η.

6) Βάλε στόχους


Η ευτυχία, αν και την βιώνουμε στο παρόν, είναι ωστόσο άμεσα συνδεδεμένη τόσο με το παρελθόν μας, όσο -ίσως και πιο πολύ- με το μέλλον μας! Η ευτυχία μπορεί να είναι και απλά μια προσδοκία, μια προσμονή για κάτι που πραγματικά θέλεις και επιθυμείς. Βάλε στόχους λοιπόν για το μέλλον, ευχαριστήσου την περίοδο αναμονής και πέταξε από την χαρά σου όταν πια ο στόχος σου θα έχει επιτευχθεί. Μην κάνεις όμως τρελά όνειρα. Είναι οι μικροί, ρεαλιστικοί στόχοι που θα σε ολοκληρώσουν.

7) Βρες λύσεις τώρα


Όπως το μέλλον είναι σημαντικό, έτσι είναι και το παρελθόν. Μην αφήνεις εκκρεμότητες μέσα σου για να τις κουβαλάς μαζί σου μια ζωή. Αυτά που σε ενοχλούν, αυτά που σε προβληματίζουν, επίλυσε τα τώρα! Μην κρύβεις τα πράγματα κάτω από το χαλί, γιατί μια μέρα θα βγουν όλα μαζί και θα σε πνίξουν. Δεν χρειάζεται να λύσεις το Κυπριακό, απλά να αποφύγεις την δημιουργία απωθημένων.

8) Επικεντρώσου στα θετικά της ζωής


Ότι δίνεις παίρνεις, λέει η εμπειρία της ζωής. Και αν δώσεις μιζέρια και γκρίνια, θα πάρεις μαυρίλα και δυστυχία. Προσπάθησε να σκεφτείς θετικά, αναζήτησε την θετική όψη ακόμα και στις πιο δύσκολες καταστάσεις. Δεν είπαμε να μεταμορφωθείς ξαφνικά σε Γιόγκι και να περνάς τον χρόνο σου στην στάση του Λωτού (αν και δεν είναι κακή ιδέα) αλλά λίγη περισσότερη αισιοδοξία όλοι θα μπορούσαμε να υιοθετήσουμε.

9) Νιώσε άνετα με τον εαυτό σου


Αγάπησε τον εαυτό σου. Τόσο απλά, τόσο λιτά. Με αυτόν έζησες, με αυτόν θα ζήσεις, σίγουρα θα πρέπει να τα πας καλά μαζί του. Δεν χρειάζεται ούτε να συμφωνείς με όλα όσα κάνει, ούτε να μετατραπείς σε αλαζονικό ον που πιστεύει ότι είναι πάνω απ όλους. Απλά να σε επιβραβεύεις για αυτά που κάνεις, να γιορτάζεις την μοναδικότητα σου και πιο σημαντικό, να αποδεχθείς ότι κανείς δεν είναι τέλειος και ότι έχεις όλη την ζωή μπροστά σου για να βελτιωθείς αν κάτι σε ενοχλεί.

10) Γίνε μέρος κάτι μεγαλύτερου


Αν δεν σε ικανοποιεί μια θεολογική εξήγηση, δέξου τουλάχιστον την υπαρξιακή ανάγκη του ανθρώπου να ζει για έναν σκοπό. Για κάτι μεγαλύτερο από αυτόν ή το άμεσο περιβάλλον του. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που αφιερώνονται σε ένα σπουδαίο για αυτούς σκοπό, σε ένα συλλογικό στόχο που σημαίνει πολλά και για πολλούς, έχουν μεγάλο βαθμό αυτοϊκανοποίησης για την ζωή και τον εαυτό τους.

- Διαφήμιση -