Η εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ», αναφέρει σε πρωτοσέλιδο της ρεπορτάζ της ότι η Κυβέρνηση εξετάζει ενδεχόμενο σενάριο για μια πόλη που θα μεταφερθούν περί τις 8-10000 μετανάστες ανάμεσα στο ΣΕΦ και στο στάδιο του ΤΑΕ ΚΒΟ ΝΤΟ.
Αναλυτικά το ρεπορτάζ που υπογράφει ο δημοσιογράφος Άρης Χατζηγεωργίου έχει ως εξής:
Πόλη-γκέτο για 8-10.000 μετανάστες μελετά να κατασκευάσει η κυβέρνηση στην πλέον εγκαταλειμμένη πλευρά της Αθηναϊκής Ριβιέρας, τον κενό χώρο κάτω από την παραλιακή λεωφόρο στο Νέο Φάληρο, ανάμεσα στο ΣΕΦ και το στάδιο του Τάε Κβον Ντο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο αυτό έρχεται να δώσει, υποτίθεται, απάντηση στα ακόμη δυσκολότερα που περιμένουν την Ελλάδα, αφότου δηλαδή κατασκευάσει τα Κέντρα Καταγραφής Μεταναστών στα νησιά (hotspot) προκειμένου να αποφύγει την απομόνωση και την έξωση από τη Ζώνη Σένγκεν.
Υπενθυμίζεται ότι από την περασμένη Τετάρτη η Ελλάδα αντιμετωπίζει επισήμως την απειλή της έξωσης από τη Σένγκεν εάν δεν λάβει τα μέτρα εκείνα που θα διασφαλίσουν καλύτερο έλεγχο των συνόρων και αποτελεσματική καταγραφή και ταυτοποίηση των μεταναστών που φθάνουν στα νησιά του Αιγαίου.
Εν όψει αυτής της απειλής, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μουζάλας επισήμανε σε διάφορες συνεντεύξεις του ότι η Ελλάδα πράττει τα δέοντα ενώ παραδέχεται ότι έχει καθυστερήσει στην κατασκευή των Κέντρων Καταγραφής και Ταυτοποίησης Μεταναστών (hotspot) στα νησιά. Υπόσχεται δε, ότι αυτά θα είναι έτοιμα έως τα μέσα Φεβρουαρίου προσθέτοντας ότι θα είναι λειτουργικά από τον Μάρτιο.
Η υπόθεση των hotspot ταλαιπωρεί την Ελλάδα από τότε που ξέσπασε η μεταναστευτική κρίση. Τους πρώτους μήνες του 2015 ή και νωρίτερα, όταν έφθαναν στα νησιά λίγες δεκάδες ή εκατοντάδες αλλοδαποί και συνέχιζαν το δρόμο τους προς την Αθήνα και τα σύνορα προς τα Σκόπια, κανείς δεν έθετε επιτακτικά το ζήτημα της καταγραφής τους. Οταν εκατοντάδες χιλιάδες έμαθαν το νέο δρόμο που άνοιξε και έσπευσαν να τον περπατήσουν, είτε για να γλιτώσουν από πολέμους είτε από την απόλυτη φτώχεια, οι ευρωπαϊκές χώρες υποδοχής άρχισαν να θέτουν θέμα:
Πρέπει όσοι φθάνουν να καταγράφονται, να δηλώνουν από ποια χώρα είναι αλλά και να ταυτοποιείται με κάποιο τρόπο η προέλευσή τους. Κάποιες πρόχειρες δομές δημιουργήθηκαν σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Λέρο και Κω αλλά η κατάσταση ξέφυγε το καλοκαίρι όταν το κύμα φούσκωσε και δεν υπήρχε το απαραίτητο προσωπικό και τα μηχανήματα για να γίνεται η όλη διαδικασία σωστά. Κάπως έτσι φθάσαμε τον Νοέμβριο, να γίνεται η έκτακτη επιθεώρηση από το μηχανισμό Σένγκεν που μιλά για ελλιπείς ελέγχους.