Σε συνέχεια των ταξιδιωτικών «πώς» και «πού» της νέας χρονιάς, αυτή την εβδομάδα βγαίνουμε εκτός των ελληνικών συνόρων, ρίχνοντας μια ματιά στο Global Trends Report και στις λίστες με τους hot προορισμούς για το 2016 των Lonely Planet, New York Times, Conde Nast, National Geographic και Travel + Leisure.
Show must go on… Όσο κι αν τα τραγικά γεγονότα του Παρισιού στιγμάτισαν τη χρονιά που μόλις τελείωσε ασφαλώς και σε ταξιδιωτικό επίπεδο, η ταξιδιωτική κοινότητα έχει επιδείξει και στο παρελθόν αξιοθαύμαστη δυναμική. Αυξημένες κατά 3,7% από τις 1,1 δισ. του 2014 εκτιμά τις παγκόσμιες αφίξεις για το 2015, το Global Trends Report, που δημοσιεύεται κάθε χρόνο στον απόηχο της σημαντικής World Travel Market του Λονδίνου, η οποία μας συστήνει παραδοσιακά τουλάχιστον μία ιντριγκαδόρικη καινούργια λέξη.
Τι είναι λοιπόν τα cotels; Τα νέου τύπου boutique ξενοδοχεία, η ανέγερση των οποίων χρηματοδοτείται με τη μέθοδο του διαδικτυακού… ό,τι προαιρείσθε, ονόματι crowdsourcing. Πρώτο του είδους θεωρείται το «Amberlair» ( www.amberlair.com ), το οποίο την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές έχει αποφασιστεί πως θα βρίσκεται κάπου στην Ιταλία. Οβολό τον οβολό από όλους όσοι θέλουν να συμμετάσχουν στη διαμόρφωσή του, η συνέχεια της διαδικασίας περιλαμβάνει την επιλογή της τοποθεσίας, το χτίσιμο και ουσιαστικά τα πάντα ( μέχρι το χρώμα στις κουρτίνες των δωματίων ), έως ότου το… cotel ανοίξει τις πόρτες του στο κοινό, το οποίο το έφτιαξε όπως το ονειρεύεται.
Εμπειρία κομμένη και ραμμένη στα μέτρα του, όλο και περισσότερο, είναι αυτό που αποζητά ο σύγχρονος ταξιδιώτης – αυθεντική και εκτός πεπατημένης. Ενθουσιώδη σχόλια γράφουν επισκέπτες από όλον τον κόσμο για τον Ανδρέα, έχοντας κάνει μαζί του τη βόλτα «Μυστικοί Κήποι της Αθήνας», την οποία προτείνει στην πλατφόρμα Vayable ( www.vayable.com ). Αντίστοιχες βόλτες παρέα με άλλους locals υπάρχουν και σε άλλες πρωτεύουσες της Ευρώπης, στοχεύοντας σε όσους θέλουν να γνωρίσουν πρώτοι τη νέα hot γειτονιά της πόλης στην οποία βρίσκονται.
Της on line τεχνολογίας βοηθούσης, βεβαίως, σε ολόκληρο το φάσμα της ταξιδιωτικής εμπειρίας – από το σχεδιασμό του ταξιδιού, στον τρόπο που βιώνεται και στο εκ των υστέρων διαδικτυακού feedback. Όλο και πιο απαραίτητο εργαλείο, οι φορητές μας συσκευές διευκολύνουν και το οn line booking – πλέον περί το 12,5% των on line κρατήσεων γίνεται από έξυπνα κινητά και ταμπλέτες.
Με τα πάνω της και τα κάτω της, η ήπειρός μας παρέμεινε ο πιο δημοφιλής ταξιδιωτικός προορισμός και τη χρονιά που πέρασε συγκεντρώνοντας περισσότερες από τις μισές αφίξεις σε παγκόσμιο επίπεδο. Ελέω gentrification, οι γειτονιές των ευρωπαϊκών πρωτευουσών που μπήκαν στο στόχαστρο, και κατ’ επέκτασιν στα social media, των ανήσυχων επισκεπτών περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, από το Dalston του Λονδίνου, τη Malasaña της Μαδρίτης και τη βαρκελονέζικη Gracia, μέχρι το Noord στο Άμστερνταμ, το Sodermalm της Στοκχόλμης και το Norrebro της Κοπεγχάγης.
Η «άγνωστη» Ευρώπη μοιάζει να βρίσκεται για φέτος στο στόχαστρο των πιο έγκυρων ταξιδιωτικών τίτλων. Πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, όπως η Ρώμη, η οποία «πρωταγωνιστεί» σε δύο κινηματογραφικά μπλοκμπάστερ ( στον τελευταίο Μποντ και στο remake του Μπεν Χουρ ), οι κλασικές μητροπόλεις της Ευρώπης απουσιάζουν εν πολλοίς από τις φετινές λίστες, αφήνοντας χώρο σε ανερχόμενες ενζενί.
Έτσι, ψήφο εμπιστοσύνης παίρνουν το αναγεννημένο από τις στάχτες της ιρλανδικής οικονομικής κρίσης Δουβλίνο, το Μάντσεστερ, το οποίο εξελίσσεται αργά αλλά σταθερά σε… δυναμό της βρετανικής καλλιτεχνικής σκηνής, το φουτουριστικό Ρότερνταμ της Ολλανδίας, σχεδόν ολόκληρο διά χειρός Ρεμ Κούλχας και άλλων σταρ αρχιτεκτόνων, το ιταλικό Τορίνο, με την ανερχόμενη πρώην βιομηχανική περιοχή Docks Dora, αλλά και η δική μας Θεσσαλονίκη, «η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας, που είναι πρώτη στο φαγητό», σύμφωνα με τη λίστα των New York Times.
Οι gastro-travellers εκεί έξω, τώρα, μπορούν να στρέψουν τους προβολείς τόσο προς τους λαβυρινθώδεις αμπελώνες της Cote d’Or στη Βουργουνδία, Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO πλέον, όσο και εκ νέου προς το Σαν Σεμπαστιάν, καθώς η βασκική πόλη της βόρειας Ισπανίας μοιράζεται φέτος τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης μαζί με το πολωνικό Βρόκλαβ.
Ένα ενδιαφέρον ανερχόμενο μείγμα που αγκαλιάζει το φαγητό, το ποτό, τις τέχνες και τα προσεγμένα boutique ξενοδοχεία αρχίζουν να διαμορφώνουν οι δεύτερες μεγαλύτερες πόλεις της Δανίας και της Τσεχίας, ήτοι το Aarhus και το Brno, αλλά και η Lille στο γαλλικό Βορρά, όπου το 5* «Clarance Hotel» κλέβει τις εντυπώσεις σε κτίριο του 18ου αι., ενώ το Kotor στο Μαυροβούνιο θεωρείται από πολλούς το νέο Ντουμπρόβνικ, με την παλιά πόλη και το γραφικό λιμάνι ανέγγιχτα, προς το παρόν, από το μαζικό τουρισμό.
Νέα χρονιά, νέα landmarks Στο Vevey, την αγαπημένη παραλίμνια πόλη του Τσάρλι Τσάπλιν στην Ελβετία, ετοιμάζεται για την ερχόμενη άνοιξη το μουσείο Chaplin World, στεγασμένο στην παλιά έπαυλη του εμβληματικού κωμικού ηθοποιού, περικυκλωμένη από καταπράσινους κήπους. Η αλσατική πόλη Colmar καμαρώνει από τα μέσα Δεκεμβρίου για το ριζικά ανανεωμένο μουσείο Unterlinden ύστερα από το ολικό… face lift ( κόστους € 44 εκατ. ) που του επεφύλαξε το σταρ αρχιτεκτονικό δίδυμο Herzog & de Meuron, για να στεγάσει ένα πανόραμα της τέχνης από την προϊστορική εποχή μέχρι τον 20ό αιώνα.
Ένα πολύχρωμο pop up έκανε πρόσφατα και για τα επόμενα πέντε χρόνια το Κέντρο Πομπιντού του Παρισιού στην ισπανική Μάλαγα, τραβώντας τα arty βλέμματα στην περίφημη γενέτειρα του Πικάσο, μαζί με ένα ακόμα καινούργιο παράρτημα του State Russian Museum της Αγίας Πετρούπολης.
Μιλώντας για παραρτήματα, κατά τα τέλη της χρονιάς αναμένεται να ανοίξει τις πύλες του στο κοινό και εκείνο του Λούβρου στο Άμπου Ντάμπι, δίνοντας μια πρώτη γεύση του εικαστικού κόμβου που πρόκειται να δημιουργηθεί στο νησί Saadiyat. Ο αριστοτεχνικός σχεδιασμός του διάσημου αρχιτέκτονα Ζαν Νουβέλ θα επιτρέπει να εισχωρούν στον εσωτερικό χώρο τόσο το νερό όσο και το φυσικό φως μέσα από τον εντυπωσιακό «δαντελωτό» θόλο της οροφής.
Και για να πάμε και λίγο πιο μακριά, με γνήσια cult συγκίνηση διαβάσαμε για την αναγέννηση του Ντένβερ, της αμερικανικής πολιτείας που φιλοξένησε τα πάθη και τις ίντριγκες της τηλεοπτικής «Δυναστείας», με έμφαση στις τέχνες και στο ντιζάιν που εμπνέουν και τα ολοκαίνουργια ξενοδοχεία του, όπως το «Art Hotel» πλάι στο Denver Art Museum και το «Westin» του αεροδρομίου. Επιμένοντας αμερικανικά, με ολίγο εξωτισμό, τα 100 πατάει φέτος το Ηφαιστειακό Πάρκο της Χαβάης, στο ομώνυμο μεγάλο νησί του συμπλέγματος, με δύο ενεργά ηφαίστεια – το Kilauea και το Mauna Loa. Κατά πάσα πιθανότητα, θα μέναμε στο ανακαινισμένο «Volcano House», μέσα στο πάρκο.
Από την άλλη, μπορούμε να περιμένουμε μέχρι τον Οκτώβριο, οπότε και θα ανοίξουν οι πόρτες των 14 βιλών του «Miavana», ένα island sanctuary, όπως αυτοαποκαλείται, στο απόλυτο γαλάζιο της Μαδαγασκάρης. Με τη φαντασία μας ταξιδέψαμε, τέλος, στο απομονωμένο ηφαιστειογενές νησάκι St. Helena, κάπου στο νότιο Ατλαντικό, το οποίο δεν έλειψε από καμία από τις φετινές λίστες, καθώς του χρόνου θα είναι έτοιμο το αεροδρόμιο που θα το συνδέσει με το Γιοχάνεσμπουργκ. Μέχρι τότε το ταξίδι θα γίνεται μέσω της θαλάσσιας οδού και θα διαρκεί 5 ημέρες – εξού και οι Βρετανοί το επέλεξαν ως τόπο εξορίας του Ναπολέοντα.