της ΕΦΗΣ ΠΟΛΥΖΩΗ*
«Ήτανε κάποτε στην Επτάνησο, πειρατές με μακριές γενειάδες, ομιλίες και ρητορείες, παπόρα και αμπέλια, κόντηδες και κοντέσσες μα, και σέμπροι και χωριατοπούλες, νεράιδες και νεραϊδιακά, έρωτες και γάμοι και, άλλα πολλά που οι άνθρωποι τότε τα αφηγούνταν και συνάμα τα τραγουδούσαν.
Έτσι, η ζωή τους κυλούσε με παραμύθια και καντάδες !»
Όλα αυτά ζωντανεύουν το Σάββατο 27 Φεβρουαρίου στις 7μμ και την Κυριακή 28 Φεβρουαρίου καθώς και το επόμενο Σάββατο 5 Μαρτίου και Κυριακή 6 Μαρτίου, στη θεατρική σκηνή του Λεοντείου Λυκείου Νέας Σμύρνης. Η παράστασή που έχει στηθεί με αφηγηματικότητα, θεατρικότητα, μουσική και τραγούδι παρουσιάζεται από τις μαθήτριες, τους μαθητές και τους αποφοίτους του σχολείου μέσα από τρεις πρωτότυπες επτανησιακές ιστορίες: «του πειρατή Αλατζουλίν», «του ταλαίπωρου Σαράντη» και της Παραμυθάδας «Τι και η ζωή τους ήτουνε ένα παπόρο!»
Τα έργα φέρουν την υπογραφή της συγγραφέα, Ελένης Πουλημένους, που έχοντας περάσει μέρος των παιδικών της χρόνων στη Ζάκυνθο, αναβιώνει στο κείμενό της τις προφορικές αφηγήσεις που άκουσε από τον παππού και τη γιαγιά της, που ζούσαν στο βόρειο άκρο της Ζακύνθου. Η συρραφή των τριών πρωτότυπων αυτών ιστοριών γίνεται με τρόπο έντεχνο ώστε να αποτελούν μία τριλογία.
Η αφήγηση και η θεατρική δράση εμπλουτίζεται συχνότατα από καντάδες και αρέκιες των Επτανήσων από τη ζωντανή ορχήστρα, υπό την επιμέλεια του Αλκαίου Σουγιούλ. Έτσι, το τραγούδι μπαίνει μέσα στην ιστορία και το αντίστροφο, ακριβώς όπως συνήθιζαν να κάνουν οι Επτανήσιοι παλιά: να αφηγούνται και συνάμα να τραγουδούν. Με την σκηνοθετική καθοδήγηση της Ελένης Πετράκη για τα δύο αυτά σαββατοκύριακα, η παράσταση θα προβάλλει την επτανησιακή παράδοση, με χρονικό πλαίσιο το 17ο-18ο αιώνα, το ταπεραμέντο των Επτανησίων, το γλωσσικό ιδίωμα και την επτανησιακή μουσική, με απώτερο στόχο να καταδείξει μία άλλη φιλοσόφηση της ζωής: αυτήν που είχαν οι άνθρωποι παλιά, τότε που η ζωή ήταν γεμάτη συναισθήματα που σε καλούσαν να τα τραγουδήσεις και να τα αφηγηθείς!
Οι πρόβες και η προετοιμασία έγιναν με πολύ κέφι και επαγγελματική ευσυνειδησία από όλους τους συντελεστές ενώ στο YouTube όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να απολαύσει στιγμιότυπα από τις πρόβες και την ηχογράφηση των τραγουδιών υπό την μουσική βασικού κομματιού της παράστασης, «Χαράζει η Αυγούλα».
Οι υπόλοιποι συντελεστές:
Διευθύντρια Σκηνής: Μαίρη Βίδου Σκηνικά: Π.Σ. Παπαδόπουλος
Κατασκευή Σκηνικών: Γιώργος Μποτσιβάλης, Μάρκος Δελλατόλας,
Γιώργος Κυριακίδης, Γιάννης Ρηγούτσος, Ιάκωβος Στεφάνου
Τεχνική Υποστήριξη – Φωτισμός: Αρσέν Αμπραμιάν
Επιμέλεια Ήχου: Αρσέν Αμπραμιάν
Τεχνικοί Παρασκηνίων: Γιώργος Μποτσιβάλης, Μάρκος Δελλατόλας,
Γιώργος Κυριακίδης, Γιάννης Ρηγούτσος, Ιάκωβος Στεφάνου
Εικόνα Παραμυθάδας: Νεκτάριος Μαμάης
Ώρα έναρξης παραστάσεων: 7 μ.μ. Πληροφορίες: 210 9418011 Λεόντειο Λύκειο Νέας Σμύρνης Θ. Σοφούλη 2, 171 22 Νέα Σμύρνη www.leonteios.edu.gr E: leontiosns@leontios.gr
*Η Έφη Πολυζώη είναι δημοσιογράφος. Γεννήθηκε στην Άμφισσα και μεγάλωσε στο Λιδορίκι και τη Λαμία. Είναι πτυχιούχος του τμήματος ΜΜΕ και Επικοινωνίας του Παντείου Πανεπιστημίου ενώ έχει κάνει κύκλο σπουδών στο Βέλγιο. Από το 1993 ως φοιτήτρια, ακόμη, ξεκίνησε ως εκπαιδευόμενη στον ραδιοφωνικό σταθμό Flash για να ασχοληθεί, στη συνέχεια, ενεργά με την τηλεοπτική δημοσιογραφία ως συνεργάτης του Νάσου Αθανασίου (Mega, Alter, Tempo). Παράλληλα, έχει εργαστεί επί σειρά ετών στην εφημερίδα «Βραδυνή» και τα τελευταία χρόνια στην εφημερίδα «Η Ελλάδα αύριο» όπου εκπροσωπεί τους εργαζομένους στο Μικτό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ. Έχει ασχοληθεί με το πολιτιστικό ρεπορτάζ και κυρίως τον κινηματογράφο αλλά και με το πολιτικό και το ρεπορτάζ ολυμπιακής προετοιμασίας. Υπήρξε συνεργάτης κλαδικών περιοδικών με θέματα για το χώρο της διαφήμισης.