- Διαφήμιση -
Χρόνος Ανάγνωσης: 5 ΛεπτάΧρόνος Ανάγνωσης: 5 Λεπτά

Μόλις ένας μήνας απέμεινε μέχρι την ολοκλήρωση του κατασκευαστικού σκέλους του Κέντρου Πολιτισμού στην Καλλιθέα και δεκάδες συνεργεία εργάζονται πυρετωδώς. Η νέα Εθνική Βιβλιοθήκη και η νέα όπερα παίρνουν την οριστική τους μορφή, καθώς το τελευταίο διάστημα εγκαθίστανται μηχανισμοί, ηλεκτρολογικός εξοπλισμός, έπιπλα.Χθες, το Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», που είναι ο μεγάλος χορηγός του Κέντρου Πολιτισμού, «άνοιξε» τα κτίρια της Βιβλιοθήκης και της Λυρικής για τους δημοσιογράφους, παρουσιάζοντας την πρόοδο των εργασιών. Στην Εθνική Βιβλιοθήκη, η τοποθέτηση των υαλοπετασμάτων έδειξε πόσο λουσμένο στο φως θα είναι το κτίριο των 22.000 τ.μ., στο οποίο θα φιλοξενούνται έως 1 εκατομμύριο βιβλία.

opera1

Ο χώρος υποδοχής, προσβάσιμος από την πλευρά της «αγοράς», προσφέρει οπτικό προσανατολισμό με όλες τις λειτουργίες της βιβλιοθήκης. Η τοποθέτηση των βιβλιοθηκών προχωρά, δημιουργώντας έναν εντυπωσιακό «πύργο» από βιβλία. Στο ισόγειο ολοκληρώνεται η κατασκευή των ανοιχτών στο κοινό χώρων, όπως το αναγνωστήριο, η καφετέρια, οι ξεχωριστοί χώροι για τα παιδιά, τους εφήβους και τους ενηλίκους. Η εσωτερική σκάλα ανεβάζει στο πρώτο επίπεδο, στο οποίο θα αναπτυχθεί η ερευνητική δραστηριότητα της Εθνικής Βιβλιοθήκης, στο δεύτερο επίπεδο όπου θα βρίσκεται ένα αναγνωστήριο, στο τρίτο όπου θα βρίσκονται το τμήμα συντήρησης, τα σπάνια χειρόγραφα, τα γραφεία της διοίκησης.

Στο ισόγειο, ο χώρος συνεχίζεται προς την καφετέρια και τη μικρή αίθουσα όπου θα εκτίθεται το κύπελλο του Σπύρου Λούη, που αποκτήθηκε πρόσφατα από το Ιδρυμα. Δίπλα βρίσκεται ο χώρος υποδοχής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής: το κτίριο έχει έκταση 28.000 τ.μ. και φιλοξενεί δύο σκηνές: την κεντρική και την πειραματική. Στην κεντρική σκηνή έχουν ολοκληρωθεί ο θόλος, η εσωτερική επένδυση (από ξύλο κερασιάς) και η τοποθέτηση των καθισμάτων στους εξώστες, ενώ απομένουν τα καθίσματα στην πλατεία. Στους ορόφους θα βρίσκονται τα καμαρίνια, ο χώρος για τις πρόβες, το εστιατόριο, τα γραφεία της διοίκησης και τέλος η σχολή χορού της Λυρικής.

opera2

Το καλοκαίρι 2017

Σύμφωνα με τους υπεύθυνους του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», μέχρι τις 31 Μαρτίου (οπότε και αναμένεται να τελειώσει το κατασκευαστικό κομμάτι) θα ολοκληρωθούν οι ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, τα βιβλιοστάσια και η τοποθέτηση των βασικών επίπλων. Τον Απρίλιο θα ξεκινήσει η μακρά διαδικασία πιστοποίησης και παράδοσης του κτιρίου από τον εργολάβο προς το Κέντρο Πολιτισμού, για να ακολουθήσει η παράδοση στο Δημόσιο (υπουργείο Οικονομικών). Μόλις αυτή ολοκληρωθεί, θα ξεκινήσει η μακρά διαδικασία μετακόμισης της Εθνικής Βιβλιοθήκης και της Λυρικής, με την έναρξη λειτουργίας ολόκληρου του συγκροτήματος να τοποθετείται στις αρχές του καλοκαιριού του 2017.

- Διαφήμιση -