- Διαφήμιση -
Χρόνος Ανάγνωσης: 6 ΛεπτάΧρόνος Ανάγνωσης: 6 Λεπτά

Βρίσκουν δρόμο προς την Ιταλία οι προσφυγικές-μεταναστευτικές ροές , ενώ φαίνεται έστω προσωρινά να περιορίζονται οι «αφίξεις» νέων προσφυγων στην Ελλάδα.

Αριθμό από τα παλιά θυμίζουν οι 569 αφίξεις μεταναστών και προσφύγων, καθώς την  Τρίτη και μέχρι την Τετάρτη το πρωί στη Λέσβο, εξακοντίζοντας σε πάνω από 2000 τον αριθμό των όσων κρατούνται υπό περιορισμό στο χοτ σποτ της Μόριας και περιμένοντας την ενεργοποίηση των όσων προβλέπει η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας, ώστε να υποβάλλουν αίτηση ασύλου ή να επαναπροωθηθούν στην Τουρκία.

Συνολικά στα νησιά του βορείου Αιγαίου και μέχρι τα χαράματα της Τετάρτης αποβιβάσθηκαν 729 άτομα. Στη Λέσβο χθες 569 άτομα, στη Χίο 83 και στη Σάμο 77.

Εναπομείναντες με το παλιό καθεστώς καταγραφής, οι οποίοι σταδιακά αναχωρούν για την υπόλοιπη Ελλάδα ή απελαύνονται εφόσον είναι βορειοαφρικανοί ή Πακιστανοί είναι 648 στη Μυτιλήνη, 29 στη Χίο και 212 στη Σάμο.

Οι περισσότεροι από αυτούς περισυνελέχθησαν μέσα τα ελληνικά χορικά ύδατα από σκάφη του Λιμενικού σώματος και της Frontex αφού διαπιστώθηκε ότι βρισκόταν σε δυσχερή θέση.

Διαπιστώθηκε δηλαδή ότι είτε είχε σβήσει η εξωλέμβιος μηχανή τους είτε είχαν τελειώσει τα καύσιμα.

Οι περισσότεροι από αυτούς, όπως και ο περισσότεροι από όσους αποβιβάσθηκαν χθες, είναι Πακιστανοί και σχεδόν όλοι είναι σε κατάσταση εξαθλίωσης.

Μαρτυρίες αναφέρουν ότι έχουν επιχειρήσει τρεις, τέσσερις ή και πέντε φορές να περάσουν στην Ελλάδα.

Πολλοί δε έχουν εμποδιστεί από σκάφη του ΝΑΤΟ, αναφέρουν την τουρκική φρεγάτα «Μπαρμπαρός» από την οποία μεταφέρθηκαν πίσω στην Τουρκία όπου όμως και πάλι αφέθηκαν ελέυθεροι, προκειμένου να επιστρέψουν στους διακινητές που πλέον τους περνάν έναντι 200 το πολύ 300 δολαρίων.

Στο σύνολό τους δε αγνοούν τις νέες συνθήκες που επικρατούν μετά τη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας και όπως λένε «θα επιχειρούν όσο ζουν, αφού δεν έχουν άλλη ελπίδα ζωής από αυτή που μπορούν να ζήσουν στην Ευρώπη».

 

ΠΡΟΣ ΙΤΑΛΙΑ

 

 

Στο μεταξύ χιλιάδες πρόσφυγες δεν άργησαν να ανακαλύψουν τη νέα δίοδο προς την Ευρώπη, μετά τις τελευταίες εξελίξεις και τη συμφωνία ανάμεσα σε Τουρκία και Ελλάδα στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από τις ακτές της Λιβύης, περνούν απευθείας στην Ιταλία πλέον.

Μόνο χθες, οι ιταλικές ακτοφυλακές περισυνέλεξαν σε 11 διαφορετικές επιχειρήσεις, 1.569 πρόσφυγες, οι οποίοι έφυγαν με βάρκες από τις ακτές της Λιβύης και κατάφεραν να φτάσουν έως τα ανοιχτά της Σικελίας.

lib

Μάλιστα οι ιταλικές αρχές εκφράζουν φόβους πως ο αριθμός ολοένα και θα αυξάνεται μετά τη συμφωνία για κλείσιμο του περάσματος στην Ελλάδα μέσω της Τουρκίας. Η απόσταση από τη Λιβύη στις ιταλικές ακτές είναι σχεδόν 185 μίλια και χαρακτηρίζεται από τους ειδικούς πολύ πιο επικίνδυνο πέρασμα από αυτό της Τουρκίας.

Χθες μάλιστα, 17 πρόσφυγες έχασαν τη ζωή τους στις ακτές της Τρίπολης, όταν η βάρκα που τους μετέφερε αναποδογύρισε και τα περισσότερα πτώματα ξεβράστηκαν στην ακτή.

Υπολογίζεται πως ήδη 17.500 πρόσφυγες έχουν φτάσει στην Ιταλία και αναζητούν τρόπο να διαφύγουν προς την Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη ενώ σύμφωνα με αξιωματούχους της Ε.Ε. περισσότεροι από 450.000 άνθρωποι θα προσπαθήσουν να περάσουν στη χώρα από τις ακτές της Λιβύης αυτό το καλοκαίρι.

 

- Διαφήμιση -