Τα τατουάζ έχουν επανέλθει δυναμικά στη μόδα τα τελευταία χρόνια. Πολλοί είναι αυτοί που επιλέγουν να στολίσουν το σώμα τους με ένα μικρό, διακριτικό σχέδιο ή και να τολμήσουν κάτι πιο περίτεχνο, όπως ένα «μανίκι» ή ένα τατουάζ που καλύπτει όλη την πλάτη.
Τα τατουάζ κουβαλούσαν παλαιότερα ένα έντονο κοινωνικό στίγμα, το οποίο διατηρείται ως ένα βαθμό ακόμη και σήμερα, κυρίως μεταξύ των ηλικιωμένων. Ωστόσο, είναι μια εξαιρετικά διαδεδομένη πρακτική κι έτσι εύλογα αποτελεί αντικείμενο μελέτης για τους επιστήμονες.
Μια νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση American Journal of Human Biology υποδεικνύει ότι τα τατουάζ έχουν οφέλη για την υγεία μας!
Σύμφωνα με τα ευρήματα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα, τα τατουάζ ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, με αποτέλεσμα να μπορεί να εξοντώνει αποτελεσματικότερα ιούς, βακτήρια και άλλα μικρόβια, προστατεύοντάς μας από κοινές λοιμώξεις.
Αν και ένα καινούργιο τατουάζ πυροδοτεί την ανοσοαντίδραση, ρίχνοντας προσωρινά τις άμυνες του οργανισμού μας, μακροπρόθεσμα παρατηρούνται οφέλη, σημειώνουν οι ερευνητές. Όπως δηλώνει χαρακτηριστικά ο Δρ Κρίστοφερν Λιν από το Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα, το να κάνει κανείς ένα καινούργιο τατουάζ είναι σαν να κάνει γυμναστική ενώ δεν βρίσκεται σε φόρμα –την πρώτη φορά πονάει, αλλά αν συνεχίσεις γίνεσαι πιο δυνατός και οι ενοχλήσεις υποχωρούν.
Μάλιστα, όσο περισσότερα τα τατουάζ, τόσο καλύτερα –από πλευράς ανοσοποιητικού τουλάχιστον. «Μετά την πρώτη αντίδραση, το σώμα βρίσκει ξανά την ισορροπία του», εξηγεί ο Λιν, «όμως αν συνεχίσεις να βάζεις το σώμα σου σε αυτή τη διαδικασία ξανά και ξανά, δεν επιστρέφεις στο ίδιο σημείο, ο πήχης ανεβαίνει».
Οι ερευνητές κατέληξαν στα παραπάνω αποτελέσματα αφού ανέλυσαν περιπτώσεις ατόμων που είχαν κάνει ένα ή περισσότερα τατουάζ. Τους ρώτησαν πόσα τατουάζ έχουν κάνει συνολικά και πόση ώρα χρειάστηκε για να γίνει καθένα από αυτά. Οι ερευνητές πήραν επίσης δείγματα σάλιου από τους εθελοντές πριν και αφού έκαναν ένα καινούργιο τατουάζ. Μετρήθηκαν τα επίπεδα κορτιζόλης, μιας ορμόνης του στρες πoυ έχει αποδειχθεί ότι καταστέλλει την ανοσοαντίδραση, καθώς και τα επίπεδα ανοσοσφαιρίνης Α, ενός αντισώματος που απαντάται στο αναπνευστικό και το γαστρεντερικό σύστημα. Ο Λιν περιγράφει την ανοσοσφαιρίνη Α σαν μια πρώτη γραμμή άμυνας του οργανισμού ενάντια σε παθογόνους μικροοργανισμούς, όπως οι ιοί που προκαλούν το κοινό κρυολόγημα.
Οι αναλύσεις υπέδειξαν ότι τα επίπεδα ανοσοσφαιρίνης Α έπεσαν αισθητά στα άτομα που έκαναν για πρώτη φορά τατουάζ, πιθανότατα λόγω της κορτιζόλης που απελευθερώνεται ως αντίδραση στην καταπόνηση του οργανισμού από τη διαδικασία. Ωστόσο, η πτώση της ανοσοσφαιρίνης Α ήταν πιο ήπια για όσους έκαναν για δεύτερη, τρίτη, τέταρτη κ.λπ. φορά τατουάζ.
Σύμφωνα με τον Λιν, ανοσολογικοί παράγοντες προστρέχουν στο σημείο που γίνεται το καινούργιο τατουάζ, σε περίπτωση που χρειαστεί να αντιμετωπίσουν κάποια λοίμωξη. Όταν όμως ο οργανισμός υποβάλλεται ξανά και ξανά στη διαδικασία του τατουάζ, συνηθίζει κατά κάποιο τρόπο κι έτσι η ανοσοαντίδραση δεν πυροδοτείται εξίσου εύκολα.
Αυτό που τονίζουν οι ειδικοί είναι ότι δεν πρέπει κάποιος να κάνει καινούργιο τατουάζ εάν είναι ήδη άρρωστος, καθώς στην περίπτωση αυτή η επίδραση της κορτιζόλης επηρεάζει αρνητικά τη διαδικασία επούλωσης.
Πηγή: onmed.gr