- Διαφήμιση -
Χρόνος Ανάγνωσης: 7 ΛεπτάΧρόνος Ανάγνωσης: 7 Λεπτά
Η ανεπάρκεια του συστήματος στον τομέα της πρόληψης, η έλλειψη ενημέρωσης των ασθενών και η οικονομική κρίση, αποτελούν τις κύριες αιτίες της αναποτελεσματικής αντιμετώπισης των Χρόνιων Αναπνευστικών Νοσημάτων (ΧΑΝ), όπως επισήμαναν οι ομιλητές στο Συνέδριο, με θέμα την πολιτική υγείας στα Χρόνια Αναπνευστικά Νοσήματα, που πραγματοποιήθηκε σήμερα, υπό την αιγίδα του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) και της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ).

anaΣημείωσαν την ανάγκη για συνεργασία γιατρών και ασθενών με τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, ώστε να υπάρξουν αποτελέσματα στην πρόληψη και την άμεση αντιμετώπιση των Χρόνιων Αναπνευστικών Νοσημάτων.

″Το 10% του πληθυσμού, ηλικίας άνω των 40 χρόνων, υποφέρουν από Χρόνιο Αναπνευστικό Νόσημα, κυρίως άσθμα″, ανέφερε, ο ομότιμος καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Νίκος Σιαφάκας. Επισήμανε ότι τα περισσότερα νοσήματα του αναπνευστικού, χτυπούν τους νέους και τους φτωχούς, δύο πληθυσμιακές ομάδες που δεν ενημερώνονται κατάλληλα ή δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές απαιτήσεις μίας θεραπείας, καθώς οι ασφαλιστικοί τους φορείς δεν καλύπτουν τέτοιες θεραπείες.

Το 2030, ένας στους πέντε θανάτους θα οφείλονται στα αναπνευστικά νοσήματα, αφού τα φάρμακα είναι πολύ ακριβά και αρκετός κόσμος δεν θα μπορεί να ανταπεξέλθει οικονομικά, ανέφερε ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και διευθυντής της Α΄ Πνευμονολογικής Κλινικής στο Νοσοκομείο «Σωτηρία» Νικόλαος Κουλούρης.

«Η Ελλάδα έχει πτωχευμένα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ την ίδια ώρα μειώνονται τα έσοδα των προμηθευτών υγείας, καθώς και οι δημόσιες φαρμακευτικές δαπάνες», ανέφερε κατά την ομιλία του ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) Θεόδωρος Τρύφων. Ερωτώμενος για τις ελλείψεις των φαρμάκων, απάντησε: «Κάθε χρόνο είμαστε όλο και πιο κοντά στο να υπάρξουν σοβαρές ελλείψεις στα φάρμακα. Δεν αναφέρομαι τόσο σε αυτά που έχουν υποκατάστατα, αλλά κυρίως στα ειδικά φάρμακα όπου ήδη αντιμετωπίζουμε προβλήματα».

Χρόνια αναπνευστικά νοσήματα
Δύο από τα πιο συχνά και σοβαρά νοσήματα της πνευμονολογίας είναι το άσθμα και η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), με το κάπνισμα να παραμένει κυριότερος παράγοντας των αναπνευστικών νοσημάτων, είπε ο Νικόλαος Κουλούρης. ″Το ποσοστό του καπνίσματος στη χώρα μας ξεπερνά το 40% και είναι η πιο σοβαρή αιτία καρκίνου του πνεύμονα″, επισήμανε η συντονίστρια διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής και του Κέντρου Άσθματος και διευθύντρια της Ιατρικής Υπηρεσίας στο Νοσοκομείο ″Σωτηρία″ Μίνα Γκάγκα, και τόνισε ότι οι θάνατοι από τον καρκίνο του πνεύμονα θα ξεπεράσουν σε λίγα χρόνια τους θανάτους από τον καρκίνο του μαστού.

Ιδιοπαθή πνευμονική ίνωση
Πρόκειται για μια χρόνια ινωτική διάμεση πνευμονοπάθεια άγνωστης αιτιολογίας, περιοριζόμενη στους πνεύμονες. Κύρια συμπτώματα της είναι η προοδευτικά εξελισσόμενη δύσπνοια και ο χρόνιος ξηρός βήχας. Ωστόσο, όπως είπε, ο καθηγητής Πνευμονολογίας – Φυματιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Δημοσθένης Μπούρος, πολλοί ασθενείς αγνοούν ακόμα και αυτά τα συμπτώματα χωρίς να προχωρήσουν σε κάποια εξέταση. Η μέση επιβίωση ασθενούς είναι 3,5 χρόνια από τη διάγνωση της ασθένειας, καθιστώντας το συγκεκριμένο νόσημα ως πολύ επικίνδυνο. Υπογράμμισε δε ότι από τον καρκίνο του μαστού έχουν διασωθεί εκατομμύρια άνθρωποι, ενώ η ιδιοπαθής πνευμονικής ίνωση είναι ανίατη.

Χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια

Είναι η τρίτη κατά σειρά κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως, η οποία σκοτώνει σταδιακά και ύπουλα, όπως είπε ο Πνευμονολόγος – Εντατικολόγος Κωνσταντίνος Γλυνός, ενώ αναφερόμενος στο άσθμα, υπογράμμισε πως υπάρχει κακή συμμόρφωση στη θεραπεία του, καθώς το 45% των ασθενών δεν το ελέγχει.

Κόστος νοσημάτων
Η ΧΑΠ και το άσθμα είναι χρόνια νοσήματα με υψηλή χρήση πόρων που χρησιμοποιούνται για τη διαχείριση της ασθένειας και μόνο η σταθεροποίηση του ασθενή μπορεί να συμβάλει στη μείωσή τους, σημείωσε από την πλευρά της η Οικονομολόγος Υγείας και Συνεργάτιδα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Χαρά Κουσουλάκου.

Το συνολικό κόστος αναπνευστικών νοσημάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με την καθηγήτρια Πνευμονολογίας/Εντατικής Θεραπείας στον Τομέα Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Χριστίνα Γκράτζιου, ξεπερνά τα 380 δισ. ευρώ με το μεγαλύτερο κόστος να αντιστοιχεί στη ΧΑΠ και το άσθμα που είναι 200 δισ. ευρώ.

– See more at: http://www.matrix24.gr/2016/04/ta-nosimata-tou-anapnefstikou-chtipoun-tous-neous-ke-tous-ftochous/#sthash.ek2gwqCI.dpuf

- Διαφήμιση -