- Διαφήμιση -
Χρόνος Ανάγνωσης: 7 ΛεπτάΧρόνος Ανάγνωσης: 7 Λεπτά

Ραντεβού στην Ουάσιγκτον…χωρίς όμως να υπάρξει συμφωνία επί της αξιολόγησης του προγράμματος, έδωσαν η Ελληνική πλευρά και οι δανειστές και για την ώρα τουλάχιστον στρέφουν το βλέμμα στο Eurogroup της 22ας

Χωρίς συμφωνία ολοκληρώθηκε στις 2 τα ξημερώματα ο κύκλος διαπραγματεύσεων με το κουαρτέτο. Ύστερα από 6,5 ώρες συζητήσεων, οι τέσσερις θεσμοί και η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα αποφάσισαν να διακόψουν τις διαπραγματεύσεις, προκειμένου να μεταβούν στην Ουάσινγκτον για την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ.

Νέο ορόσημο το Eurogroup της 22ας Απριλίου

Στόχος, σύμφωνα με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, είναι να επιστρέψουν στην Αθήνα την επόμενη Δευτέρα για να κλείσουν τη συμφωνία. Νέο χρονικό ορόσημο πλέον είναι η συνεδρίαση του Eurogroup της 22ας Απριλίου. Μέχρι τότε, σύμφωνα με τον Έλληνα υπουργό, το ζητούμενο είναι να έχει υπογραφεί το λεγόμενο staff level agreement.

Ολόκληρη η δήλωση Τσακαλώτου:

Αποφασίστηκε σήμερα ότι θα έχουμε παύση των συζητήσεων για να μεταβούμε όλοι στην Ουάσινγκτον για την εαρινή σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Συμφωνούν και οι τέσσερις θεσμοί και η ελληνική κυβέρνηση ότι υπήρχε πρόοδος στα θέματα που χρειάζεται για να φτιάξουν ένα ισχυρό πακέτο για να ολοκληρωθεί η συμφωνία και άρα θα επιστρέψουν αμέσως μετά τη Σύνοδο για να τελειώσει αυτή η συμφωνία μέχρι το Eurogroup της 22ας Απριλίου. Θα καταλήξουμε στο stuff level agreement λίγο πριν το Eurogroup. Υπήρχε πρόοδος σε πολλά μεγάλα θέματα αλλά επειδή υπάρχουν και πολλά μικρά θέματα τα οποία δεν είχαμε καιρό να τα συζητήσουμε, δεν μπορούσαμε να καταλήξουμε στο staff level agreement σε αυτή τη φάση.

Πριν από τη διακοπή των διαπραγματεύσεων, είχε προηγηθεί τρίωρη διαπραγμάτευση για το ασφαλιστικό με κυρίαρχο θέμα την περικοπή των επικουρικών συντάξεων. Πηγές προσκείμενες στην ελληνική διαπραγματευτική ομάδα, μιλούσαν για πρόοδο και στο συγκεκριμένο θέμα χωρίς όμως να προκύψει οριστική συμφωνία και σε αυτό το θέμα.

Πάντως κλιμακώνονται οι κόντρες μεταξύ της Ελλάδας, του ΔΝΤ και των ευρωπαϊκών θεσμών, στο παρά πέντε της συνεδρίασης της «Ομάδας της Ουάσιγκτον», στην οποία θα συζητηθεί η διευθέτηση του ελληνικού χρέους.

Οι διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης μεταξύ της κυβέρνησης και των εκπροσώπων των θεσμών μπορεί να κορυφώθηκαν χθες σε τεχνικό επίπεδο στην Αθήνα, ωστόσο σε σχέση με το μεγάλο ζητούμενο για την Ελλάδα και την οικονομία, που είναι η ελάφρυνση του χρέους, όλα θα κριθούν στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ, στο τέλος της εβδομάδας στην αμερικανική πρωτεύουσα.

Λίγα 24ωρα πριν από τη συνεδρίαση της «Ομάδας της Ουάσιγκτον», κορυφώνεται το μπρα ντε φέρ μεταξύ:

  • Της Ελλάδας, που ζητεί την εκπλήρωση της υπόσχεσης για τη διευθέτηση του χρέους, μετά την 1η αξιολόγηση.
  • Του ευρωπαϊκού άξονα, που θεωρεί ότι η διευθέτηση του ελληνικού χρέους δεν είναι του παρόντος.
  • Του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που πιέζει αφενός τους Ευρωπαίους να «κουρέψουν» άμεσα ή έμμεσα το ελληνικό χρέος ώστε να καταστεί «μακροπρόθεσμα βιώσιμο» και να μπορέσει το Ταμείο να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα, αφετέρου την Ελλάδα να λάβει πρόσθετα μέτρα.

Η κυβέρνηση επιδιώκει να πάει στην Ουάσιγκτον έχοντας στις βαλίτσες της μια συμφωνία με τους θεσμούς, η οποία θα της δώσει ισχυρά επιχειρήματα στις διαπραγματεύσεις για τη διευθέτηση του χρέους. Αντιθέτως, η ελληνική αντιπροσωπεία θα βρεθεί σε δυσμενή θέση εάν δεν υπάρχει συμφωνία με το «κουαρτέτο».

 

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε φρόντισε να χαμηλώσει τον πήχη των προσδοκιών, υποστηρίζοντας ότι δεν θα υπάρξει ελάφρυνση του χρέους.

Από την πλευρά της η ελληνική κυβέρνηση απαντά σε υψηλούς τόνους, επικρίνοντας τη στάση του ΔΝΤ σε ό,τι αφορά τη λήψη πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων, αλλά και Ευρωπαίων αξιωματούχων, που, κατά την άποψή της, επιδιώκουν καθυστέρηση της αξιολόγησης και αναβολή λήψης απόφασης για το χρέος.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, με πρόσφατη παρέμβαση της παραδέχεται τα λάθη στον σχεδιασμό του ελληνικού προγράμματος, αλλά επιρρίπτει τις ευθύνες στις ελληνικές κυβερνήσεις (από 2010 και μετά), οι οποίες δεν «απέκτησαν την ιδιοκτησία του προγράμματος».

- Διαφήμιση -