- Διαφήμιση -
Χρόνος Ανάγνωσης: 12 ΛεπτάΧρόνος Ανάγνωσης: 12 Λεπτά

Τις επιπτώσεις που μπορεί να υπάρξουν στο κλείσιμο της αξιολόγησης από τις αποκαλύψεις από την απομαγνητοφωνημένη συνομιλία Τόμσεν – Βελκουλέσκου της 19ης Μαρτίου, την οποία έδωσε στη δημοσιότητα ο ιστότοπος Wikileaks, επιχειρούν να αναλύσουν στην κυβέρνηση. Ταυτόχρονα ποικίλλουν οι προσεγγίσεις και οι εκτιμήσεις για το τι ακριβώς κρύβει η σύγκρουση Ελληνικής Κυβέρνησης και Δ.Ν.Τ

Μετά τη σύσκεψη του Σαββάτου στο Μαξίμου, την επιστολή του Πρωθυπουργού στην Κριστίν Λαγκάρντ και τα τηλεφωνήματα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στον πρόεδρο της Βουλής και στους πολιτικούς αρχηγούς, ο ερωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Δ. Παπαδημούλης έστειλε επιστολή στον Μάρτιν Σουλτς και στον πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι, στην οποία σημειώνει ότι χρειάζεται από την πλευρά των Ευρωπαίων «ενιαία και σαφής στάση απέναντι σε κινήσεις που υπομονομεύουν τις προσπάθειές μας για εφαρμογή του οικονομικού προγράμματος» και ότι «είναι εξόχως σημαντικό το ΔΝΤ να ξεκαθαρίσει την στάση του και να διευκρινίσει εάν και σε ποιο βαθμό οι αποκαλύψεις εκφράζουν την πολιτική και τις προθέσεις του Ταμείου».

dini1

 Για το τελευταίο στο Μαξίμου σημειώνουν ότι: 

  •  Θα επιμείνουν στο ότι το Ταμείο πρέπει να πάρει επίσημα διά της κ. Λαγκάρντ θέση και ότι μέχρι στιγμής «δεν αξιοποιεί την ευκαιρία να διαψεύσει ότι η στρατηγική του είναι η πρόκληση συνθηκών πιστωτικής ασφυξίας στην Ελλάδα». 
  •  Θα επιμείνουν ακόμη ότι υπάρχει θέμα με τον επικεφαλής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Ταμείου Πολ Τόμσεν. Άλλωστε η αντίδραση του Πρωθυπουργού μόλις έγινε γνωστή η συνομιλία Τομσεν – Βελκουλέσκου «δεν θα αφήσουμε τον Τόμσεν να διαλύσει την Ευρώπη», είναι ενδεικτική της στάσης του Μαξίμου απέναντι στον ισχυρό άνδρα του Ταμείου στην Ευρώπη. 

 

 Παράλληλα στο Μαξίμου στέκονται: 

  •  Σε ένα tweet του ιστότοπου Wikileaks το Σάββατο στις 15:29, αφού δηλαδή είχε δημοσιοποιηθεί η επίμαχη συνομιλία, στο οποίο αναγράφεται χαρακτηριστικά: «Εμπιστευτικά αρχεία δείχνουν το IMF είναι σε πόλεμο με τη Μέρκελ για την Ελλάδα».

 

Όπως λένε αυτή ακριβώς είναι η διάσταση του θέματος, στην οποία θα εστιάσει κα θα επιμείνει η Αθήνα: στο ότι απαιτείται μια ενιαία στάση του ευρωπαϊκού σκέλους των Θεσμών και της Ελλάδας απέναντι στις απαιτήσεις του ΔΝΤ οι οποίες «παραβιάζουν τη συμφωνία της 13ης του περασμένου Ιουλίου».

Κάτι ανάλογο άλλωστε σημειώνει και ο Δ. Παπαδημούλης στην επιστολή του στον Μ. Σουλτς.

Στόχος ήταν και παραμένει εντός του Απριλίου να κλείσει, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο και με τη σύμφωνη γνώμη του ΔΝΤ η αξιολόγηση και να αρχίσει η συζήτηση για την απομείωση του χρέους της χώρας. Κι αυτό διότι αναγνωρίζουν ότι την αποχώρηση του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα δεν επιθυμούν οι Ευρωπαίοι και κυρίως ο Β. Σόιμπλε.

 

ΛΑΓΚΑΡΝΤ / ΔΝΤ

 

Η Κριστίν Λαγκάρντ έχει από χθες το απόγευμα στα χέρια της την επιστολή του Αλέξη Τσίπρα μέσω της οποίας της ζητά «εξηγήσεις» για τα λεχθέντα μεταξύ Τόμσεν-Βελκουλέσκου.

Η απάντηση αναμένεται να φτάσει στο Μαξίμου “εντός 48 ωρών” ενώ, σ΄ αυτό το διάστημα, ο πρωθυπουργός θα επικοινωνήσει με όλα τα πρόσωπα-κλειδιά των ευρωπαϊκών θεσμών – ομολόγους του και αξιωματούχους.

Ο συναγερμός ήχησε στην Αθήνα (και όχι μόνο…) δύο ημέρες πριν από την επανέναρξη των συζητήσεων με το κουαρτέτο οι οποίες είχαν διακοπεί λόγω του Καθολικού Πάσχα.

«Σε εντελώς διαφορετικό πλαίσιο και κλίμα», επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη, καθώς το περιεχόμενο της συνομιλίας Τόμσεν-Βελκουλέσκου «βγάζει στη φόρα» την προσπάθεια του υπευθύνου του ΔΝΤ για την Ευρώπη (σ.σ. «πρωτομάστορα του αποτυχημένου και λανθασμένου πρώτου δανειακού προγράμματος») να βάλει σφήνες στην αξιολόγηση ώστε να μην κλείσει μέχρι να προκληθεί πιστωτικό γεγονός στη χώρα.

Δεδομένου ότι το ίδιο το Ταμείο δεν διέψευσε το περιεχόμενο της συνομιλίας «είναι ένα ερώτημα πώς θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις στο κουαρτέτο», αναφέρει κυβερνητικός παράγοντας, καθώς η εκπρόσωπός του Ντέλια Βελκουλέσκου θα βρεθεί «απέναντι» στους εκπροσώπους των ευρωπαϊκών θεσμών – Κομισιόν, ΕΚΤ, ESM.

«Πόσο μάλλον που τα δύο στελέχη του ΔΝΤ εμφανίζονται, στη διαρροή, να αμφισβητούν και τις ικανότητες και τα στοιχεία και τις προθέσεις της Κομισιόν, την οποία έθεσαν πρωτίστως στο στόχαστρο», η επισήμανση.

Κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος χαρακτηρίζει «ιστορικό γεγονός» την αποκάλυψη του Wikileaks καθώς «συμπληρώνει τα κενά στο παζλ του τελευταίου 14μηνου» .

dini2

 

  Η ΡΗΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΜΣΕΝ     

 «Όσα είδαν το φως της δημοσιότητας δημιουργούν μείζον γεωπολιτικό ζήτημα. Φαίνεται πως κάποιοι παίζουν στις πλάτες μας επικίνδυνα παιχνίδια αποσταθεροποίησης. Δεν θα αφήσουμε τον Τόμσεν να διαλύσει της Ευρώπη», ανέφερε ο πρωθυπουργός σε συνεργάτες του, σχολιάζοντας τις αποκαλύψεις των Wikileaks, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το «Έθνος της Κυριακής».

H δήλωση αυτή του Αλέξη Τσίπρα βάζει σε νέα βάση τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές καθώς όλα πλέον είναι στον αέρα. Οι συζητήσεις που θα άρχιζαν αύριο Δευτέρα τίθενται εν αμφιβόλω όσο δεν ξεκαθαρίζεται ο ρόλος του ΔΝΤ και κυρίως του Πολ Τόμσεν. Η κυβέρνηση φαίνεται ότι θέλει να πιέσει το Ταμείο να ρίξει τους τόνους και τις απαιτήσεις του και επιδιώκει την απομάκρυνση του «σκληρού» διευθυντή του τμήματος της Ευρώπης, του Δανού τεχνοκράτη και της υφιστάμενής τους Ντ. Βελκουλέσκου. O Τόμσεν θεωρείται ανεπιθύμητος στην Αθήνα και η κυβέρνηση θα ήθελε την απομάκρυνσή του, ωστόσο, δεν απαντάται το ερώτημα αν θα ήθελε και την αποχώρηση του ΔΝΤ από το πρόγραμμα. Αν το Ταμείο έφευγε θα ήταν μια επικοινωνιακή νίκη για την κυβέρνηση, ωστόσο είναι δύσκολο να συμβεί καθώς θα πρέπει οι Ευρωπαίοι να βάλουν τα χρήματα που θα έδινε το Ταμείο στο πλαίσιο του τρίτου Μνημονίου.

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Μιχάλη Ιγνατίου, στο θέμα του χρέους, το Ταμείο είναι για κάποιους ένας σημαντικός σύμμαχο, ωστόσο το… παράπονο των ανθρώπων του Ταμείου είναι πως φέρονται να μην έχουν ενημέρωση από την “ευρωπαϊκή” πλευρά του τραπεζιού των διαπραγματεύσεων.

Ο κ. Ιγνατίου, μιλώντας νωρίς το πρωί της Κυριακής στην τηλεοπτική εκπομπή mega σαββατοκύριακο, τόνισε πως μίλησε με πηγές στην Ουάσινγκτον και για το θέμα του Brexit, που στις συνομιλίες συνδέθηκε με την διαπραγμάτευση της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές. Οι πηγές αυτές ισχυρίζονται πως ο κ. Τόμσεν απλά διαπιστώνει πως αν καθυστερήσει η διαπραγμάτευση, ο κίνδυνος χρεοκοπίας είναι ορατός.

Αυτό θα συμβεί επειδή οι Ευρωπαίοι δεν θα κάνουν καμία κουβέντα για την ελληνική διαπραγμάτευση πριν το βρετανικό δημοψήφισμα. Εάν δεν τελειώσουν σύντομα οι διαπραγματεύσεις, τότε το ελληνικό ζήτημα θα “παγώσει”, αφού από ένα σημείο και μετά οι Ευρωπαίοι θα ασχολούνται μόνο με το ζήτημα της παραμονής ή όχι της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Μιχάλης Ιγνατίου αποκάλυψε πως το ΔΝΤ αντιπροτείνει στην ουσία 1,5% του πρωτογενούς πλεονάσματος και γενναία ελάφρυνση χρέους, αντί για το 3,5% που έχει ήδη συμφωνηθεί. Έναν στόχο που στο Ταμείο θεωρούν ξεκάθαρα ανέφικτο. Συνεχίζοντας, κατέληξε λέγοντας πως “το ΔΝΤ προσπαθεί να διορθώσει την αθλιότητα που έγινε το 2010, για την οποία φέρει ευθύνη ο Πολ Τόμσεν, ο οποίος είχε πάει ενάντια στην λογική του Ταμείου τότε. Προσπαθούν να διασωθούν γιατί επίκειται μία πολύ σοβαρή έκθεση, η λεγόμενη “νεκροψία”, για να δουν τι συνέβη τότε. Φαίνεται ότι η ανεξάρτητη αυτή επιτροπή (σ.σ. που έχει αναλάβει την εν λόγω έκθεση) καταλήγει σε συμπεράσματα που δεν είναι υπέρ του Ταμείου. Στην προσπάθεια αυτή βοηθούν την Ελλάδα στο θέμα του χρέους, η οποία ωστόσο αν έρθει, θα έρθει δυστυχώς με τις μεταρρυθμίσεις που συζητούνται”.

- Διαφήμιση -