- Διαφήμιση -
Χρόνος Ανάγνωσης: 4 ΛεπτάΧρόνος Ανάγνωσης: 4 Λεπτά

Αντίστροφη μέτρηση πλέον για το Eurogroup της 9ης Μαϊου, και αναζητερίται συμβιβαστική λύση, καθώς είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν παρενέργειες στην Ελληνική οικονομία αν δεν κλειδώσει η αξιολόγηση.

Πάντως και για την ώρα τουλάχιστον προβληματίζει έντονα η στάση του Δ.Ν.Τ που εμμένει στην απαίτηση του για νομοθέτηση προληπτικών οριζόντιων μέτρων χωρίς την παρέμβαση του εκάστοτε ΥΠΟΙΚ με την κυβέρνηση να προτείνει έναν δημοσιονομικό κόφτη στους κωδικούς του οποίου θα έχει λόγο και ο ΥΠΟΙΚ. Ανοιχτό παραμένει και το θέμα του θεσμού που θα επιβλέπει την πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών με το Ταμείο να αμφισβητεί ανοιχτά τη Eurostat και ως ύστατη γραμμή άμυνας να προτείνει και τη συμμετοχή εκπροσώπου του στην όλη διαδικασία.

Την ίδια ώρα, εντός της κυβέρνησης ενισχύεται η άποψη ότι ΔΝΤ και Σόιμπλε επιδιώκουν τη ρήξη με στόχο να προκαλέσουν πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα. Με τηλεγράφημά του, το πρακτορείο Reuters, το οποίο επικαλείται πηγές που συμμετέχουν στη διαπραγμάτευση, σημειώνει ότι η πρόοδος στις διαπραγματεύσεις είναι πολύ αργή και είναι απίθανο να υπάρξει συμφωνία μέχρι τις 9 Μαΐου. Σύμφωνα με τις πηγές αυτές, θα χρειαστεί ακόμη περισσότερος χρόνος.

Ένα από τα ζητούμενα των επομένων ημερών είναι και η συναντήσεις ή η συνάντηση που θα έχει ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντέισελμπλουμ με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον Γάλλο ομόλογό του Μισέλ Σαπέν, τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι και τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους , η κυβέρνηση δεν πρόκειται να δεχθεί την ψήφιση εκ των προτέρων συγκεκριμένων μέτρων ή ακόμη και την καταγραφή τους αναλυτικά σε μία λίστα, διότι πέρα από το πολιτικό κόστος αυτής της κίνησης επί της ουσίας θα «νομιμοποιήσει τα μέτρα αυτά» πολλά από τα οποία παραβιάζουν κυβερνητικές «κόκκινες» γραμμές του παρελθόντος.

 

Στο μεταξύ το Δ.Ν.Τ , σύμφωνα με το www.capital.gr, παραμένει ανυποχώρητο

ως προς την ληψη προληπτικών μέτρων, προκειμένου να εξασφαλιστεί η επίτευξη των των δημοσιονομικών στόχων, φαίνεται να είναι το ΔΝΤ.
Το Ταμείο ζητάει να περιληφθούν στο πακέτο τα παρακάτω:

– μειώσεις στη μισθολογική δαπάνη του Δημοσίου με παρεμβάσεις σε μισθούς και σε ειδικά μισθολόγια

– μείωση του προσωπικού στο Δημόσιο

– πάγωμα προσλήψεων
– οριζόντια περικοπή των κύριων συντάξεων

– οριζόντια περικοπή των επιχορηγήσεων στις ΔΕΚΟ

Σε ο,τι αφορά τα φορολογικά μέτρα είναι η περαιτέρω μείωση του αφορολόγητου ορίου αλλά και η κατάργηση των φοροαπαλλαγών που έχουν απομείνει.

- Διαφήμιση -