- Διαφήμιση -
Χρόνος Ανάγνωσης: 11 ΛεπτάΧρόνος Ανάγνωσης: 11 Λεπτά

Mια μεγάλη καμπάνια επικοινωνίας πραγματοποιεί η Ευρωπαϊκή Ένωση (Τμήμα Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Πολιτικής Προστασίας) σε συνεργασία με τη UNICEF σχετικά με την εκπαίδευση των Παιδιών σε περιόδους Έκτακτης Ανάγκης (#EmergencyLessons στο twitter). Η επίσημη έναρξη της καμπάνιας γίνεται ταυτόχρονα σε όλη την Ευρώπη σήμερα Δευτέρα 16 Μαΐου από όλες τις Εθνικές επιτροπές UNICEF. Την καμπάνια θα προωθήσουν σε κάθε χώρα οι Πρεσβευτές Νεότητας (Youth Ambassadors) καθώς και Πρεσβευτές καλής Θελήσεως. Την Ελλάδα εκπροσωπεί η μαθήτρια του Λεοντείου Λυκείου Νέας Σμύρνης Μαρία Ζούρα, η οποία ταξίδεψε στις Βρυξέλλες στις 10 Μαΐου και συμμετείχε στη Σύνοδο Πρεσβευτών Νεότητας που θα στηρίξουν την καμπάνια, προκειμένου να ενημερωθούν για τους τρόπους προώθησής της.

presv11
Η εκπαίδευση είναι θεμελιώδες αγαθό για τα παιδιά για να μπορούν να αναπτύξουν πλήρως τις δυνατότητές τους και να οικοδομήσουν ένα μέλλον ευημερίας για τον εαυτό τους και την κοινωνία. Είναι ακόμη πιο σημαντικό κατά τη διάρκεια καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, όταν τα παιδιά γίνονται συχνά μάρτυρες φρικαλεοτήτων και τραγωδιών. Σήμερα, περίπου 37 εκατομμύρια παιδιά δεν πηγαίνουν στο σχολείο σε χώρες που πλήττονται από κάποιου είδους κρίση. Η ΕΕ και η UNICEF συνεργάζονται για να παρέχουν στα παιδιά έναν τόπο όπου μπορούν να αισθάνονται ασφαλείς και να συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους ανά πάσα στιγμή.

presv1
Η εκστρατεία επικοινωνίας #EmergencyLessons αφηγείται τις ιστορίες του Yaroslav και Nastya που, όπως και πολλά άλλα κορίτσια και αγόρια, έχουν βιώσει τον πόλεμο και την καταστροφή, αλλά ήταν σε θέση να συνεχίσουν τις σπουδές τους χάρη στη βοήθεια από την ΕΕ και τη UNICEF. Η Εκπαίδευση σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης είναι ένα από τα λιγότερο χρηματοδοτούμενα ανθρωπιστικά προγράμματα με λιγότερο από το 2% της παγκόσμιας ανθρωπιστικής χρηματοδότησης που διατίθεται σε αυτόν τον τομέα. Η εκστρατεία αποσκοπεί στην ευαισθητοποίηση σχετικά με τη σημασία της εκπαίδευσης για την ανάπτυξη και την ευημερία όλων των κοριτσιών και των αγοριών.
Ακολουθήστε την εκστρατεία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με τη χρήση του #EmergencyLessons hashtag.

Πρέσβειρα Νεότητας της UNICEF στις Βρυξέλλες

Η Μαθήτρια της Γ΄ Γυμνασίου του Λεοντείου Λυκείου Νέας Σμύρνης και μέλος του Ο.Κ.Δ. (Τμήμα 3Δ΄) Μαρία Ζούρα εκπροσώπησε τη Unicef Ελλάδας στις Βρυξέλλες με την ιδιότητα της Youth Ambassador (Πρέσβειρα νεότητας) στο Πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε συνεργασία με τη UNICEF «Εκπαίδευση σε Καταστάσεις Έκτακτης Ανάγκης» (Education in Emergencies #emergencylessons) συμμετέχοντας στη διεθνή σύνοδο Νέων με σκοπό την επιμόρφωσή τους και στήριξη της καμπάνιας. Η μαθήτριά μας μοιράζεται μαζί μας τις εντυπώσεις και την εμπειρία της αυτή:
«Η Ελληνική Εθνική Επιτροπή της Unicef με εμπιστεύτηκε να την εκπροσωπήσω με την ιδιότητα της Youth Ambassador (πρέσβειρα νεότητας) στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο μιας διεθνούς συνάντησης νέων σχετικά με την προώθηση της εκστρατείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Unicef «Εκπαίδευση σε Καταστάσεις Έκτακτης Ανάγκης» (Education in Emergencies). Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Unicef Βρυξελλών την Τρίτη 10 Μαΐου 2016. Εκεί είχα την ευκαιρία να γνωρίσω κι άλλους Youth Ambassadors από πολλά μέρη του κόσμου, να συνομιλήσω μαζί τους, να επιμορφωθώ για την εκστρατεία και να μοιραστώ μαζί τους τις προσδοκίες και τους προβληματισμούς μου. Ανάμεσα στις πολλές και ενδιαφέρουσες δράσεις του προγράμματος ήταν και μια τηλεδιάσκεψη με παιδιά από το Τσαντ της Αφρικής που μας μίλησαν για την καθημερινότητά τους και τις δυσκολίες που συναντούν. Μας μίλησαν όμως και για την μεγάλη τύχη κι ευκαιρία που έχουν να μπορούν να πηγαίνουν στο σχολείο παρόλα τα προβλήματά τους. Μέσα από τις απαντήσεις τους στις ερωτήσεις που τους απευθύναμε συνειδητοποιήσαμε κι εμείς ακόμη περισσότερο πόση μεγάλη σημασία έχει για ένα παιδί να μην στερείται το δικαίωμα στο αγαθό της εκπαίδευσης και της μάθησης. Όλοι οι Youth Ambassadors που συμμετείχαμε στη συνάντηση δεσμευτήκαμε να στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις το έργο της Unicef στην εκστρατεία αυτή και να την προβάλουμε σε όλους τους νέους και νέες της χώρας μας και του κόσμου.

presv8
Ήταν πραγματικά μια αξέχαστη εμπειρία όλα αυτά που έζησα στις Βρυξέλλες γι’ αυτό και θα ήθελα να ευχαριστήσω μέσα από την καρδιά μου τη Unicef που με εμπιστεύτηκε για μια τόσο σπουδαία αποστολή αλλά και την οικογένειά μου και το σχολείο μου που μου καλλιέργησαν το αίσθημα της αλληλεγγύης, της αγάπης για το συνάνθρωπο και της προσφοράς και μου έδωσαν τις γνώσεις και τα εφόδια να μπορώ να συμμετέχω σε τέτοιες σπουδαίες δράσεις!»
Για να στηρίξετε την Καμπάνια, ακολουθήστε τα hashtags στο twitter:
#EU_ECHO #EU #Emergencylessons #Unicef.
Μαρία Ζούρα, 3Δ΄

presv5

Σχετικά με την Καμπάνια
Η UNICEF και η ΕΕ στο πλαίσιο της ανθρωπιστικής Βοήθειας και Πολιτικής Προστασίας (Humanitarian Aid & Civil Protection department, ECHO) θα εφαρμόσει μια κοινή εκστρατεία επικοινωνίας για την ευαισθητοποίηση σχετικά με τη σημασία της εκπαίδευσης σε περιόδους κρίσης για τα παιδιά. Η εκστρατεία αποσκοπεί να ευαισθητοποιήσει 20 εκατομμύρια Ευρωπαίους, ιδιαίτερα κάτω των 25 ετών.
Η εκστρατεία θα υλοποιηθεί από την ΕΕ σε συνεργασία με τις Εθνικές Επιτροπές της UNICEF από 7 χώρες (Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Ιταλία, Σλοβενία, Σλοβακία, Ηνωμένο Βασίλειο, με επιπλέον συμμετοχή από τη Γαλλία και τις Κάτω Χώρες – Ολλανδία). Η εκστρατεία έχει ως στόχο να αυξήσει την ευαισθητοποίηση, την κατανόηση και την υποστήριξη των Ευρωπαίων για το δικαίωμα και την αναγκαιότητα των παιδιών να λάβουν εκπαίδευση σε περιόδους έκτακτης ανάγκης.
Επιθυμούμε οι Ευρωπαίοι και ιδιαίτερα οι νέοι να δανείσουν τις φωνές τους για να στηρίξουν την εκπαίδευση των παιδιών σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, μέσω ψηφιακών μέσων. Η εκστρατεία καταγράφει τις ιστορίες των παιδιών που ζουν σε κρίση και οι οποίοι συνέχισαν τη μάθηση, παρά τις αντιξοότητες. Αυτές οι ιστορίες θα μοιραστούν μέσω των κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης και των δικτύων που συμμετέχουν οι Πρέσβεις Καλής Θελήσεως της UNICEF.
Η εκστρατεία δίνει ιδιαίτερη έμφαση στα παιδιά από το Πακιστάν, το Νεπάλ, τη Γουινέα, το Ιράκ, την Ουκρανία, το Τσαντ, και το Νότιο Σουδάν, όπου οι κοινές προσπάθειες μέσω της συνεργατικής σχέσης ΕΕ-UNICEF επιτρέπουν την εκπαίδευση σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Μαζί με τον Πρέσβη καλής Θελήσεως της εκστρατείας, Tom Hiddleston, η καμπάνια θα υποστηριχθεί από τους εθνικούς Πρέσβεις, καθώς και Πρέσβεις Νεότητας από κάθε χώρα.

- Διαφήμιση -