- Διαφήμιση -
Χρόνος Ανάγνωσης: 12 ΛεπτάΧρόνος Ανάγνωσης: 12 Λεπτά

Λίγα 24ωρα πριν την συνεδρίαση του συμβουλίου υπουργών οικονομικών της Ευρωομάδας σε επιστολή της προς τους 19 υπουργούς οικονομικών της Ευρωζώνης η που δημοσιεύουν οι Financial Times η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ κ. Κριστίν Λαγκάρντ στέλνει τελεσίγραφο: Λύση εδώ τώρα για το ελληνικό χρέος αλλιώς αποχωρούμε από το πρόγραμμα.

Η κ. Λαγκάρντ χαρακτηρίζει αδιέξοδες τις συνομιλίες με την Αθήνα για την εξεύρεση των προληπτικών μέτρων των 3 δισ., οι οποίες διεξάγονται εδώ και ένα μήνα και τονίζει ότι η ελάφρυνση χρέους πρέπει να μπει στο τραπέζι άμεσα. Διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος να χαθεί η συμμετοχή του στο πρόγραμμα.

“Για να υποστηρίξουμε την Ελλάδα με μια νέα συμφωνία με το ΔΝΤ, είναι απαραίτητο η χρηματοδότηση και η ελάφρυνση του χρέους από τους Ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας να βασίζονται σε ρεαλιστικούς δημοσιονομικούς στόχους διότι υποστηρίζονται από αξιόπιστα μέτρα για την επίτευξή τους”, σημειώνει στην επιστολή η κ. Λαγκάρντ.

Με την επιστολή της η επικεφαλής του ΔΝΤ ρίχνει το γάντι στους ευρωπαίους αμφισβητώντας την έως τώρα διαδικασία αξιολόγησης . Συγκεκριμένα:

Αποποιείται για το Ταμείο το ρόλο του «ανελαστικού εταίρου ο οποίος ζητά όλα και περισσότερα δημοσιονομικά μέτρα» Τονίζει ότι το ταμείο διαπραγματεύεται με καλή πίστη με τους εταίρους του βασιζόμενο σε ρεαλιστικές προβλέψεις και μέτρα.

Περνάει μάλιστα στην αντίθετη πλευρά και τονίζει ότι οι αντοχές της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας είναι περιορισμένες σε ότι αφορά νέες περικοπές δαπανών και αυξήσεις φόρων και θεωρεί ότι η μόνο λύση για την βιωσιμότητα της δημοσιονομικής κατάστασης είναι η άμεση ελάφρυνση του ελληνικού χρέους Επιπλήττει εμμέσως πλήν σαφώς του ευρωπαίους υπουργούς για την ολιγωρία τους σχετικά με την εξεύρεση μόνιμης λύσης για την ελάφρυνση του χρέους αφού τονίζει ότι οι συζητήσεις για το μίγμα των μέτρων και την ελάφρυνση του χρέους θα πρέπει να κινούνται ταυτόχρονα ώστε να έχουν το προσδοκώμενο αποτέλεσμα.

Θεωρεί αναξιόπιστα τα μέτρα των 5,4 δις ευρώ τα οποία έχουν ήδη συμφωνηθεί με την Ελλάδα Τονίζει ότι στις διαπραγματεύσεις συμφωνήθηκαν μέτρα που φτάνουν σε ύψος το 2,5% του ΑΕΠ αντί 3% του ΑΕΠ που υσποστηρίζουν ΕΕ και Ελλάδα ) κυρίως αυξάνοντας φόρους και τέλη σε περιορισμένο αριθμό φορολογούμενων και κάνοντας κάποιες συγκεκριμένες περικοπές δαπανών. Μάλιστα εκφράζει την γνώμη ότι «η συνεχής αύξηση φόρων και τελών θα βλάψει ανεπανόρθωτα την ελληνική οικονομία και κοινωνία».Τονίζει επίσης ότι στο ελληνικό πακέτο δεν περιλαμβάνονται στα μέτρα ουσιώδεις παραμετρικές αλλαγές που αφορούν την λειτουργία του δημόσιου τομέα και του ασφαλιστικού και της διεύρυνσης της φορολογικής βάσης .

Επαναλαμβάνει την πεποίθησή του ταμείου ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι που έχουν τεθεί για το ελληνικό πρόγραμμα ( ειδικά ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018 ) είναι ανέφικτοι Τονίζει ότι με τα μέτρα που βρίσκονται «κοντά σε συμφωνία» ο στόχος που μπορεί να επιτευχθεί είναι ένα πρωτογενές πλεόνασμα που δεν ξεπερνά το 1,5% του ΑΕΠ το 2018 “Το συμπέρασμά μας είναι βασισμένο σε μακροχρόνιες προβλέψεις και εκτιμήσεις και τα στοιχεία που έχει δώσει στην δημοσιότητα η Eurostat” τονίζει η κ. Λαγκάρντ

Σημειώνει επίσης ότι «αν το το Eurogroup αποφασίσει να εμμείνει στο στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018 παρόλο που κάτι τέτοιο θα ήταν αντιπαραγωγικό το ΔΝΤ θα υποστηρίξει την συγκυριακή επίτευξη του στόχου αυτού παρότι το Ταμείο πιστεύει ότι υψηλότερα από τα επίπεδα που θα τα χαρακτήριζαν οικονομικά και κοινωνικά βιώσιμα»

Σε ότι αφορά τα προληπτικά μέτρα τονίζει ότι η συνομιλίες ήταν αδιέξοδες . «Η ελληνική πλευρά πρότεινε κάποια γενικής φύσεως έκτακτα μέτρα το οποία μπορεί να έκλειναν την απόκλιση για λίγο αλλά στην ουσία θα μετέφεραν την λύση του προβλήματος για το μέλλον».

Κάνει και ένα πολιτικό σχόλιο σημειώνοντας ότι δεν υπήρχε από την αρχή των ελληνικών μνημονίων κεντροδεξιά ή κεντροαεριστερή κυβέρνηση η οποία μετά από κάποιο διάστημα δεν υπέκυψε στο πειρασμό μια χαλάρωσης της δημοσιονομικής πολιτικής και ζητά να το έχουν όλοι κατά νού σχετικά με την χάραξη μακροπρόθεσμη δημοσιονομικής πολιτικής ..

Υπέρ της «πολιτικής» λύσης το Eurogroup

Η «πύρινη» επιστολή της κ. Λαγκάρντ μπορεί να εξηγηθεί αν κανείς διαβάσει την άτυπη ατζέντα του έκτακτου Eurogroup όπως δόθηκε πριν λίγη ώρα στην δημοσιότητα

Με βάση λοιπόν το πρόγραμμα , οι υπουργοί Οικονομικών θα ενημερωθούν από τους θεσμούς και τις ελληνικές αρχές για την πρόοδο που έχει σημειωθεί στις συζητήσεις για το πακέτο των μεταρρυθμίσεων που απαιτείται για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, περιλαμβανομένου του πακέτου προληπτικών μέτρων για την διασφάλιση της επίτευξης του στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος που προγράμματος του ESM.

Το Eurogroup θα συζητήσει επίσης ενδεχόμενα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους για να διασφαλιστεί πως οι καθαρές χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας θα παραμείνουν σε ένα βιώσιμο επίπεδο, με στόχο την επίτευξη μιας πολιτικής συμφωνίας. 

Σε ευθυγράμμιση με τα συμπεράσματα του Eurogroup της 22ας Απριλίου στο Άμστερνταμ, οι θεσμοί και οι ελληνικές αρχές συνεχίζουν τις συζητήσεις στο πακέτο των μεταρρυθμίσεων που απαιτείται για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, περιλαμβανομένου του πακέτου προληπτικών μέτρων, με στόχο την ολοκλήρωσή τους το συντομότερο δυνατό.

Μέχρι στιγμής το υπουργείο οικονομικών δεν έχει κάνει κανένα σχόλιο σχετικά με την αντιπαράθεση του ΔΝΤ με τους υπουργούς οικονομικών της Ευρωζώνης

 

Τελεσίγραφο

 

Για «τελεσίγραφο Λαγκάρντ στο Βερολίνο» κάνει λόγο η γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Ζeitung αναφερόμενη στην επιστολή που απέστειλε το βράδυ της Πέμπτης στους 19 υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης, ενόψει του Eurogroup της Δευτέρας.

«Η επιστολή της Κριστίν Λαγκάρντ έρχεται να ανατρέψει τα ως τώρα δεδομένα και τερματίζει την ατελέσφορη συζήτηση για τα ‘‘μέτρα κάβα’’» σημειώνεται στη γερμανική εφημερίδα.

«Πρόκειται για τη χειρότερη δυνατή (πολιτική) συγκυρία για τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, συγκυρία η οποία δεν του επιτρέπει παραχωρήσεις στο θέμα του χρέους» σχολιάζει ακόμη η SZ.

 

Το Βερολίνο

 

Πηγές του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν στη Deutsche Welle ότι το ζητούμενο παραμένει ένα «βιώσιμο συνολικό πακέτο» το οποίο «θα ανταποκρίνεται στη συμφωνία του περασμένου καλοκαιριού». Σημαντικό συστατικό στοιχείο του πακέτου είναι και τα εφεδρικά ή προληπτικά μέτρα, στα οποία επιμένει το ΔΝΤ συνδέοντάς τα άρρηκτα με την παραμονή του στο ελληνικό πρόγραμμα. Άγνωστο παραμένει προς το παρόν ποια ακριβώς μορφή θα έχουν τα μέτρα αυτά και, κυρίως, αν εξειδικευτούν ή εάν θα συμφωνηθεί απλώς το περίγραμμα ενός αυτόματου μηχανισμού.

Γερμανοί αναλυτές από την πλευρά τους επιμένουν ότι η Ευρώπη έχει πολλά ανοιχτά μέτωπα (όπως το Brexit) και γι’ αυτό το ΔΝΤ βάζει στο τραπέζι το θέμα του χρέους ασκώντας πιέσεις προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση.

Και την ώρα που η συμφωνία με την Τουρκία στο προσφυγικό αρχίζει να αποδίδει καρπούς, με τις προσφυγικές ροές να έχουν μειωθεί κατακόρυφα και το βρετανικό δημοψήφισμα αλλά και τις ισπανικές εκλογές να βρίσκονται προ των πυλών, το πλέον απευκταίο σενάριο για το Βερολίνο στην παρούσα φάση είναι η αναζωπύρωση της ελληνικής κρίσης.

Σε κάθε περίπτωση, όπως τονίζουν στη γερμανική πρωτεύουσα, το πακέτο των προληπτικών μέτρων πρέπει να έχει τέτοια μορφή που να ικανοποιεί το ΔΝΤ και να διασφαλίζει την παραμονή του στο ελληνικό πρόγραμμα. Η γερμανική κυβέρνηση επιμένει στη συμμετοχή του Ταμείου αφού το περασμένο καλοκαίρι ήταν ένας από τους βασικούς όρους που είχαν θέσει οι γερμανοί βουλευτές για να εγκρίνουν το τρίτο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα.

Ευθύνες αποκλειστικά στην ελληνική κυβέρνηση για την καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, η οποία κανονικά έπρεπε να είχε λήξει τον Οκτώβριο, επιρρίπτει στο μεταξύ ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ, κατηγορώντας παράλληλα την ελληνική πλευρά για λάθος στάση στο θέμα των εφεδρικών μέτρων.

 

 

- Διαφήμιση -