Για πρώτη φορά μπαίνει στην ατζέντα του Eurogroup η συζήτηση για την βιωσιμότητα του Ελληνικού χρέους, ωστόσο η Αθήνα κρατά χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών ότι στην προγραμματισμένη για την Δευτέρα 9 Μαϊου συνεδρίαση των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης θα κλείσει η συμφωνία για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του Ελληνικού Προγράμματος.
Στη δύσκολη αυτή προσπάθεια για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης , που συνοδεύεται από επώδυνα μέτρα, η Ελληνική πλευρά αναζητεί στηρίγματα ώστε να μπορέσει να ισορροπήσει τις απαιτήσεις του Δ.Ν.Τ για το πακέτο – κάβα , το πακέτο δηλαδή των προληπτικών μέτρων ύψους 3,6 δις ευρώ που το Ταμείο απαιτεί την εκ των προτέρων νομοθέτηση τους. Η πρόσφατη παρέμβαση του Γάλλου Προέδρου Φρανσουά Ολάντ αποτιμήθηκε θετικά από την Ελληνική Κυβέρνηση (ενώ θετικές έχουν κριθεί και οι παρεμβάσεις , των κ.κ Γιούνγερ , Τούσκ , Μοσχοβισί, Πιτέλα κ.α) . Η Ελληνική πλευρά προσβλέπει σε αναγνώριση των προσπαθειών που έχει καταβάλλει και από μια σειρά άλλες χώρες , όπως η Ιταλία , η Πορτογαλία, η Κύπρος, η Αυστρία.
Πάντως, παρά τα όποια θετικά μηνύματα των τελευταίων ημερών η Ελληνική Κυβέρνηση , προσπαθεί να έχει μια ρεαλιστική προσέγγιση Μαξίμου έχοντας διδαχθεί από το πρόσφατο παρελθόν πως το ΔΝΤ αποτελεί πολύ σκληρό αντίπαλο που σχεδόν πάντα καταφέρνει και επιβάλει τους όρους του. Παράλληλα δεν παραγνωρίζει πως ένα κομμάτι της Γερμανικής ελίτ έστω και παρασκηνιακά στηρίζει τις αξιώσεις του Ταμείου.
Ωστόσο αν και η ελάφρυνση χρέους άνοιξε και επίσημα , εκτιμάται πως ενδεχομένως να λειτουργήσει ως δέλεαρ προκειμένου να αποδεχθεί η κυβέρνηση – τουλάχιστον εν μέρει – τις απαιτήσεις του ΔΝΤ για πρόσθετα «προληπτικά» μέτρα. Οι Ευρωπαίοι δείχνουν ότι ανταποκρίνονται σε σχετικό αίτημα της ελληνικής πλευράς, όμως αυτό περιπλέκει και δυσχεραίνει τη διαπραγμάτευση, καθιστώντας σχεδόν βέβαιο ότι δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί ούτε στο Eurogroup της προσεχούς Δευτέρας.
Με βάση την επίσημη ανακοίνωση του Eurogroup πλέον τίθεται ως προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την εκταμίευση δόσεων ,η επίτευξη συμφωνίας-πακέτου, που θα περιλαμβάνει μεταρρυθμίσεις-μέτρα, μηχανισμό αυτόματης διόρθωσης δημοσιονομικών αποκλίσεων και τους βασικούς άξονες ενός σχεδίου αναδιάρθρωσης-ελάφρυνσης του δημοσίου χρέους.
Ανακοινώνοντας την ατζέντα της συνεδρίασης της Δευτέρας, το Συμβούλιο ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης κατέστησε σαφές ότι θα δώσει πράσινο φως για εκταμιεύσεις προς την Ελλάδα, μόνον όταν υπάρξει αυτή η συμφωνία-πλαίσιο.
Πάντως τα χρονικά περιθώρια φαίνονται ασφυκτικά περιορισμένα προκεριμένου να επέλθει μια συνολική συμφωνία πακέτο την Δευτέρα 9 Μαϊου στη συνεδρίαση του Eurogroup . Και αυτό γιατί θα πρέπει μέχρι τότε να έχουν γίνει τα ακόλουθα “άλματα”:
– Να κλείσουν όλες οι εναπομένουσες εκκρεμότητες με το βασικό πακέτο των 5,4 δισ. ευρώ
– Να συμφωνηθούν τα «εφεδρικά» μέτρα 3,6 δισ. ευρώ και ο μηχανισμός που θα ενεργοποιεί την εφαρμογή τους
– Να διαμορφωθούν οι βασικοί άξονες ενός σχεδίου για τη βιωσιμότητα του χρέους
Προφανώς ο χρόνος δεν επαρκεί για να κλείσουν όλα αυτά τα θέματα μέχρι τη Δευτέρα και η συμφωνία-πακέτο που ζητούν οι ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης θα αποτελέσει αντικείμενο περαιτέρω διαπραγμάτευσης με τους Θεσμούς.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ένα υπάρξει προσέγγιση και πρόοδος στις συνεχιζόμενες διαβουλεύσεις Ελληνικής Κυβέρνησης και Θεσμών υπάρχει ενδεχόμενο να συγκληθεί νέα έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup στις 18 Μαϊου. Διαφορετικά, το ελληνικό ζήτημα θα συζητηθεί στην τακτικη συνεδρίαση των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης στις 24 Μαΐου.
Πάντως πλην απροόπτου στη συνεδρίαση του Eurogroup στις 9 Μαϊου αναμένεται να γίνει ευρύτατη συζήτηση για το ποια θα είναι η δομή και το νομικό καθεστώς λειτουργίας του μηχανισμού αυτόματης δημοσιονομικής διόρθωσης, ωστόσο δεν αναμένεται οι Υπουργοί Οικονομικών να μπουν σε διεξοδική συζήτηση ως προς το ποια μέτρα θα ενεργοποιούνται σε περίπτωση απόκλισης από το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος και πού θα γίνονται περικοπές δημοσίων δαπανών.
Το θέμα αυτό θα συζητηθεί μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και κουαρτέτου. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει καθορισθεί, οι επικεφαλής των Θεσμών θα επιστρέψουν την Τρίτη στην Αθήνα, με στόχο ένα «Staff Level Agreement» για τα μέτρα και τον μηχανισμό αυτόματης προσαρμογής. Παράλληλα θα επιδιωχθεί μία συμφωνία-πλαίσιο για τον τρόπο και τον χρόνο που θα γίνει η ελάφρυνση χρέους , η οποία αν τελικά «κλειδώσει» αναμένεται να μπει για έγκριση είτε σε έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup πιθανά στις 18 Μαϊου η στην τακτική συνεδρίαση της 24ης Μαϊου.
Πάντως η Ελληνική πλευρά κάνει τα δικά της βήματα για να κλείσει η αξιολόγηση καθώς ένα μεγάλο και σημαντικό μέρος των μέτρων, όπως είναι το ασφαλιστικό και το φορολογικό-παρά τις αντιδράσεις που υπάρχουν- εισέρχονται για συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή. Συγκεκριμένα την Πέμπτη 5 Μαϊου συζητούνται στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής και τη Δευτέρα ή Τρίτη οδεύουν προς συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής.